URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2022, 14:09

Rusia cere ca NATO să se retragă din România și din Bulgaria

Rusia cere ca NATO să se retragă din România și din Bulgaria Foto: Naval Support Facility Deveselu via HotNews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Retragerea trupelor și a echipamentelor NATO din România și Bulgaria se numără printre garanțiile de securitate pe care Rusia le cere Occidentului, a transmis vineri ministerul rus de externe, înaintea rundei de negocieri la nivel înalt SUA-Rusia care a avut loc la Geneva.

„Garanții obligatorii”

Potrivit Digi24, Moscova a cerut garanţii din partea NATO obligatorii din punct de vedere juridic potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997.

Răspunzând unei întrebări despre ce ar însemna acest lucru pentru România şi Bulgaria, care au aderat la NATO după 1997, MAE rus a transmis că Moscova doreşte ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două ţări.

„Unul dintre pilonii inițiativelor noastre pe care l-ați menționat a fost formulat în mod deliberat foarte clar și nu permite interpretări ambigue. Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și alte demersuri în vederea revenirii la configurația din 1997 pe teritoriile țărilor care nu erau membre NATO la data respectivă. Printre acestea se numără Bulgaria și România”, se arată în răspunsul scris ale Ministerului rus de Externe la întrebările primite pentru conferința de presă anuală a lui Serghei Lavrov.

Propunerile de securitatea cerute de Rusia au fost discutate din nou cu Statele Unite, vineri, la Geneva, unde secretarul de stat american, Antony Blinken s-a întâlnit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Nu se retrag. Dimpotrivă

Tot vineri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a respins orice pretenție a Rusiei, calificând drept ”anacronic” discursul Moscovei. De altfel, așa-zisele garanții de securitate cerute de Moscova de la debutul crizei au fost respinse de SUA și NATO ca ”inacceptabile”.

”Este treaba NATO unde și în ce configurație ne așezăm prezența militară în țările membre. Nu este problema Federației Ruse. (...) Este anacronic și o întoarcere în istorie ideea că poți să ameninți un stat independent și suveran”, a declarat Geoană, la Digi24.

De precizat că o eventuală retragere a trupelor din România și Bulgaria a fost însă respinsă ferm de președintele Statelor Unite, Joe Biden, care a declarat că nu ia în calcul această variantă, ba mai mult, președintele SUA a transmis că va crește prezența militară în România și Polonia, dacă Rusia atacă Ucraina.

Reacţia autorităţilor din România

Ministerul Afacerilor Externe respinge ca fiind inoportune şi lipsite de orice fundament declaraţiile ministerului de Externe al Federaţiei Ruse privind prezenţa militară aliată pe Flancul Estic al NATO, scrie ziare.com. 

MAE spune că "prezenţa NATO în statele aliate, care este rezultatul deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel de către liderii aliaţi şi implementate de structurile aliate politice şi militare responsabile în acest sens, este o reacţie strict defensivă la comportamentul tot mai agresiv al Federaţiei Ruse în Vecinătatea Estică, mai ales începând cu anul 2014, când teritoriul ucrainean Crimeea a fost ilegal ocupat de către Rusia".

„O astfel de solicitare este inadmisibilă şi nu poate face obiectul unei negocieri, având în vedere că postura de descurajare şi apărare este nemijlocit conectată cu, şi este parte intrinsecă a mecanismului de apărare colectivă al NATO, asupra căruia niciun stat terţ nu poate avea drept de veto. Aliaţii au menţionat ferm că vor continua politica de consolidare a securităţii şi apărării colective, inclusiv prin prezenţa trupelor aliate pe teritoriul aliaţilor estici. Alături de aliaţii săi, România va continua să susţină ferm, cu argumente bazate pe evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică, importanţa întăririi Flancului Estic. În acest sens, autorităţile române au salutat anunţurile recente ale SUA şi Franţei privind intenţia de amplasare de trupe în România, ca parte a posturii de descurajare şi apărare aliate”, se arată în comunicatul MAE.

„Un moment critic”

HotNews.ro notează că SUA nu se aștepta la rezolvarea crizei în cadrul discuțiilor de vineri, însă speră să poată testa dacă diplomația și dialogul mai reprezintă o cale viabilă de soluționare a conflictului, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, cu puțin timp înaintea summitului.

"Este un moment critic” a mai spus el cu puțin timp înaintea negocierilor care au loc la Hotelul Wilson din Geneva.

Șeful diplomaţiei americane a avertizat că în caz de invazie a Ucrainei va urma un răspuns unit, rapid şi sever din partea Occidentului, însă a dat asigurări că Statele Unite continuă să caute o soluţie diplomatică.

Și Serghei Lavrov a declarat la debutul discuțiilor că nu se așteaptă la soluții, dar Rusia vrea un răspuns concret la cererile sale concrete.

”NATO lucrează acum împotriva Rusiei”

La finalul discuțiilor cu omologul său american, Serghei Lavrov a declarat, potrivit Reuters, că SUA vor trimite un răspuns scris la solicitările Moscovei.

De asemenea, acesta a acuzat că ”NATO lucrează acum împotriva Rusiei”, scrie HotNews.ro.

”Am explicat că Rusia nu are niciun plan privind atacarea Ucrainei”, a mai spus el, adăugând că acesta nu este ”sfârșitul dialogului” dintre cele două părți.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Se se retragă ...
... iar România să învețe după aceea să se bată, de la egal la egal, cu ea însăși pe toate planurile, până îi vine mintea la cap și redevine independentă.
Postat 22 Ianuarie 2022, 10:07 de KP
marioneta
marioneta de 85 de ani care sta de fatada la conducerea guvernului de stanga american a zis public ca nu e o optiune ca SUA sa intervina sa apere Ucraina (stim ca nu e membru NATO, si nu ne dorim razboi la granita tarii noastre, dar cand te lauzi la hot ca lasi usa deschisa si pleci de-acasa, ti-o faci cu mana ta), presum si ca o invazie minora a Rusiei in Ucraina e o dezbinare intre tarile occidentale despre cum sa raspunda: americanii totusi i-ar apara (dar dupa cum s-a facut de ras in Afganistan, nu se tem criminalii de represalii), dar nemtii se opun. Sa zici asa ceva public, e o invitatie pentru un autoritar capabil, puternic si nebun ca Putin sa invadeze, stiind ca nu vor fi consecinte. Daca ne-am plans ca Merkel, care era de dreapta, era totusi prea moale cu rusii pentru riscurile est-europene, socialistii nemti care au preluat guvernarea sunt si mai filo-rusi iubitori de Putin. Cancelarul neamt a zis ca optiunile le vor dicuta doar dupa ce Rusia invadeaza fizic, nici macar o farama de amenintare cu stoparea NordStream2. Ce ii opreste pe rusi sa trimita niste soldati echipati, dar fara steag si insigna pe uniforme, cum au facut in Crimeea?
Postat 21 Ianuarie 2022, 23:40 de unu
sondaj de opinie in germania: daca Rusia invadeaza o tara membra a UE si a NATO din flancul est-european, ar trebui Germania sa intervina si sa apere acea tara partenera? Peste 64% din germani au zis ca Nu.
Estonia, membru NATO a vrut sa trimita tunuri de artilerie Ucraniei. Germania s-a opus. Tot socialistii germani au zis ca nu vor sa vanda arme ucrainei din motive istorice, dat fiind ca nu au incredere in democratia si statul de drept din acea tara. Dar principalul client de import de armament si tehnica militara din Germania e Egiptul. Cu dictatorii acuzati ca au dat cu arme chimice in protestatarii pentru democratie cu doar cativa ani in urma, se pare ca in Egipt democratia e la ea acasa. Sa nu uitam ca toti cancelarii germani se pensioneaza din politica in postul de director la Gazprom.
Postat 21 Ianuarie 2022, 23:28 de unu
cu Biden si socialistii la conducerea americii nici nu te mai mira
bine ca presa a trebuit sa ignore toate relele stangii, si doar sa il portretizeze pe Trump ca un dictator. Dar Rusia se incoarda tot mai tare, si fara nici o masura de constrangere. Intre timp, ecologistii nemti continua sa construiasca Nord Stream 2 ca sa fie dependenti de gaz rusesc, in timp ce vor sa falimenteze toata industria energetica occidentala!
Postat 21 Ianuarie 2022, 16:07 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON