În Castellón de la Plana, orașul cu o importantă comunitate românească, a avut loc o premieră: Guvernele României și Regatului Spaniei au ținut o ședință comună, la finalul căreia au semnat o declarație privind viitorul relațiilor bilaterale dintre cele două țări. Printre măsurile anunțate se numără înființarea unui grup de lucru pentru introducerea dublei cetățenii, română și spaniolă, pentru românii care locuiesc în Spania.
În prezent, notează Euronews.ro, românii și româncele din Spania, circa 1,1 milioane de persoane, trebuie să renunțe la cetățenia română dacă vor să o obțină pe cea spaniolă, inclusiv pentru a fi aleși, de pildă, în funcții publice.
„Ne exprimăm convingerea fermă că nivelul excelent al relaţiei bilaterale dintre România şi Spania poate reprezenta un catalizator pentru continuarea asigurării unor condiţii favorabile pentru comunitatea română din Spania şi pentru comunitatea spaniolă din România, astfel încât acestea să prospere şi să contribuie mai departe la dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Prin urmare, cele două ţări sunt de acord să înfiinţeze un grup de lucru în vederea analizării soluţiilor pentru acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania”, se evidenţiază în declaraţia comună a guvernelor Spaniei și României.
Declarația a fost semnată de miniștrii celor două țări, în prezența premierului Nicolae-Ionel Ciucă și președintelui Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez.
Tema este una importantă pentru comunitatea românească din Spania. Întrebat despre asta într-o conferință de presă ce a urmat ședinței, șeful guvernului spaniol, Pedro Sánchez, a subliniat că România ar fi cea de-a treia țară din Europa, după Franța și Portugalia, care ar beneficia de o astfel de înțelegere bilaterală, de recunoaștere a unei duble cetățenii.
„Guvernul Spaniei și Guvernul României își propun să înceapă să lucreze în vederea obținerii acestei duble cetățenii și acesta este un mesaj politic extrem de important. Vreau să subliniez faptul că atunci când se va întâmpla acest lucru, și sigur se va întâmpla, România va fi cea de-a treia țară din Europa cu care vom avea acest tip de alianță, de recunoaștere”, a spus liderul spaniol, conform traducerii oficiale a conferinței de presă.
(Inquam Photos / George Călin)
Euronews.ro mai informează că întâlnirea dintre guvernanții români și spanioli s-a lăsat cu decizii și în ceea ce privește educația copiilor și tinerilor români din Spania. Ar urma ca Spania să își modifice legislația din domeniul educației, astfel încât copiii românilor să poată studia limba maternă și să păstreze tradiția și cultura română. Deocamdată nu se cunoaște când anume ar urma să se pună în practică această măsură.
În declarația comună a celor două guverne tematica este formulată astfel: „România și Spania recunosc rolul educației, învățării unor limbi străine și al formării profesionale ca fiind elementele cheie în cadrul relațiilor lor bilaterale și reiterează angajamentul lor de a menține și de a îmbunătăți cooperarea în domeniul educației, al formării profesionale și al dezvoltării de competențe, la nivel bilateral și multilateral. În mod specific, cele două țări evidențiază impulsionarea și revizuirea cadrului legal privind specializările bilingve hispano-române din școlile din România, precum și consolidarea programelor de limbă, cultură și civilizație română în școlile din Spania”.
Pe de altă parte, cu ocazia ședinței comune de la Castellón de la Plana, Spania și-a reiterat sprijinul pentru integrarea „promptă” a României în Spațiul Schengen.
Delegația oficială a României în Spania a fost așteptată miercuri de ambasadorul României în Regatul Spaniei, bihoreanul George Bologan.
(Inquam Photos / George Călin)
Declarația comună a Guvernelor României și Regatului Spaniei:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.