URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
19 Aprilie 2024, 15:56

Rusia susține că România vrea să „anuleze” cultura rusă, după ce a interzis difuzarea unor filme considerate de propagandă

Rusia susține că România vrea să „anuleze” cultura rusă, după ce a interzis difuzarea unor filme considerate de propagandă (foto: unsplash.com / Denise Jans)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prin vocea purtătoarei sale de cuvânt, Maria Zaharova, ministerul rus de Externe a acuzat că România încearcă să „anuleze” cultura rusă, iar asta după ce a interzis difuzarea a două filme produse în Rusia și considerate de propagandă, notează Hotnews.ro.

„Arhiva Națională de Filme (ANF) a României, din motive politice, a rupt înțelegerile de închiriere pentru cinematografe încheiate cu ambasada noastră din București, care, ca parte a unei campanii de educație, a pus la dispoziție difuzarea privată a filmelor rusești «Vremea celor dintâi» și «Provocarea»”, a declarat Zaharova, potrivit agenției TASS.

„Decizia a fost promovată prin presa părtinitoare condusă de redacția locală a așa-zisei «Europe Libere» și de Ministerul Român al Culturii”, a mai susținut purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe.

Potrivit TASS, ea a subliniat că aceasta ar fi o „manifestare tipică” a așa-zisei anulări a culturii ruse, care „se încadrează în campania generală a acțiunilor Occidentului, care urmărește să impună cenzura largă în lupta împotriva disidenței”.

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a reacționat vineri la comentariile Rusiei, afirmând că este „regretabil” că guvernul de la Moscova echivalează cultura rusă cu filmele de propagandă rusești. „Este regretabil că este pus semnul egalului între cultura rusă recunoscută și filmele de propagandă internațională finanțate de guvernul rus”, a precizat Turcan într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

După cum și BIHOREANUL a scris, ministrul Culturii a anunțat pe 10 aprilie că filmele „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017), considerate a fi propagandă rusă, nu vor mai fi proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union. Anunțul său a venit după ce Arhiva Națională de Filme (ANF) a declarat anterior pentru Europa Liberă România că „rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse”.

Lungmetrajul "Provocarea", lansat în 2023, este primul film profesionist realizat în spaţiu. Filmările au avut loc în 2021 la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, unde actriţa Iulia Peresild a jucat rolul unui chirurg trimis în spaţiu pentru a oferi asistenţă medicală unui cosmonaut rănit. Jurnalistul Jaroslav Simov de la Serviciul rus al Europei Libere a explicat că filmul se încadrează în ceea ce se numeşte "soft propaganda", având în vedere finanţarea primită de la statul rus şi campania masivă de promovare de care filmul a avut parte.

"Ideea principală este că ruşii pot depăşi orice dificultăţi şi că industria spaţială rusească este robustă şi de succes, ultimul aspect nemaifiind în totalitate adevărat", a explicat Simov.

Cel de-al doilea lungmetraj, "Vremea celor dintâi", lansat în 2017, pune accentul pe importanţa poporului rus care a făcut primul zbor în cosmos, mai scrie sursa citată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Gata. Ne invadeaza
Motiv sa ne arunce o nucleara
Postat 22 Aprilie 2024, 10:41 de sanduivanov
Zici?
Comparativ cu cultura comunistă de 45 de ani pe carea ne-au bagat-o rușii pe gât e o nimica toată.
Postat 20 Aprilie 2024, 12:02 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON