URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
30 Noiembrie 2018, 13:30

România Mare: 100 de ani de la Marea Unire, marcați în Oradea prin muzică populară, fasole şi focuri de artificii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea va avea parte sâmbătă, 1 Decembrie, de o celebrare pe măsură la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Evenimentele vor include momente folclorice, o paradă militară, retragerea cu torțe și foc de artificii...

Program bogat

Festivităţile închinate Marii Uniri încep sâmbătă, de la ora 11, cu salutul drapelului, intonarea imnului, ceremonia religioasă şi militară şi alocuţiuni. Apoi, artiştii Filarmonicii de Stat din Oradea vor susţine un scurt moment artistic, iar cei dornici vor putea depune coroane, jerbe şi buchete de flori la statuia lui Mihai Viteazul. La ora 13 are loc în Centrul Civic parada militară, iar între orele 14 şi 15.30, în Piaţa Unirii se va desfăşura un concert cu muzică populară, susţinut de artişti locali.

Tot aici se vor servi „clasicele” porţii de fasole cu ciolan şi varză murată, Primăria oferind, la fel ca anul trecut, 2.700 de porţii orădenilor care vor lua parte la festivităţile de 1 Decembrie. Fasolea, gătită la popota militară a Garnizoanei, va fi distribuită în caserole începând cu ora 14, după încheierea paradei militare din Centrul Civic. Pentru orădenii care nu vor să aştepte la rând, municipalitatea va amenaja un punct de distribuţie separat, unde porţiile vor fi comercializate la un preţ modic de 5 lei.

Odă Unirii

Momentele de rezistenţă urmează de la ora 16, Teatrul Regina Maria organizând în Sala Mare spectacolul aniversar Odă Marii Uniri. Concertul, susținut de soliștii Ansamblului Artistic Profesionist Crișana Otilia Haragoș Seghedi, Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Luminița Tomuța, Cornel Borza, Leontin Ciucur, se va desfășura sub bagheta dirijorului Adrian Miescu.

Coregrafia este realizată de Daniel Sandro, iar versurile și regia artistică îi revin actorului Eugen Țugulea. Intrarea este liberă, pe baza biletelor cu valoare zero, care se obțin la agenția Teatrului Regina Maria sau online. Spectacolul de 80 minute se va transmite în direct, audio, și în fața Teatrului. Manifestarea se va finaliza cu Hora Unirii, pornind din sală, în jurul statuii Reginei Maria şi la care sunt invitați să participe toţi doritorii.

După spectacol, de la ora 17.45, va avea loc retragerea cu torţe pe traseul Republicii, Teatru, Piaţa Unirii. Celebrarea Unirii României se va încheia pe măsura importanţei evenimentului, cu un foc de artificii, începând cu ora 18, în chiar Piaţa ce poartă numele sărbătorii Unirii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Frumos
La Multi Ani!
Postat 30 Noiembrie 2018, 23:39 de Alcor
În Oradea e mare sărbătoare cu fasole ...
... ca tot orădeanul să nu fie luat prin surprindere de dublarea taxelor și impozitelor locale, pentru ca bugetul local să acopere schimbarea tuturor plăcuțelor de identificare ale celor aprox. 800 de străzi ... în română, maghiară și engleză, că altfel edilii nu o să știe pe unde rătăcesc milioanele de turiști care ne calcă orașul !?!
Postat 30 Noiembrie 2018, 13:46 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON