URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Octombrie 2015, 13:41

Reluarea curselor Tarom pe Aeroportul din Oradea, amânată până luna viitoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O Directivă aprobată în luna iunie de către Comisia Europeană prelungeşte cu o lună perioada în care compania naţională de transporturi aeriene (Tarom) are suspendate zborurile de la şi înspre Oradea.

Potrivit Directivei 139/2015 a Agenţiei Europene pentru Securitatea Zborurilor, aflată în subordinea CE, toate aeroporturile internaţionale din Europa sunt obligate să amenajeze o zonă de securitate între piste şi terenurile mărginaşe, în cazul Aeroportului din Oradea aceasta urmând să conste într-un "acostament" din beton lat de 3 metri, cu menirea de a mări marja de manevră a piloţilor în eventualitatea unei aterizări forţate sau a pierderii controlului aparatelor în cursul operaţiunilor de aterizare.

Deşi Directiva a intrat în vigoare la mai bine de o jumătate de an după începerea lucrărilor de modernizare a infrastructurii aeroportuare în baza unui proiect aprobat de CE încă din 2012, aplicarea ei a devenit obligatorie, iar implementarea amână reluarea zborurilor regulate.

"Cu câteva săptămâni în urmă a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii Agenţiei Europene pentru Securitatea Zborurilor şi ai aeroporturilor din România care se modernizează pe bani europeni, şi am obţinut aprobarea ca toate cheltuielile pentru zona de securitate suplimentară să fie suportate tot din suma aprobată pentru proiectul iniţial, din capitolele de cheltuieli Diverse şi Neprevăzute, astfel că noi nu trebuie să alocăm sume suplimentare. Singura problemă este că Tarom a decis să reia cursele la Oradea după ce vor fi încheiate şi aceste lucrări, adică de luna viitoare", a declarat luni pentru BIHOREANUL Horia Carţiş, directorul de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, Cornel Popa.

Conform spuselor lui Carţiş, în prezent lucrările de modernizare prevăzute în proiectul iniţial sunt finalizate "în proporţie de 99%". "Pista veche, lungă de 1.800 metri şi lată de 30 metri, a fost înlocuită cu una lungă de 2.100 metri şi lată de 45 metri, sunt gata şi platformele de îmbarcare-debarcare şi căile de rulare, iar noul sistem de balizaj şi centrala electrică proprie sunt şi ele aproape gata", a mai spus şeful de cabinet al preşedintelui CJ Bihor.

Lucrările, în valoare de 79,9 milioane lei, sunt executate de asocierea firmelor austriece Porr Construct, Teerag şi Asdaq Aktiengesselschaft cu societatea Col Air din Bucureşti şi au ca scop modernizarea infrastructurii Aeroportului din Oradea, veche din 1967, astfel încât aici să poată opera inclusiv aeronave de tip C, mari, care să facă profitabile zborurile internaţionale. Termenul pentru finalizarea şi predarea lucrărilor este 30 octombrie.

În luna mai, când Tarom şi-a suspendat zborurile care leagă Oradea de Bucureşti, termenul prevăzut pentru reluarea acestora era 3 septembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON