URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2019, 18:11

S-a deschis Târgul de Crăciun în Oradea. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)

Târgul de Crăciun Oradea, ediția 2019, s-a deschis vineri seară, în prezența a mii de oameni care s-au strâns în Piața Unirii atât pentru a asista la pornirea luminițelor de Crăciun, cât și la concertele pregătite de organizatori.

În jurul orei 18, lângă bradul din mijlocul pieței, numeroși copiii așteptau nerăbdători pornirea iluminatului de sărbători, alături de viceprimarul Florin Birta.

Numărătoarea inversă a întârziat puțin, începând la ora 18.06, când copiii au exclamat bucuroși că piața s-a umplut de lumină. 

Încântați de „ninsoarea” de beculețe, cei prezenți au imortalizat momentul cu telefoanele mobile.

Roata... de săptămâna viitoare

Roata carusel amplasată în zona Bisericii cu Lună, nu s-a învârtit vineri seară, în debutul târgului, şi nu va putea fi încărcată cu pasageri în acest weekend, având, însă, luminile aprinse.

„Venită pentru prima dată în România, roata-carusel, vedeta Târgului de Crăciun, a început procesul de autorizare pentru funcţionarea în condiţii depline de siguranţă, din momentul în care a ajuns în ţară. Deoarece producătorul slovac al instalaţiei nu a transmis până în acest moment toate documentele necesare autorizării, în acest sfârşit de săptămână roata nu va putea fi pusă în funcţiune. Conform legislaţiei în vigoare, chiar şi în condiţii tehnice optime, cum este roata din Piaţa Unirii, fără documentaţia completă de la producător nu poate primi autorizaţia de funcţionare ISCIR”, au anunțat, vineri seară, organizatorii târgului, reprezentanții APTOR (Visit Oradea).

În Piața Unirii a fost prezent şi Moș Crăciun, luat cu asalt de copiii care s-au înghesuit să-i spună poezii și să se fotografieze alături de el.

Distracţie pe patine

Pe lângă roata-carusel, la Târgul de Crăciun de anul acesta a fost amenajat un patinoar de mari dimensiuni, precum şi un carusel mai mic, pentru copilaşi, şi un trenuleţ colorat.

De asemenea, bradul înalt amplasat în centrul Pieţei Unirii a fost decorat diferit, mult mai bogat şi spectaculos ca în alţi ani, fiind plin cu globuri şi luminiţe. În anumite zone ale pieţei centrale au fost instalate figurine luminoase, care s-au dovedit atractive pentru copii şi părinţi deopotrivă, aceştia grăbindu-se să facă fotografii alături de aceste decoraţiuni.

Căsuţele de la Târg sunt şi ele de sezon, având acoperişurile decorate cu ferestre colorate ca din poveşti. Zona din faţa scenei, adică dinspre staţia de tramvai, a fost lăsată fără prea multe decoraţiuni, pentru a face loc spectatorilor la concertele programate în Piaţă, între care unele susţinute de Smiley, Delia, The Motans (toate în cadrul proiectului Oraşul Faptelor Bune, al Radio ZU), Ştefan Hruşcă, Paula Seling şi Mircea Rusu Band.

Cozi la bunătăţi

La ediţia de anul acesta a Târgului de Crăciun, orădenii pot găsi numeroase bunătăţi. De altfel, imediat după deschidere cei prezenţi în centrul Oradiei s-au aşezat la cozi pentru a cumpăra dinnede (cu brânză, şuncă, ceapă, cartofi), clătite, burgeri, hot dog, langoşi, clătite şi alte preparate. Trecere au avut, după cum era de aşteptat, şi mâncărurile şi produsele tradiţionale, standurile Queen’s (cu grătare, frigărui şi mititei) şi Andromi (cu preparate din porc de vânzare, cum ar fi cârnaţi, salamuri şi şuncă) fiind printre cele mai căutate.

Băuturile de sezon se vând la această ediţie la cinci căsuţe din târg, toate cu acelaşi produse. Între acestea, organizatorii au introdus băuturi inedite, cum ar fi punch cu pălincă, acesta costând 15 lei. Vinul fiert se vinde cu 10 lei, la fel şi ciocolata caldă. Un ceai costă 8 lei.

Vezi cum arată Târgul de Crăcium de sus! Video: Raimund Munkacsi

 


 

PROGRAMUL GENERAL AL TÂRGULUI DE CRĂCIUN:

(căsuţe, patinoar, roată-carusel, trenuleţ, atelier de lutărie)

LUNI - JOI: 14:00-21:00

VINERI - DUMINICĂ: 12:00-22:00

PROGRAM ARTISTIC:

29 Noiembrie I ORA 20:00 Jazzapella

30 Noiembrie I ORA 20:00 Nicoleta Nucă

01 Decembrie I ORA 20:00 Harlem Gospel Choir

06 Decembrie I ORA 20:00 Paula Seling

07 Decembrie I ORA 20:00 Proconsul

08 Decembrie I ORA 20:00 Oradea Wind Ensemble

13 Decembrie I ORA 20:00 Ansamblul Artistic Profesionist Crişana

14 Decembrie I ORA 20:00 Ştefan Hruşcă

22 Decembrie I ORA 20:00 Mircea Rusu Band

COLINDE, DATINI ŞI TRADIŢII

Cei care doresc să ne colinde în Piaţa Unirii se mai pot încă înscrie completând formularul online: https://targuldecraciunoradea.ro/inscriere-colindatori/.

PROGRAM de DATINI ŞI TRADIŢII BIHORENE DE CRĂCIUN:

29 Noiembrie I 19:00 – 20:00

07 - 08 Decembrie I 19:00 – 20:00

14 - 15 Decembrie I 19:00 – 20:00

21 - 22 Decembrie I 18:00 – 20:00

PROGRAM DE COLINDE:

02 - 05 Decembrie I 17:00 – 20:00

09 - 12 Decembrie I 17:00 – 20:00

23 Decembrie I 17:00 – 20:00

PROGRAMUL LUI MOŞ CRĂCIUN

29 Noiembrie I 18:00 – 20:00

30 Noiembrie I 18:00 – 20:00

01 Decembrie I 18:00 – 21:00

05 Decembrie I 16:00 – 18:00

06 Decembrie I 17:00 – 19:00

13 Decembrie I 18:00 – 20:00

14 Decembrie I 18:00 – 20:00

15 Decembrie I 17:00 – 20:00

19 Decembrie I 19:00 – 21:00

20 Decembrie I 17:00 – 19:00

21 Decembrie I 16:00 – 18:00

22 Decembrie I 15:00 – 18:00

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
sa ne bucuram de aceste zile
Si de faptul ca multi romani din tara apreciaza foarte mult Oradea si lucrurile facute aici. Ca mai sunt si greseli, scapari, asta este, voi la locul vostru de munca sunteti fara greseala? Si apoi, nu-i vina primarului ca dealul Ciuperca a luat-o la vale, ca constructorii nostri sunt cum sunt, daca n-ai cu cine lucra, lucrezi cu cine poti, cu ce-ti ofera piata muncii. Cei care critica in continuu eforturile primariei, dovedesc lipsa de bun simt in primul rand. Si daca Oradea prin abdurd ar ajunge ca Viena, acesti indivizi abonati la critici permanente, vor fi nemultumiti. Sunteti ca acea insecta care oriunde zboara, este atrasa si vede doar mizeria si se lipeste de ea.... Stiti voi care
Postat 30 Noiembrie 2019, 12:26 de cetateanbihorean
two
Cine jignește???? Pe cine ????
Postat 30 Noiembrie 2019, 10:58 de Sandu1206
neutryno
Relativu anonimat vă permite vouă să jigniți, dacă ai avea o față te-ai ascunde.
Postat 30 Noiembrie 2019, 00:33 de User anonimizat
Unnene
Tu ești un nimic pt orașul ăsta. Du-te draq la Vaslui Teleorman, .etc . Ai să-i atunci ciuperca la Bolojan și parcarea, în rest bine . O să facă pietonala si la universitate. Te plângi ca un asistat social adică PSD-ist.
Postat 29 Noiembrie 2019, 23:57 de Sandu1206
De unde tot apareti
Mai puteti inca sa tot repetati placa cu Ciuperca? deja sunteti penibili. Sa nu vorbim de impozite, chiar as vrea sa vad impozitarea voastra reala. Dar internetul liber si relativul anonimat de aici rabda orice si permit unor asa specimene sa-si arunce ineptiile sau intrebarile puse la fiecare propozitie in mod natang.
Postat 29 Noiembrie 2019, 22:25 de Neutryno
Sandu1206
Domnule Sandu, daca tot platesc pentru nimicurile acestea atunci sa se faca treaba asa de nimic... sa nu aduc in discutie alte lucrari din cel mai frumos oras din tara facute asa de nimic.... dealul ciuperca, pavajul din centru tot fisurat....etc , nu sunt impotriva schimbarii si modernizarii dar daca tot platim printre cele mai mari taxe si biruri din tara am si pretentia ca lucrarile sa fie de cea mai inalta calitate...
Postat 29 Noiembrie 2019, 22:01 de Unnene
Unnene
Eu zic sa nu se facă nimic și să-ți păstrezi banii
Postat 29 Noiembrie 2019, 19:26 de Sandu1206
Praf in ochi
Frumos , pacat ca a intarziat putin si copiii nu mai aveau rabdare , dar cand ai bani si ursul joaca ( referire la promovarea in exces al celor de la radio zu) mai ales cand sunt banii altora( cetatenilor)
Postat 29 Noiembrie 2019, 19:19 de Unnene
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON