URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Sincer, nu mai credeam că se va alege ceva din stadionul cel nou al Oradiei, la ce constrângeri financiare se arată în acest an. Dar se pare că ori deja era pe țeavă și nu se mai putea anula investiția, ori că cineva acolo sus ne iubește...
Zic şi eu
Adrian Cris
În nici două luni, Ilie Bolojan și-a zdrențuit imaginea la care a trudit 20 de ani ca prefect de Bihor, primar al Oradiei și președinte al Consiliului Județean. Din favoritul de astă-toamnă al unor șefi de partide - și „de stânga”, și „de dreapta” - pentru funcția de premier, a devenit el însuși șef de partid, ce-i drept interimar, iar PNL încă nu dă semne că s-ar fi hotărât să redevină liberal.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Aprilie 2024, 15:56

Rusia susține că România vrea să „anuleze” cultura rusă, după ce a interzis difuzarea unor filme considerate de propagandă

Rusia susține că România vrea să „anuleze” cultura rusă, după ce a interzis difuzarea unor filme considerate de propagandă (foto: unsplash.com / Denise Jans)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prin vocea purtătoarei sale de cuvânt, Maria Zaharova, ministerul rus de Externe a acuzat că România încearcă să „anuleze” cultura rusă, iar asta după ce a interzis difuzarea a două filme produse în Rusia și considerate de propagandă, notează Hotnews.ro.

„Arhiva Națională de Filme (ANF) a României, din motive politice, a rupt înțelegerile de închiriere pentru cinematografe încheiate cu ambasada noastră din București, care, ca parte a unei campanii de educație, a pus la dispoziție difuzarea privată a filmelor rusești «Vremea celor dintâi» și «Provocarea»”, a declarat Zaharova, potrivit agenției TASS.

„Decizia a fost promovată prin presa părtinitoare condusă de redacția locală a așa-zisei «Europe Libere» și de Ministerul Român al Culturii”, a mai susținut purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe.

Potrivit TASS, ea a subliniat că aceasta ar fi o „manifestare tipică” a așa-zisei anulări a culturii ruse, care „se încadrează în campania generală a acțiunilor Occidentului, care urmărește să impună cenzura largă în lupta împotriva disidenței”.

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a reacționat vineri la comentariile Rusiei, afirmând că este „regretabil” că guvernul de la Moscova echivalează cultura rusă cu filmele de propagandă rusești. „Este regretabil că este pus semnul egalului între cultura rusă recunoscută și filmele de propagandă internațională finanțate de guvernul rus”, a precizat Turcan într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

După cum și BIHOREANUL a scris, ministrul Culturii a anunțat pe 10 aprilie că filmele „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017), considerate a fi propagandă rusă, nu vor mai fi proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union. Anunțul său a venit după ce Arhiva Națională de Filme (ANF) a declarat anterior pentru Europa Liberă România că „rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse”.

Lungmetrajul "Provocarea", lansat în 2023, este primul film profesionist realizat în spaţiu. Filmările au avut loc în 2021 la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, unde actriţa Iulia Peresild a jucat rolul unui chirurg trimis în spaţiu pentru a oferi asistenţă medicală unui cosmonaut rănit. Jurnalistul Jaroslav Simov de la Serviciul rus al Europei Libere a explicat că filmul se încadrează în ceea ce se numeşte "soft propaganda", având în vedere finanţarea primită de la statul rus şi campania masivă de promovare de care filmul a avut parte.

"Ideea principală este că ruşii pot depăşi orice dificultăţi şi că industria spaţială rusească este robustă şi de succes, ultimul aspect nemaifiind în totalitate adevărat", a explicat Simov.

Cel de-al doilea lungmetraj, "Vremea celor dintâi", lansat în 2017, pune accentul pe importanţa poporului rus care a făcut primul zbor în cosmos, mai scrie sursa citată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Gata. Ne invadeaza
Motiv sa ne arunce o nucleara
Postat 22 Aprilie 2024, 10:41 de sanduivanov
Zici?
Comparativ cu cultura comunistă de 45 de ani pe carea ne-au bagat-o rușii pe gât e o nimica toată.
Postat 20 Aprilie 2024, 12:02 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8347 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON