URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Decembrie 2018, 15:11

Revelionul e aici! Noua Zeelandă și Australia au trecut în 2019 cu spectaculoase focuri de artificii (VIDEO)

Revelionul e aici! Noua Zeelandă și Australia au trecut în 2019 cu spectaculoase focuri de artificii (VIDEO) (foto: The Mirror)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Samoa, părţi din Kiribati şi Tonga din Oceania au fost primeele teritorii de pe glob care au trecut în 2019, luni, după prânz, noul an a început şi în Noua Zeelandă, respectiv în Australia.

În Noua Zeelandă, trecerea în 2019 s-a făcut la ora 13, ora României, cu un spectaculos foc de artificii lansate din celebrul turn Sky Tower. Şi podul din Auckland a fost gazda unui spectacol din muzică şi lumini. 

În Australia 2019 a început la ora 15, ora României, tot cu show-uri extraordinare de artificii în Sydney, Melbourne, Canberra, Adelaide și în alte orașe. Anul acesta, în portul din Sydney ploaia de artificii a avut două noi culori, față de cele folosite în anii anteriori. 

În total, pe glob, Revelionul este sărbătorit în 38 de zone orare. Odată cu România, noul an este întâmpinat în 32 de ţări. Utimele teritorii care vor sărbători revelionul sunt insulele Baker şi Howland, marţi, la ora 14 a României.

Fiecare ţară are propriile tradiţii când vine vorba de noroc în noul an. Grecii pun bani în prăjitura tradiţională - vasilopita, dedicată Sfantului Vasile, prăznuit pe 1 Ianuarie, scrie site-ul stirileprotv.ro. Ei cred că persoana care îi găseşte va avea bucurii tot anul, iar copiii aşteaptă să primească daruri în ghetuţe, cum primesc românii de la Sfantul Nicolae. 

Şi în Bolivia sunt puse monede în prăjituri, iar cei care le găsesc vor avea noroc tot anul care vine. Francezii mănâncă diverse clătite, iar danezii sparg farfurii de uşile caselor prietenilor şi rudelor şi sar de pe scaune la trecerea în noul an, pentru noroc.

Irlandezii aruncă în pereţi cu pâine, pentru bun augur de Anul Nou, iar cei care îşi doresc noroc în dragoste îşi pun vâsc sub pernă.

În Ţara Galilor, la miezul nopţii, uşa din spate a casei este deschisă şi imediat închisă, pentru a lăsa anul vechi să iasă şi pentru a alunga ghinionul din casă. După a 12-a bătaie a ceasului, uşa din faţă este deschisă, pentru a primi noul an şi bucuriile pe care le va aduce.

În Ecuador şi Panama sunt arse păpuşi din hârtie, iar intr-un sat din Peru, locuitorii încing o bătaie, pentru a începe noul an cu toate problemele rezolvate. 

Argentinienii, mexicanii şi spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, fiecare pentru câte-o dorinţă din cele puse în ultimele secunde ale anului. Şi portughezii au un obicei asemănător, însă ei înlocuiesc strugurii cu smochine. 

La români, după cum se ştie, se spune că fiecare trebuie să poarte un obiect vestimentar roşu şi să aibă în buzunar măcar un bănuţ.

La New York, măsurile de securitate vor fi sporite, iar în Times Square sunt aşteptate până la două milioane de persoane care vor asista la tradiţionala coborâre a globului de cristal în ultimele secunde din 2018. Butonul care eliberează globul va fi acţionat de 11 jurnalişti, potrivit New York Times, iniţiativă care face parte din efortul de recunoaştere a deteriorării libertăţii presei în SUA, dar şi pe plan global.

Vezi când se sărbătorește trecerea în noul an pe tot globul, aici!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La multi anii
2019
Postat 01 Ianuarie 2019, 01:41 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON