URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
15 Aprilie 2024, 17:00

România, pe locul 3 în Uniunea Europeană la producția de petrol

România, pe locul 3 în Uniunea Europeană la producția de petrol sursa foto: ec.europa.eu/eurostat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un raport publicat luni de Eurostat arată că România ocupă locul al treilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește producția de țiței. Datele prezentate sunt aferente anului 2022 și arată că cei mai mari producători de petrol din UE sunt Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), notează Stirileprotv.ro.

Conform datelor Eurostat, producţia de ţiţei a UE a continuat să scadă în 2022, în pofida unei creşteri semnificative a preţurilor la petrol, ca urmare a invaziei ruseşti din Ucraina. Producţia de petrol a UE a coborât în 2022 la un minim istoric de 16,3 milioane de tone, cu 7,4% mai puţin decât în 2021.

Defalcat, comparativ cu 2021, producţia de petrol a scăzut şi în ceea ce-i privește pe primii trei producători: Italia (minus 8%), Danemarca (minus 2%) şi România (minus 6%).

(sursa: eurostat)

Stirileprotv.ro mai notează că dependenţa UE de importurile de petrol şi produse petroliere a atins un maxim istoric de 97,7% în 2022, după ce în 2021 această dependenţă a înregistrat un declin semnificativ până la 91,6%.

Importurile totale de ţiţei brut ale UE s-au ridicat la 479,6 milioane de tone în creștere față de anul precedent.

Cele mai multe importuri au venit din Rusia (88,4 milioane de tone), Norvegia (54,1 milioane de tone), SUA (48,3 milioane de tone), Irak (37,2 milioane de tone) şi Kazahstan (36,6 milioane de tone).

Pe de altă parte, tot în 2022, rafinăriile din UE au produs 544,3 milioane de tone echivalent petrol de produse petroliere, în creştere cu 4,5% comparativ cu 2021.

Cei mai mari producători de produse petroliere au fost Germania (99,9 milioane de tone echivalent petrol), Italia (74,6 milioane de tone echivalent petrol), Spania (63,4 milioane de tone echivalent petrol) şi Ţările de Jos (59,6 milioane de tone echivalent petrol). Urmează Franţa, Grecia, Belgia, Polonia, Suedia şi România, cu o producţie mai mică de 20 de milioane de tone echivalent petrol.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
apoi e piata unica europeana, asa ca nu poti interzice exportul. Cei care s-au rupt de pietele globale, ca au ei petrol mult, sunt Venezuela si Cuba, insa nu par sa o duca prea bine.
degeaba avem petrol daca ni-l taxeaza statul. Accizele la carburanti fac pretul la pompa sa fie de 4 ori mai mare decat in alte tari cu mai putine taxe in benzina. Degeaba avem petrol ca masinile nu merg pe titei ci pe benzina, fara plumb, rafinata. La fel cum restaurantele cu adaos comercial de 600% vand fillet mignon, gatit, incalzit, condimentat, nu grau si porumb extras din bogata Romanie. Cand piata comuna UE importa 95% din titeiul consumat, inseamna ca noi cu locul 3 nu umplem toata Europa. Nici macar Romania nu o umplem ca tot importam minim 20% din petroul din tara. Taxe vamale si restrictii la export cu UE nu poti sa pui, daca vrei sa fii membru UE.
Postat 15 Aprilie 2024, 21:38 de unu
Sigur că da
Cicą suntem şmecheri, locul 3, da!?vorba lui @denis, vedem la pompă.Cât tupeu au politrucii!
Postat 15 Aprilie 2024, 20:31 de Maikeltroll
dada
se vede in pretul de la pompa!
Postat 15 Aprilie 2024, 20:06 de denis
totusi altii au joburile bine platite si valoarea adaugata cu rafinariile
nu tarile producatoare, ci Germaina, Spania, Olanda, Franta... De la locul 3 exploatatori de resurse din pamant, suntem abia pe locul 10 la vanzatori de produse finite. Degeaba avem tara bogata si nationalizam resursele daca nu avem know-how sa le procesam local. Altii fac chipuri si software cu zero resurse, si noi avem aur, gaze de sist si altele pe care le tinem sub pamant la Rosia, Pungesti. Si la produse agricole, suntem de jale daca exportam grau, porumb, oi si capre vii si floarea soarelui in loc de paine, carne de oaie si capra, mamaliga si ulei. Cata jale era ca mor oile pe vapor cand era blocat canalul Suez, ca noi nu avem abatoare si tehnologie si sa exportam in schimb direct carnati si fillet.
Postat 15 Aprilie 2024, 19:46 de unu
Si la productia agricola stam bine
Romania, este un exportator net de produse agricole. La productia de grau la nivel UE, Romania se afla pe locul 4. La productia de porumb ne aflam pe locul 3, dupa Franta si Polonia. In plus, Romania este al doilea producator de floarea soarelui din UE. Romania, ocupă un loc important in cadrul UE si in ceea ce priveste cresterea animalelor, fiind a doua tara producatoare de oi si a treia la caprine.
Postat 15 Aprilie 2024, 18:19 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON