URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2024, 17:44

România are un nou Cod Silvic. Condițiile în care oamenii se pot plimba pe jos sau cu bicicleta în păduri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a aprobat, joi, noul Cod Silvic al României, menit să combată exploatarea forestieră ilegală și să îmbunătățească gestionarea pădurilor.

Conform noii legi, tăierile rase sunt interzise în toate siturile Natura 2000 și în toate parcurile naturale din țară, până acum fiind interzise doar în parcurile naționale, a anunțat Ministerul Mediului.

Codul Silvic mai prevede de-acum suspendarea dreptului de acces în sistemul informatic SUMAL 2 celor care nu respectă legea. În plus, permite statului să îşi asume împădurirea terenurilor care au fost despădurite şi abandonate de proprietar.

De asemenea, noul Cod Silvic dă dreptul proprietarului de pădure, fie el stat sau privat, la soluții alternative de pază: de la structuri specializate, la pază organizată în regim propriu și în baza unui regulament, cu precizarea că paza pădurii este obligatorie prin lege.

Legea mai introduce un concept nou, „insulele de îmbătrânire”, prin care suprafețele de pădure de minimum 0,1 ha, cu mare rol în menținerea biodiversității, vor fi protejate de tăieri.

Codul Silvic reglementează și accesul pe jos sau cu bicicleta pe terenurile din Fondul Forestier Național. Potrivit documentului, „accesul persoanelor, pedestru sau cu bicicleta, pe terenurile din FFN este liber și se realizează pe propria răspundere a acestora, fără a se produce prejudicii, cu înștiințarea administratorului sau proprietarului, după caz”. Accesul poate fi restricționat în pădurile situate în arii naturale protejate.

Potecile şi traseele pentru plimbare, alergare, turism ecvestru şi biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn şi pietriş. Lucrările nu necesită autorizație de construcție, iar pentru amenajarea lor pot fi tăiați cel mult 5 arbori pe hectar.

Codul Silvic mai prevede că evenimentele sportive, recreative, utilitare sau turistice pot fi organizate doar în afara ariilor naturale protejate și numai cu acordul administratorului.

Totodată, legea obligă proprietarii de păduri să asigure condiții pentru regenerarea pădurii și evitarea degradării ei.

„Astăzi, de ziua internațională a pădurii, iată că Guvernul României a aprobat proiectul de lege care reglementează noul Cod Silvic al României. Noul Cod Silvic este o lege mult aşteptată, primul cod după 2008, adoptat în conformitate cu prevederile Strategiei Naţionale pentru Păduri 2030, pe care am aprobat-o în Guvern în anul 2022. Atât strategia, cât şi codul în sine, au fost finanţate prin PNRR şi reprezintă jaloane pe care statul român şi le-a asumat. Este un cod silvic echilibrat, care s-a născut în urma unui dialog extins, serios și bine argumentat cu toți actorii din domeniul silvic. Am solicitat premierului o procedură de urgență pe care o vom propune Parlamentului României. Acest act normativ ține cont de nevoile de dezvoltare ale țării, răspunde așteptărilor pe care societatea le are de la păduri și asigură implementarea ultimelor progrese tehnologice în domeniu”, a subliniat ministrul Mircea Fechet, în briefingul de presă la finalul ședinței de guvern.

Consorțiul care a lucrat la elaborarea acestui act normativ a fost format din specialiști ai Universității Transilvania din Brașov, ai Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.

Citește noul Cod Silvic aprobat de Guvern:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
o alta aaberatie legislativa
e foarte simplu sa verificam taierile ilegale de paduri:camere de supraveghere cum sunt in Ooradea pe fiecare poteca ,dar mai simplu,pulimea din aceste zone sa nu mai taie arbori,crezand ca ei sunt stapani peste creatia lui Dumnezeu!
Postat 21 Martie 2024, 18:54 de florea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON