URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2013, 13:27

Rozalia Biro, nemulţumită de nerespectarea drepturilor minorităţilor, inclusiv de "actuala administraţie a oraşului"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La opt ani după ce România a semnat Convenţia Cadru pentru respectarea drepturilor minorităţilor naţionale şi cinci ani după adoptarea acesteia în legislaţia naţională, senatorul UDMR Rozalia Biro afirmă că "problema este nepunerea prevederilor ei în practică".

Plini de prejudecăţi

De Ziua Internaţională a Minorităţilor naţionale, preşedinta Comisiei pentru drepturile omului, minorităţi şi culte din Senat a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, rezultatele unui sondaj de opinie ce ilustrează afirmaţia sa, efectuat în luna octombrie de IRES la comanda Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Potrivit acestuia, cetăţenii din România (inclusiv membri ai unor minorităţi) sunt de acord în proporţii reduse să aibă rude, prieteni sau vecini romi, maghiari, germani ori evrei, considerând că romii sunt în general "hoţi", "infractori", "leneşi", "lipsiţi de educaţie", "murdari", "mincinoşi" şi "neserioşi", că maghiarii sunt "răi", "duşmănoşi", "naţionalişti", "expansionişti", "lipsiţi de respect", evreii - "afacerişti", "inteligenţi", "şmecheri", "vicleni", "zgârciţi", iar germanii - "cinstiţi", "gospodari", "harnici", "serioşi", "disciplinaţi".

"Tindem foarte mult să privim o comunitate în mod subiectiv, adică avem prejudecăţi. Nu spun că în alte ţări nu este aşa, dar cred că important este să schimbăm lucrurile aici, iar alţii să schimbe la ei", a spus Biro, comentând rezultatele sondajului.

Drepturi nerespectate

Senatorul UDMR a dat mai multe exemple care ar ilustra nerespectarea legislaţiei privind protejarea drepturilor minorităţilor, începând cu cel de liberă folosire a limbii maghiare, referindu-se concret la Bihor şi Oradea.

"Nu o persoană am avut în audienţe care s-a plâns că la Spitalul Judeţean nu a putut să-şi folosească limba maternă. Nu există voinţă politică pentru a asigura respectarea acestui drept. (...) În justiţie nu poţi depune o probă dacă nu este în limba română, şi trebuie să traduci actele pe cheltuiala ta (...) În centrele de plasament, copiii maghiari nu îşi pot exprima nevoile în faţa unui psiholog sau educator român (...) Actuala administraţie a oraşului tinde să distrugă acea structură în care am creat creşe pentru copiii care vorbesc limba maghiară. (...) Cu ce ar deranja un român dacă sub denumirea "strada Primăriei" ar sta şi "Varoshaza utca"?", a spus Biro.

Reprezentanta UDMR a adăugat că acesta este, de altfel, unul dintre motivele pentru care Uniunea se opune înfiinţării a doar 8 regiuni, pentru că în serviciile regionale nu ar fi posibilă folosirea limbii maghiare, prin modificarea "artificială" a ponderii populaţiei de etnie maghiară.

"Să ne iubim"

Rozalia Biro a concluzionat că "liderii politici şi ai administraţiei trebuie să-şi schimbe atitudinea pentru a schimba şi atitudinea instituţiilor şi a societăţii" şi a spus că are convingerea că "este o pierdere mare pentru ţara noastră dispariţia sau plecarea a multor persoane aparţinând minorităţilor naţionale", deoarece se estompează multiculturalitatea care dă un plus de valoare României.

Ea şi-a încheiat pledoaria în favoarea respectării drepturilor minorităţilor spunând că urează "tuturor cetăţenilor ţării noastre mai multă înţelepciune şi mai mult respect unul faţă de celălalt, şi curajul de a ne iubi unul pe celălalt".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Stop rassism ,stop ethnic dicsrimination !
Domnul Ionescu cei 1,28 milioane de maghiari din Romania nu sant nici turisti si nici straini , s-au nascut aici, doar hotarele s-au schimbat in decursul timpului. In al doilea rand mai cititi legile si constitutia Romaniei care prevede din 1993 incoace ca minoritatiile cu o pondere peste 20 % dintro regiune judet,oras ,sat,comuna pot folosi limba materna in administratia locala si in institutiile ale statului Roman . Orice act de dicrimininare este impotriva contitutiei si a legiilor tarii si a Chartei europen a drepturilor minoritatilor semnate de Romanaia dupa aderare si verificate la 10 ani chiar in aceasta luna de Bruxelles. Fiecare indiferent de etnie,rasa si religie din Romania in fata legii suntem egali ,nici o rasa si limba nu este superioarea. Legi pentru bilingvism sau trilingvism exista insa in multe locuri nu se respecta. Chiar in aceasta luna Primaria orasului Oradea a fost amendata de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii din cauza nerespectarii legii privind folsoirea limbii materne in adm. locala. Nu iubesc pe Rozi dar in acest caz are dreptate. Eu am invatat limba ta iar Ionescu ?
Postat 19 Decembrie 2013, 14:26 de Nelson Mandela
Maria
Am o propunere decenta: ca maghiarii din Romania sa invete limba romana, daca tot traiesc si au locuri de munca in aceasta tara. Daca observati, orice strain care detine o functie in tara noastra vorbeste in scurt timp limba romana. De fapt, sa vorbesti mai multe limbi e o chestiune de educatie si de cultura.O vorba veche, invatata de la bunici: cite limbi cunosti, atatia oameni esti !
Postat 19 Decembrie 2013, 10:06 de Ionescu
????????
Roza..ce sa traduca..mita?Cinele meu latra ham-ham..in ungereste cum se traduce draga duamna???????La Costinesti cite hectare ai dna Roza???????
Postat 19 Decembrie 2013, 09:09 de gheorghe//sandor
@penala de rouji
Penala asta de Rouji e cu DNAu' la poartă da' încă mai are neobrăzarea specifică asimilaţilor pe care îi reprezintă, să dea din gura aia spurcată..... Când îi deportăm odată pe "duplicitarii" ăştia cu două cetăţenii ????
Postat 18 Decembrie 2013, 22:07 de @infractoarea penală
Pramatie...
Mda.. Nu aveti dreptul sa furati cat ati vrea voi, hotilor !
Postat 18 Decembrie 2013, 19:32 de lepre udemeriste@
zdreanta
CENZURAT
Postat 18 Decembrie 2013, 17:46 de vadim
rusine
si noi romanii suntem nemultumiti ca sunteti duplicitari si că CNCD a decis sancțiuni în cuantum de 10.000 de lei în cazul colindului ”antisemit” iar pentru DISCRIMINAREA românilor din Covasna de către UDMR nici măcar AVERTISMENT !!!!
Postat 18 Decembrie 2013, 17:07 de roman
nemulțumita
Cât timp a fost viceprimar s-a ocupat mai mult de depunerea de coroane.Demagogia UDMR-istă.
Postat 18 Decembrie 2013, 16:54 de Kolozsi S.Arpad
Asta-i culmea!
În justiţie nu poţi depune o probă dacă nu este în limba română, şi trebuie să traduci actele pe cheltuiala ta...pai actul de justitie se desfasoara in limba romana, la ce sa mai faci traducere.Voi nu stiti sa scrieti in limba tarii in care traiti, mergeti sa faceti traducere la translator ca si cum ati fi venit cu autocaruul din tari straine?Si va mai mirati ca va considera multi lipsiti de respect.Si la spital la fel.Doar nu o sa angajam translator.Sunteti culmea cu tupeul asta fara margini
Postat 18 Decembrie 2013, 16:03 de Boom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON