URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2020, 10:16

Roboţii lui Gyuri: Unul dintre cei mai bogaţi români din America, orădeanul George Haber, investeşte într-o fabrică de roboţi în oraşul natal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Roboţi "made in Oradea" se pregătesc să cucerească lumea. O firmă din Cluj specializată în producţia de roboţi autonomi va investi 5 milioane euro într-o hală de producţie la Oradea, în Parcul Industrial Eurobusiness II.

Companie tânără, Braintronix are în spate oameni de afaceri cu experienţă vastă. Între ei, şi George Haber, singurul milionar orădean din Silicon Valley. Gyuri vine în fiecare an în oraşul natal, iar de-acum o va face ca investitor.

Pariul pe roboţi

Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a anunţat miercurea trecută, printr-un comunicat, că în acea zi a fost semnat contractul cu firma Braintronix pentru o investiţie de 5 milioane euro.

"Investiţia va fi realizată în Parcul Industrial Eurobusiness II din strada Ogorului, pe o suprafată de teren de 20.000 mp, constând în construirea unei hale de producţie / linii tehnologice / birouri în suprafată de aproximativ 12.000 mp. Aceasta reprezintă o investiţie foarte importantă pentru Oradea, în condiţiile în care revoluţia roboticii autonome mobile, care va pătrunde şi va transforma masiv toate straturile activităţilor economice, este abia la început, iar liderii acestei pieţe vor apărea în anii următori", arată comunicatul ADLO. 

Roboţi la muncă

Braintronix este o companie înfiinţată în 2016 la Cluj Napoca, având ca obiect de activitate "cercetare-dezvoltare în alte ştiinţe naturale şi inginerie". Potrivit ADLO, compania "şi-a exprimat intenţia fermă de a desfăşura în Parcul Industrial activităţile specifice domeniului de activitate, respectiv producţie roboţi (piese şi asamblare)". 

Echipa Braintronix este formată din experţi internaţionali, în mare parte de origine română, din zona roboticii, computer vision, logisticii 4.0 şi venture capital în tech şi robotică. "Peste puţin timp, resursa umană din anumite domenii va fi înlocuită de roboţi autonomi mobili, eficienţi şi uşor de programat de către utilizatori. Aceşti roboţi vor permite o reducere puternică a costurilor de producţie, o creştere a productivităţii, un răspuns la lipsa de forţă de muncă în anumite zone şi o reducere a activităţilor umane sensibile şi riscante", precizează ADLO. 

Inteligenţă artificială 

Până acum, Braintronix a creat mai multe tipuri de roboţi, printre care şi unul care poate fi folosit la stingerea incendiilor (foto), acolo unde e prea periculos pentru pompieri să intre. Acelaşi robot poate şi să transporte tărgi. 

"Scopul nostru este să creăm roboţi inteligenţi care utilizează informaţiile colectate de la senzori de ultimă generaţie. Roboţii noştri vor putea naviga în interior şi în exterior, şi îi putem dota cu diverse dispozitive, precum pick and place (ridicarea unui obiect şi aşezarea lui în altă parte), inspecţie video, mapare 2D sau 3D", explică Braintronix, pe site-ul propriu. În Oradea, compania va avea cel puţin 40 de angajaţi, majoritatea ingineri. 

Orădeanul din Silicon Valley

Braintronix îi are ca asociaţi pe francezul Adrian Anghel Diaconu (care deţine 0,01% din acţiuni) şi International Technology Solutions (99,99%), o companie din Luxemburg deţinută de acelaşi Diaconu şi alţi patru investitori, între care şi un orădean faimos: George Haber, singurul milionar orădean din Silicon Valley, de numele căruia se leagă mai multe afaceri de succes în IT.

Într-o discuţie cu reportul BIHOREANULUI, Haber a subliniat spune că, dincolo de faptul că este oraşul său natal, Oradea este "din punct de vedere economic cel mai eficient, cel mai bun loc de a investi în România astăzi".

"Eu mai vorbesc acum cu alte companii foarte mari. Ambiţia mea este să aduc o companie foarte mare la Oradea, cum ar fi Google sau Facebook. Fiindcă avem tot ce ne trebuie. E un oraş superb, e loc de expansiune, se pot construi case moderne pentru tineret. E ideal. Îmi aduce aminte de Silicon Valley, cum arăta acum 25-30 de ani", a mai declarat George Haber pentru BIHOREANUL

Gyuri, cum îi spun prietenii de acasă, s-a născut în Oradea în 1954, într-o familie de evrei. Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa aici, apoi s-a mutat în Israel, iar de acolo în SUA. La începutul anilor ’90 a înfiinţat prima sa firmă, CompCore Multimedia, care a creat soluţia ce permitea rularea de filme şi muzică în software, contribuind la dezvoltarea conceptului DVD, şi pe care ulterior a vândut-o cu 80 milioane dolari. De atunci, Haber a dezvoltat şi tranzacţionat multe alte companii de succes în IT. 

Mândru de Oradea

George nu şi-a uitat originile. Cel puţin o dată pe an vine la Oradea, mărturisind că este mândru de felul în care s-a dezvoltat oraşul natal. "Văd un progres extraordinar în Oradea şi-l admir. E mişcare! Văd cum s-a refăcut centrul, văd un tineret mai fericit, mai pus pe «hai să facem!». Asta este, de fapt, măsura progresului, să vezi oamenii tineri că se mobilizează", mărturisea el BIHOREANULUI cu prilejul unei vizite din toamna lui 2018. 

Anul trecut, Haber a venit la Oradea în mare viteză. A aflat din ziar că se organizează o conferinţă despre eşecuri în afaceri şi a ţinut să participe pentru a-i încuraja pe orădeni să nu le fie teamă să eşueze urmându-şi pasiunile. Lui nu i-a fost, iar asta l-a ajutat să ajungă nu doar un nume important în lume, ci şi, iată, un investitor la el acasă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
CrisDumi
E corectă abordare lui TKO dar nu si a ta. Esti mare experta in afaceri, dar daca era așa acum aveai destui bani sa te scarpini la pisicuță, fără sa mai comentezi pe aici.
Postat 02 Februarie 2020, 12:36 de sandu1260
TKO ... corectă abordare și acesta-i subiectul de fond !?!
Doar că ... știu ce vrea Braintronix, pentru că de peste 2 ani testează piața pe la noi !?! Pe lista scurtă a "expansiunii" lor investiționale se situează Oradea, pentru că e tentantă apropierea de autostrăzile europene, nivelul salarial sub medie națională și facilitățile acordate de municipalitate ca amplasament !?! Strategia celor ca Braintronix este de 5 ani (până la cel mult 15, după caz) !?! În 5 ani recuperează nu numai investiția fizică, cât mai ales cea umană care constă în pregătirea profesională a unui număr determinant de angajați permanenți și/sau temporari ... apoi, pur și simplu fidelizează cca. 10% din resursa umană, pe care o transferă la finalizarea/închiderea programului, către alte țări ce asigură facilități mai bune decât România !?! Braintronix nu e o companie de enorme dimensiuni, dar are referințe bune în Franța și, după modelul firmelor internaționale foarte mari, are ca scop secundar investițiilor de bază ... "furtul de creiere" care este cea mai profitabilă afacere de viitor !?! Cu sau fără Gyuri e fix același lucru ... are Braintronix destui "comis-voiajori" pe la subsolul afacerii, cam câți angajați vor recruta în Oradea !?!
Postat 02 Februarie 2020, 09:14 de CrisDumi
Ghiuri
Pana la urma, milionar sau comis-voiajor, ce-o fi, aduce niste locuri de munca in Oradea.
Postat 02 Februarie 2020, 03:39 de TKO
Oradeanbihor
::::)))))
Postat 01 Februarie 2020, 20:56 de sandu1260
@ sandu
Sa ne intelegem: esti atat de prost incat nu realizezi ca tu esti cel luat la bascalie.
Postat 01 Februarie 2020, 19:58 de oradeanbihor
Futurism
Sper să nu creeze roboți care să voteze pentru un kil de ulei și o litră de zahăr. Iar după ce se îmbogățește pe spinarea lor să nu îi pună să-i plătească pensie specială. În rest, spor la succese!
Postat 01 Februarie 2020, 19:14 de FaBULA
Roboţi "made in Oradea" se pregătesc să cucerească lumea
Un intemeiat motiv de mindrie pentru oras si conducerea lui.Ne-am luat ratia de libertate,de craciun,acu 30 ani...si vom concura liber alaturi de alti roboti, made in vietnam,pakistan,sri-lanka.Traiasca republica populara romana...
Postat 01 Februarie 2020, 18:01 de excalibur
Oradeanbihor
Am luat la bășcălie un PROST sau mai mulți care fără nici un sens au luat la bășcălie un investitor.
Postat 01 Februarie 2020, 15:03 de sandu1260
@oradeanbihor
Lasa-l in pace pe sandu,ca o sa stai la comentarii cu el pana maine dimineata ( fara nici un sens).De unde nu-i, nici Dumnezeu nu are ce lua.
Postat 01 Februarie 2020, 14:23 de Kuler
@ sandu
Ideea e ca daca ma interesa, comentam la subiect. O fac doar pentru ca ti-o ceri sa fii luat la bascalie... postac de de doi bani.
Postat 01 Februarie 2020, 14:16 de oradeanbihor
Bravo.
Unde să vină decât unde-s salariile mai mici altfel stătea-n Cluj. Da, s-a refăcut centrul...printre dale crăpate și fântâni în dezintegrare avem un spațiu excelent pentru zgomote pe intelectu electoratului.
Postat 01 Februarie 2020, 14:07 de oradeaveche
Oradeanbihor
Și tu ești asistat, că te interesează intens subiectul
Postat 01 Februarie 2020, 13:46 de sandu1260
@ sandu
Bine ma prostului satului, te laudai ca ai inteles cum e cu ajutoarele sociale in Oradea (ca si inexistente, atat ca valoare cat si ca numar de benefciari: https://m.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-48/muncesti-primesti-numarul-asistatilor-social-din-oradea-a-scazut-la-doar-291-de-persoane-154240.html). Chiar nu te duce capu la mai mult? Ești jalnic țărane!
Postat 01 Februarie 2020, 13:33 de oradeanbihor
CrisDumi
Daca tu stai pe ajutor social, asta nu înseamnă că toată lumea e așa norocoasă ca tine
Postat 01 Februarie 2020, 13:19 de sandu1260
Voi, la Bihoreanul, ați primit ceva bănet de la Haber ca să-i faceți reclamă ?!?
Braintronix intenționează să investească în Oradea ... nu Haber, care e trepădușul firmei franceze, pe post de gornist deocamdată !?! Gyuri e colduș, n-are nici măcar bani de avion ca să se întoarcă în SUA, de unde a șters-o mânzește ca să nu îl ia fiscul de acolo la puricat !?! De unde naiba ați scos aiureala asta, că omul e milionar !?! Nici măcar în forinți nu e milionar, iar sekelii s-au terminat de mult !?!
Postat 01 Februarie 2020, 12:59 de CrisDumi
Gyuri milionaru"
Sa vedeti numai ce salarii de mii de euroi o sa dea gyuri milionaru' la fabrica lui ! N-o sa poata cara acasa banii angajatii !
Postat 01 Februarie 2020, 11:37 de Kuler
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON