URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iulie 2017, 13:40

România vrea să cumpere rachete Patriot de la americani, cu 3,9 miliarde de dolari, pentru a "proteja regiunea de agresiuni"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România se pregăteşte, aşa cum le-a promis partenerilor NATO, să investească în apărare pentru a "proteja regiunea de agresiuni". Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat posibila vânzare a unui sistem defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic şi echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari.

Potrivit unui site specializat în analize financiare - The Motley Fool - firma contractoare ar urma să facă un profit de 500 milioane dolari de pe urma tranzacţiei.

Agenţia pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securitaţii (DSCA) a informat săptămână trecută Congresul american despre mai multe contracte de vânzare de armament, între care şi unul de 3,9 miliarde de dolari de vânzare de sisteme de rachete Patriot către România, scrie News.ro.

România ar urma să cumpere 28 de staţii de lansare M903 de la Raytheon, cu sisteme radar şi de control, 56 de rachete Patriot MIM-104EGuidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) de la Raytheon şi 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) fabricate de Lockheed Martin. Contractul va include astfel 28 de lansatoare şi câte opt rachete pentru fiecare.

DSCA a explicat că rachetele Patriot vor îmbunătăţi securitatea unui aliat din NATO, vor combate riscurile regionale şi vor proteja regiunea de agresiuni. Agenţia nu a menţionat de unde ar proveni pericolele şi agresiunile, dar la dreapta hărţii se află Rusia, care a invadat două state prietene ale NATO în ultimul deceniu şi ar putea dori mai mult, notează site-ul The Motley Fool, citat de News.ro.

Compania americană Raytheon, unul dintre contractorii din contractul României de achiziţie a rachetelor Patriot din Statele Unite, ar putea obţine un profit de aproape 485 de milioane de dolari din tranzacţie.

La un cost de circa câte 3 milioane de dolari, rachetele formează cea mai mică parte a acordului, respectiv 672 de milioane de dolari din preţul total. Cea mai mare parte a vânzării va fi formată din sistemele de lansare, staţiile de control şi radar, care sunt construite de Raytheon.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că achiziţionarea rachetelor Patriot se face pentru ca România să aibă o armată dotată mai bine şi mai eficient, în scop defensiv, şi pentru a garanta securitatea românilor.

Premierul Mihai Tudose a avut discuţii despre achiziţionarea sistemului de apărare cu Rachete Patriot, săptămâna aceasta, cu ambasadorul american Hans Klemm. Tranzacţia va trebui aprobată şi de Parlamentul României.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: O întrebare decentă pentru Herr Johannis
I. Nu doresc să îi întreb pe marii "strategi" în securitate națională: Herr Johannis şi generalii cu 4 stele(!?) Coldea şi Gabi Oprea, când au mers ultima dată, evident în interes de serviciu (şi nu de partid/imagine), cu un camion al Armatei române prin trecători, respectiv câți James Bond are actuala noastră Securitate, prea umflată/obeză şi prea bine bugetată, pentru ceea ce face efectiv în interesul naţiunii române. 1. Despre interesul național, acești tovarăși ar trebui să ia lecții de la actualul Preşedinte al SUA si de la (deja) regretatul Nicolae Ceuşescu; II. Herr Johannis, probabil că ați auzit câte ceva despre Ion Grosu şi de realizările acestuia: avioanele de luptă (şi bombardament) IAR 80B şi IAR 81C. Ce preocupări/idei mărețe aveți pentru revitalizarea industriei militare românești? Căci la a băga miliarde de euro în jebul altora și a sabota guvernarea PSD-ALDE, ne-aţi lămurit că are destule.
Postat 16 Iulie 2017, 22:24 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON