Întreaga ţară va trebui să plătească pentru modul haotic în care a funcţionat Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, în epoca în care Universitatea era condusă de clanul Maghiar.
România a fost condamnată, pe 3 martie, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, într-un proces deschis de cinci italieni ale căror diplome obţinute la FMF au fost anulate.
Studenţi fără drept
Procesul a fost deschis în 2014 de Armando Convertito, Giovanni Muscia, Franco Manfredi, Pasquale de Stasio şi Luigi Felice Francisco di Mariano. Toţi cinci s-au înscris la specializarea "Medicină dentară" a FMF în anii 2003 şi 2004, iar în 2009 şi 2010 au primit diplomele de stomatologi.
În 2011, însă, după ce procurorii au arătat că în anii în care Universitatea din Oradea a fost condusă de fondatorul instituţiei, Teodor Maghiar, şi de fiii acestuia, Adrian şi Doru, aici a funcţionat o fabrică de diplome, iar mai mulţi studenţi străini au fost licenţiaţi în mod fraudulos, diplomele celor cinci s-au numărat printre documentele anulate de instituţie.
Motivele anulării au fost că nu aveau la dosarul de admitere documente care să ateste că ştiau limba română în momentul în care au devenit studenţi sau că Ministerul Educaţiei le recunoscuse studiile liceale abia în 2005, aşadar când ei erau deja studenţi.
Aşa cum BIHOREANUL a arătat într-un articol, italienii au considerat măsura injustă şi, după ce au pierdut la Curtea de Apel Oradea un proces deschis în instanţele din România, au căutat dreptate la CEDO, unde au arătat că vina dosarelor incomplete nu le aparţine şi că habar nu aveau că le lipseau acte.
Nu e vina lor
Asociaţia VeDem Just a anunţat că judecătorii de la CEDO s-au pronunţat pe 3 martie în acest dosar şi le-au dat dreptate italienilor.
"Judecătorii de la Strasbourg au constatat că, într-adevăr, decizia de înscriere la facultate fusese luată de decanul facultăţii înainte ca studenţii să obţină scrisorile de acceptare şi certificatele de competenţă lingvistică, dar că aceste nereguli nu li se pot imputa studenţilor. De altfel, facultatea le-a şi permis ulterior să frecventeze cursurile şi să susţină examenele finale. Divergenţele dintre minister şi facultate cu privire la înscrierea studenţilor nu pot fi reproşate acestora", a transmis asociaţia, citând din hotărârea pronunţată de Curtea Europeană.
"Ca urmare, judecătorii europeni au decis că măsura de anulare a diplomelor după efectuarea studiilor nu a fost necesară într-o societate democratică. Mai mult, anularea diplomelor a avut ca efect afectarea vieţii profesionale a celor cinci persoane. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România se face vinovată de încălcarea art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi că fiecare reclamant va primi de la statul român suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale", se mai arată în comunicatul asociaţiei VeDem Just. De asemenea, fiecare dintre cei cinci italieni va primi câte 3.000 de euro, pentru cheltuielile judiciare.
Interesant este că CEDO le-a acordat italienilor daune morale mai mari decât au cerut aceştia. Fiecare dintre ei a pretins daune de 5.040 de euro.
Hotărârea CEDO, redactată în limba franceză, poate fi citită aici.
Citeşte pe această temă şi articolul: "Examen la CEDO: Italienii cărora Universitatea le-a retras "diplomele de Oradea" s-au plâns Curţii Europene"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.