URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2016, 13:27

Relaxare sub umbrele: La vară, în Oradea vor răsări noi terase în zona centrală

Relaxare sub umbrele: La vară, în Oradea vor răsări noi terase în zona centrală CRIN ÎNFLORIT. Restaurantul Crinul Alb se va extinde lângă Podul Dacia cu o terasă în consolă peste Crişul Repede
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii vor avea noi motive să se bucure de vară. În centrul oraşului vor apărea mai multe terase, unde va putea să se relaxeze orice doritor. Amplasamente locurilor de agrement sunt Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand, străzile Vasile Alecsandri, Primăriei şi Independenţei, dar şi malurile Crişului Repede, unde vor răsări nu mai puţin de patru terase noi.

Intervenţii minimale

În toamnă, Primăria s-a asociat cu Comunitatea Evreiască şi firma Aido Group, care administrează cofetăria Bacio Dolce din strada Independenţei, pentru amenajarea spaţiului ce înconjoară sinagoga neologă Zion, recent reabilitată şi transformată în sală multifuncţională. Aido s-a oferit să amenajeze două terase, una în latura către strada Independenţei şi cealaltă spre Crişul Repede (foto). Municipalitatea a acceptat oferta, aşa că lucrările sunt deja în derulare, iar la 1 iulie vor fi finalizate.

"Se propune o intervenţie minimalistă, în sensul de a nu bruia valoarea şi potenţialul monumentului", explică arhitectul Cristian Puşcaş. Terasele vor fi dalate cu piatră naturală şi gazon, gardul dintre strada Independenţei va fi restaurat, iar spre Criş a fost deja construit un grup sanitar subteran.

Pieţe şi terase

Tot prin parteneriat public-privat va apărea o terasă şi pe strada Primăriei. Aici, partenerul municipalităţii este firma Magic Motors, administratoarea Queen’s Pub, care va aşeza o terasă cu 72 locuri în faţa restaurantului. Firma va pava 100 metri pătraţi şi va amenaja spaţii verzi. În schimb, Primăria va reloca staţia de tramvai, va reface trotuarele şi va inversa sensul de circulaţie din Piaţa Rahovei, urmând ca traficul să se desfăşoare dinspre strada Sulyok Istvan spre Primăriei. Noua terasă urmează să se deschidă pe 1 iunie.

La încheierea reabilitării Pieţei Unirii vor fi terase şi aici. "Acum se lucrează la un proiect privind amplasamentul teraselor şi tipul de mobilier", explică viceprimarul Mircea Mălan.

La fel, municipalitatea va permite amenajarea a noi terase şi pe strada Vasile Alecsandri, odată ce aceasta va deveni exclusiv pietonală. Aici, însă, lucrările doar vor începe în acest an. O situaţie similară se va regăsi şi în Piaţa Ferdinand. "Artera dintre clădirea Teatrului şi strada Republicii va deveni pietonală şi se va preta pentru amplasarea de terase", spune Mălan.

Peste Criş

Probabil însă că cele mai aşteptate terase sunt cele trei care vor apărea pe malurile Crişului. Una dintre ele se amenajează în fosta Casă a Pompelor, la colţul Colegiului Gojdu către Podul Dacia, şi este în lucru de câteva luni. Firma Lotus Center şi-a asumat aici o investiţie de 1,3 milioane lei într-un restaurant cu pereţi de sticlă şi vedere la râu. Lucrările sunt avansate şi se preconizează să se încheie până la vară. Tot Lotus Center va construi o terasă şi pe locul răposatului Budi Bar, desfiinţat de pe malul drept al Crişului, vizavi de Primăre.

Pe acelaşi mal drept, dar lângă Podul Dacia, vizavi de terasa amenajată de Lotus pe fosta Casă a Pompelor, restaurantul Crinul Alb îşi va construi şi el una în consolă, peste Criş, ce se anunţă spectaculoasă. "Va fi o terasă pe două niveluri, partea superioară va comunica printr-un perete de sticlă cu cea de jos", explică proprietarul Şerban Sere, care speră să înceapă lucrările curând, aşa încât la vară să deschidă noua terasă. Spre bucuria clienţilor, vechi şi noi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
PRECIZARI
@anticomunist: Inca ceva ! Poti fi " pupincuristul " oricui din convingere ! Ceea ce e OK ( treaba fiecaruia ). Asta inseamna ca nu persoana " pupata " ti-o cere ! Dar cand faci pe cineva POSTAC inseamna ca CINEVA te-a platit sa faci asta ! Eu sper ca am explicat bine ceea ce voiam sa spun si nu mai pot exista indoieli ! Ti-am mai zis : sa fiu facut bou , tampit , comunist , pupincuristul oricui ! OK ! Le bag la LIBERTATEA DE EXPRIMARE ! POSTAC platit NU ACCEPT ! Plangerea penala este redactata ! Daca " overstrategy " revine cu un comentariu adecvat ma razgandesc ! Altfel , NU !
Postat 31 Ianuarie 2016, 12:31 de TDS
DOCTRINE
@anticomunist: Evident ca nu e o dovada ! Dar anchetele de presa sunt totusi un punct de plecare ! Daca nu ar fi asa nu ar trebui sa mai existe PRESA ! Repet , se poate scrie despre mine orice pana la " POSTAC PSD ". Daca Udrea a avut postaci ( asa cum a declarat unul dintre ei ! ) este problema lor ! Eu nu sunt " POSTAC " PSD ! Este exact cum te-as face eu pe tine ( sau pe altii ) POSTAC PNL / POSTAC BOLOJAN ! Dar eu nu te fac ! Ca tu ai idei doctrinare de dreapta , e altceva ! Ca eu am de stanga , de acord ! Numai ca doctrina socialista e una iar comunismul e alta !
Postat 31 Ianuarie 2016, 12:15 de TDS
@TDS
si eu credeam ca te prinzi si singur ca un articol din presa sau televiziune nu este o dovada si pana cand nu este dovedit in instanta, e cam penal sa caracterizezi pe cineva ca fiind hot. Cat despre cei care ma injura...Pai daca ar fi sa-i actionez in instanta pe toti cei care m-au injurat, sau m-au caracterizat ca fiind angajat al primariei, sau pupincurist al lui Bolojan, as da de lucru pentru cateva luni bune judecatoriei din Oradea. E un risc asumat, cand postezi pe forum, ca vor exista foarte multi care nu sunt de acord cu parerile tale (ma includ in caracterizare, sa stii) si mai mult, se vor gasi destui care sa te injure sau sa incerce sa-si bata joc. Asa ca, eu cel putin, ii ignor, iar canf unii dintre ei trec la injurii, le raspund cu aceeasi moneda, ca de, limba romana e foarte bogata cand e vorba de asa ceva.
Postat 31 Ianuarie 2016, 12:01 de User anonimizat
CORECTARE
...presa...
Postat 30 Ianuarie 2016, 20:48 de TDS
???
@anticomunist: Zau ? Credeam ca te-ai prins si singur ( desi am si explicat ! )dar acuzele despre care vorbesti sunt CITATE din comunicate DNA , citate din prea ( sau chiar din emisiuni TV ) iar cand vorbesc despre HIDOSENII gen Piata Unirii sumt pareri personale ! Daca overstrategy ma facea cum ii venea la gura nu era nici o probblema ! Nu sunt sensibil la asa ceva ! Dar chestia cu POSTACEALA nu o mai suport ! De ce ? Pentru ca NU SUNT !!!!
Postat 30 Ianuarie 2016, 20:45 de TDS
@TDS
Asta cu plangerea penala e tare de tot! Tocmai tu care arunci cu acuzele in stanga si in dreapta...
Postat 30 Ianuarie 2016, 20:19 de User anonimizat
STOP
@overstrategy : STOP ! M-am saturat ! Game it's over ! M-ati facut continuu POSTAC platit de PSD ! Nu mai accept ! Luni iti fac plangere penaela ! Autor necunoscut ! Sa te identifice autoritatile ! Eu in nici un comentariu n-am injurat pe cineva , nu am facut postac , daca am o pozitie fata de conducerea municipiului o argumentez ( macar cu un citat ! ).
Postat 30 Ianuarie 2016, 16:36 de TDS
INTREBARE:
CE INSEAMNĂ ZION, ȘTIE CAREVA?
Postat 30 Ianuarie 2016, 16:33 de ADINA
@TDS
Ba TDS du-te invartindu-te! Du-te si nu mai veni. Dupa tine nu ar trebui nimic facut (cred ca fierbeti ca nu sunteti voi cu initiativa. Cu initiative ati fost, far cu fapte zero pentru populatie, 100% pentru partid. Cred ca vi-ajunge cat ati furat). Nimeni sa nu faca nimic. Cand se face nu e bine ca ii manarie al lui nu stiu cine, cand nu se face, vezi primar incompetent, si tot asa. Du-te ma si nu mai veni, scuteste-ma sa-ti mai vad comentariile. Era sa zic ca n-am vazut una bucata comentariu bun, dar pot sa zic ca nu ai nici un comentariu in care sa apreciezi. Chiar asa mult ai de castigat din ura? Chiar merita banul la cata ura reversi?
Postat 30 Ianuarie 2016, 15:53 de overstrategy
TERASE CONSILIERI ARHITECTI CORUPTIE
Terasele mai lipsesc din minunatul DESERT PIATA UNIRII ! Vor deschide bancile terase ? Sau cine ? Vreun protejat de-al lui Bolojan ? PS In legatura cu BACIO DOLCE eu raman la parerea ca acolo a fost o manarie a fostului consilier PDL ? PNL Puscas ! El a urmarit restaurarea Sinagogii, el a realizat ( ca persoana privata ) proiectul Terasei Bacio ( chiar cu interventia la Federatia Evreiasca ) si tot el a votat-o in CLO. Din punctul meu de vedere DNA trebuie sa se AUTOSESIZEZE. OK, a demisionat dar faptele despre care scriu eu sunt din trecut ( pana la demisie ).
Postat 30 Ianuarie 2016, 14:37 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON