URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2021, 21:00

Ruşinos: Trei galerii de mină din Bihor, pline cu gunoaie. Primăria Bulz, amendată de comisarii de mediu (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre zonele cu potenţial turistic din Bihor, comuna Bulz, pare că este cucerită de gunoaie. Trei galerii de mină din comună au fost umplute cu gunoaie de toate felurile, de la doze de bere la cutii de medicamente sau piese de mobilier.

„Diaspora Europeană” în teren

Mai mulţi clujeni, membri ai grupului civic „Diaspora Europeană”, au fost în zonă în ultima săptămână şi au transmis pe pagina lor de Facebook filmuleţe cu gunoaiele întâlnite în Bulz. „Diasporenii” au descins în zonă că nişte trupe anti-tero, echipaţi cu veste negre personalizate, şi au susţinut că au fost chemaţi în comuna bihoreană de localnici, care le-au reclamat atât gropile de gunoi clandestine, cât şi furturi de lemne din pădurile comunei.

În mai multe înregistrări postate pe reţeaua de socializare, fiecare intens distribuită şi comentată, se vede cum intrarea într-una din galeriile de mine, aflată pe malurile pârâului Izvor din comună, este complet obturată de gunoaie. Mai mult, reclamanţii au povestit „live” că, după ce au plecat de la locul dezastrului, persoane neidentificate, dar despre care sunt convinşi că sunt angajaţi ai Primăriei Bulz, au dat foc la gunoaie şi le-au acoperit cu pământ şi balastru, ca să nu se mai vadă.

După mai multe încercări de a vorbi cu primarul Augustin Sărăcuţ (PSD), care n-a fost de găsit la Primărie, reclamanţii au reuşit, totuşi, să dea de el și de viceprimarul comunei, care le-au spus că nu înţeleg cum au ajuns gunoaiele acolo, dat fiind că Bulzul are un operator de salubritate (firma Salubri Aleşd).

Vezi mai jos unul dintre filmuleţele publicate:

Gunoaie de 1,5 metri înălţime

Sesizaţi de „diasporeni”, în zonă au mers marţi şi comisarii Gărzii de Mediu Bihor, care au confirmat dezastrul. „Intrarea într-una dintre galerii avea cam 2 metri înălţime, acum a mai rămas liber cam jumătate de metru”, a declarat BIHOREANULUI comisarul şef, Sever Şerbănescu.

Primăria Bulz a primit dispoziţie să cureţe cele trei zone, în cel mult două săptămâni. În plus, va primi şi o amendă, de 15.000 de lei, pentru proasta gestionare a serviciului de salubritate.

De asemenea, comisarii de mediu vor amenda şi firma angajată de Primărie să exploateze lemnul din pădurea comunală, pentru că a abandonat material lemnos în cursul unui râu din comună, lucru nepermis, fiindcă îngreunează viaţa acvatică. Şi această problemă a fost adusă la cunoştinţa autorităţilor de „diasporeni”, care au cerut explicaţii edililor comunei, dar fără succes. Primarul Sărăcuţ le-a recunoscut că nici măcar nu s-a dus în pădure, ca să vadă cum lucrează firma plătită din bani publici.

Acuzaţii şi de furt de lemne

Tot bazându-se pe reclamaţiile localnicilor, „Diaspora Europeană” acuză şi faptul că în pădurea comunei Bulz s-ar fi tăiat lemne nemarcate sau în afara autorizaţiilor de exploatare.

Totodată, ei condamnă diferite „nepotisme” între angajaţii Primăriei Bulz, ai ocolului silvic din zonă şi ai firmei de exploatare, ceea ce creează cadrul pentru ca hoţii de lemne să nu fie deranjaţi.

Sursele BIHOREANULUI susţin că aceste acuzaţii vor fi acum verificate de Garda Forestieră Oradea.

Toate înregistrările şi fotografiile făcute de echipa "Diaspora Europeană" sunt disponibile aici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
unu
Ala nu avea autorizatie , si aia fara autorizatie colecteaza si capace de canal
Postat 12 Mai 2021, 22:48 de Sandu2100
bine ca astea nu le sesizeaza si gaseste garda de mediu
numai fiarele adunate de nenea nicu in duba in spate, il opreste pe strada si intreaba de unde de are si il mai si amendeaza daca se duce la fier vechi. Aici trebuie scandal pe social media si invitatii speciale ca sa se miste Garda de mediu.
Postat 12 Mai 2021, 19:41 de unu
Vrea Romanul sa traiasca precum Neamtul ::::)))))
Felicitari Clujenilor si Garda de Mediu, 30 de ani oamenii au fost obisnuiti sa arunce oe unde vor, tot ei se plang ca nu traiesc, ca in Germania, cu asemenea spete faci treaba doar la Ocna .
Postat 11 Mai 2021, 22:40 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON