Pianista Mara Dobrescu, din Franţa, şi flautistul Matei Ioachimescu, Austria, artişti de origine română, renumiţi pe scenele internaţionale, marchează Centenarul Marii Uniri printr-un concert cu program exclusiv românesc, în organizarea Asociaţiei pentru Muzică, Artă şi Cultură.
Concertul va avea loc marţi, 23 octombrie, cu începere de la ora 19, în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii.
Concert românesc
Astfel în program se află lucrări de Tiberiu Brediceanu – Suita pentru flaut şi pian, Doru Popovici – "Colind" pentru flaut şi pian, Paul Constantinescu – "Joc Dobrogean", Toccata pentru pian, Doina Rotaru – "Legenda" pentru flaut şi rezonator, Cristian Lolea – Sonata pentru flaut şi pian, George Enescu – Cantabile şi Presto, Petre Elinescu – "Dansul vrăjitoarelor" pentru flaut şi pian, Sigismund Toduţă – "Allegro con brio" pentru flaut şi pian.
Artişti români, apreciaţi pe mari scene
Renumita pianistă de origine română Mara Dobrescu, stabilită în Franţa, este foarte apreciată de public şi critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, eleganţă, dar şi pentru fineţea frazărilor sale. Concertează pe cele mai importante scene din lume, iar cel mai recent album al său, Soleil de Nuit, este un succes internaţional.
Despre Matei Ioachimescu, celebrul compozitor finlandez Kalevi Aho spunea: "Cântatul lui a impresionat profund publicul, după fiecare concert mai mulţi spectatori au izbucnit în lacrimi, iar aplauzele au fost neobişnuit de lungi". Flautist român de renume, Matei Ioachimescu susţine o activitate concertistică impresionantă, este laureat al mai multor burse şi distincţii.
100 de ani de muzică românească
"Turneul naţional "Romanian Rhapsody: o retrospectivă a muzicii clasice româneşti pentru flaut şi pian" propune o retrospectivă a muzicii clasice româneşti din ultimii 100 de ani, trasând cu succes un arc peste timp şi spaţiu, de la muzica de inspiraţie folclorică a lui Tiberiu Brediceanu şi Paul Constantinescu, trecând prin armoniile suave ale lui George Enescu şi până la muzica timpului nostru, folosind fie un limbaj arhaic, fie unul de natură "Hitchcockiană", precizează organizatorii.
Concertul de la Filarmonică face parte dintr-un turneu amplu, care are loc în cele mai importanţe oraşe din România, de-a lungul întregii luni octombrie. Biletele se pot achiziţiona de la Filarmonica de Stat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.