URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2015, 13:41

Reluarea curselor Tarom pe Aeroportul din Oradea, amânată până luna viitoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O Directivă aprobată în luna iunie de către Comisia Europeană prelungeşte cu o lună perioada în care compania naţională de transporturi aeriene (Tarom) are suspendate zborurile de la şi înspre Oradea.

Potrivit Directivei 139/2015 a Agenţiei Europene pentru Securitatea Zborurilor, aflată în subordinea CE, toate aeroporturile internaţionale din Europa sunt obligate să amenajeze o zonă de securitate între piste şi terenurile mărginaşe, în cazul Aeroportului din Oradea aceasta urmând să conste într-un "acostament" din beton lat de 3 metri, cu menirea de a mări marja de manevră a piloţilor în eventualitatea unei aterizări forţate sau a pierderii controlului aparatelor în cursul operaţiunilor de aterizare.

Deşi Directiva a intrat în vigoare la mai bine de o jumătate de an după începerea lucrărilor de modernizare a infrastructurii aeroportuare în baza unui proiect aprobat de CE încă din 2012, aplicarea ei a devenit obligatorie, iar implementarea amână reluarea zborurilor regulate.

"Cu câteva săptămâni în urmă a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii Agenţiei Europene pentru Securitatea Zborurilor şi ai aeroporturilor din România care se modernizează pe bani europeni, şi am obţinut aprobarea ca toate cheltuielile pentru zona de securitate suplimentară să fie suportate tot din suma aprobată pentru proiectul iniţial, din capitolele de cheltuieli Diverse şi Neprevăzute, astfel că noi nu trebuie să alocăm sume suplimentare. Singura problemă este că Tarom a decis să reia cursele la Oradea după ce vor fi încheiate şi aceste lucrări, adică de luna viitoare", a declarat luni pentru BIHOREANUL Horia Carţiş, directorul de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, Cornel Popa.

Conform spuselor lui Carţiş, în prezent lucrările de modernizare prevăzute în proiectul iniţial sunt finalizate "în proporţie de 99%". "Pista veche, lungă de 1.800 metri şi lată de 30 metri, a fost înlocuită cu una lungă de 2.100 metri şi lată de 45 metri, sunt gata şi platformele de îmbarcare-debarcare şi căile de rulare, iar noul sistem de balizaj şi centrala electrică proprie sunt şi ele aproape gata", a mai spus şeful de cabinet al preşedintelui CJ Bihor.

Lucrările, în valoare de 79,9 milioane lei, sunt executate de asocierea firmelor austriece Porr Construct, Teerag şi Asdaq Aktiengesselschaft cu societatea Col Air din Bucureşti şi au ca scop modernizarea infrastructurii Aeroportului din Oradea, veche din 1967, astfel încât aici să poată opera inclusiv aeronave de tip C, mari, care să facă profitabile zborurile internaţionale. Termenul pentru finalizarea şi predarea lucrărilor este 30 octombrie.

În luna mai, când Tarom şi-a suspendat zborurile care leagă Oradea de Bucureşti, termenul prevăzut pentru reluarea acestora era 3 septembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON