URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Aprilie 2024, 18:01

România are cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană, pentru a treia lună la rând

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a treia lună consecutiv, România a avut cea mai mare rată a inflației dintre țările Uniunii Europene, arată datele Eurostat, citate de agenția de știri Agerpres. Concret, în martie, țările cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (6,7%), Croaţia (4,9%) şi Estonia şi Austria (ambele cu 4,1%).

La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Lituania (0,4%), Finlanda (0,6%) şi Danemarca (0,8%).

Comparativ cu luna februarie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 13 state membre, inclusiv în România de la 7,1%, până la 6,7%, a rămas stabilă în patru ţări şi a crescut în 10 state membre, notează Stirileprotv.ro. 

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,8% în ianuarie, până la 2,6% în luna februarie, pentru ca în martie să ajungă la 2,4%.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar serviciile cu 10,20%, conform aceleaiași surse. 

Banca Naţională a României (BNR) estimează că, totuși, inflația se va reduce și în România până la 4,8%. 

Rata inflației se calculează în funcție de indicele anual al prețurilor de consum dintr-o anumită țară. 

(sursa: Agerpres.ro)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
riviera
si-n SUA bag bete-n roate?dar in Mama Russia?
Postat 18 Aprilie 2024, 17:11 de florea
Liberalul Bolos a dezvaluit ceea ce nici el nu intelege.
A spus ca inflatia se datoreaza investitiilor. Cu asta a rasculat sustinatorii celor care confunda dezvoltarea dinamica cu cea durabila. Cukmea e ca Bolos, fara sa priceapa cum merge economia, a spus un adevar. Inflatia vien de cresterea deficitului care, la randul lui, vine din cresterea cheltuielilor investitionale ale Romaniei. Motivul e simplu. Cum Romania nu mai produce nici asfalt si nici fier beton, acestea sunt importate. Iar deficitul economic tine de diferenta dintre import si export. Importi mai mult decat exporti, faci asadar datorii publice care se reflecta in deficitul economic general si, pe cale de consecinta, in cresterea inflatiei. De unde sa stie insa astfel de lucruri Ciolacu, Ciuca si toti cei care graviteaza in jurul "guvernului meu" si al "parlamentului meu" !?!
Postat 18 Aprilie 2024, 07:26 de KP
@florea sovinul extremis, rasist, putinist
Cum sa fie inflatia UE 20% cand tarile enumerate de mine mai jos, au inflatia cea mai mare din UE, iar niciuna nu depasete 7% ?!?!? Inflatia UE (media) este de 2,6 %. Nu stii ce si cum sa mai minti, cum sa incurci lucrurile, sa bagi bete-n roate in Oradea, Romania si UE. Peste toate astea te-ai vrea si in fruntea bucatelor, sef la Primarie sau la CJ. E clar ce ar iesi dintr-o astfel de anomalie.
Postat 17 Aprilie 2024, 19:07 de Riviera
dar inflatia UE?
nimeni nu are curaj sa sppuna ca e undeva in jurul a 20%.pretul aurului nu creste de flori de mar,el creste corroborat cu esecul claselor politice in a avea o societate socio-economica stabila! si pentru a-si masca esecul,acesti politicieni vorr face orice ,chiar si a aduce Europa in conflict deschis cu alte tari!
Postat 17 Aprilie 2024, 18:32 de florea
Inflatia este in scadere
Diferenta dintre Romania si tari ca Islanda (5,1), Croaţia (4,9%) şi Estonia şi Austria (ambele cu 4,1%), Ungaria (3,6) nu e mare si e in scadere luna de luna. In Romania inflatia a crescut in toamna, datorita masurilor fiscale luate de guvern.
Postat 17 Aprilie 2024, 18:24 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON