URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2021, 15:00

Rejudecare cu achitare: Condamnat iniţial la 5 ani de detenţie, fostul judecător Mircea Puşcaş a fost achitat la Curtea de Apel Cluj pe motiv că fapta nu există

Rejudecare cu achitare: Condamnat iniţial la 5 ani de detenţie, fostul judecător Mircea Puşcaş a fost achitat la Curtea de Apel Cluj pe motiv că fapta nu există foto: arhiva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul judecător Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea a fost achitat în ultimul proces pornit pe numele lui de procurorii DNA, soluţia pronunţată vinerea trecută la Curtea de Apel Cluj nefiind, însă, definitivă. Potrivit portalului instanţei, fostul magistrat a fost achitat pe considerentul că fapta de care era acuzat, cea de luare de mită, nu există. Și „partenerii” săi au fost declarați nevinovați.

Tot o soluţie de achitare a fost dispusă şi în cazul omului de afaceri orădean Mihăiţă Teleptean, acuzat de trafic de influenţă, respectiv complicitate la dare şi luare de mită, Curtea considerând, la fel ca în cazul ex-magistratului, că fapta de care e acuzat nu există.

Pentru Petru Cocian-Iepan, respectiv Mihai Halas, doi contrabandişti din judeţul Satu Mare, instanţa a stabilit că faptele de dare de mită, respectiv cumpărare de influenţă nu există, în timp ce pentru acuzația de trafic de influenţă s-a reţinut că fapta nu este prevăzută de legea penală. În cazul omului de afaceri sătmărean Mihai Ioan Adrian, care a decedat între timp, instanţa a decis încetarea procesului.

Decizia Curţii de Apel Cluj, pronunţată vinerea trecută, nu e definitivă, putând fi atacată, cu apel, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

În proces de 8 ani

Soluţia instanţei clujene vizează un proces pornit în 2013 de procurorii DNA Oradea, care îl acuzau pe fostul judecător al Curţii de Apel Oradea că ar fi pretins 40.000 euro de la doi traficanţi de ţigări din Satu Mare, pentru ca, în schimb, să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care aceştia fuseseră condamnaţi anterior, de Tribunalul Satu Mare, la pedepse privative de libertate.

Potrivit rechizitoriului făcut public la vremea respectivă de anchetatori, iniţial, judecătorul le-ar fi cerut celor doi traficanţi de ţigări, Petru Cocian şi Mihai Halas, să cumpere de la cumnatul său un BMW la un preţ mai mare cu aproximativ 10.000 euro decât preţul real al maşinii. Tranzacţia nu s-a perfectat, iar magistratul le-ar fi pretins celor doi 40.000 euro pentru soluţia pe care urma să o pronunţe, câte 20.000 euro de la fiecare.

Banii, spuneau procurorii, ar fi trebuit să ajungă la Puşcaş prin intermediul a doi oameni de afaceri, maramureşeanul Ioan Adrian Mihai, acuzat de complicitate la trafic de influenţă, respectiv orădeanul Mihăiţă Teleptean, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă, complicitate la dare de mită şi complicitate la luare de mită.

Puşcaş nu ar fi reuşit să ducă "afacerea" până la capăt, pentru că a fost reţinut în ianuarie 2013 de procurorii DNA pentru o altă faptă de corupţie, suspendat din funcţie, iar ulterior exclus din magistratură.

Procesul magistratului s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, unde, în 2016, Puşcaş a fost condamnat la 5 ani de detenţie. Trei ani mai târziu, însă, un complet al instanţei supreme a decis să desfiinţeze soluţia judecătorilor clujeni, iar cauza a fost trimisă să se rejudece la aceeaşi instanţă, care, iată, a ajuns la o concluzie diametral opusă. 

De trei ori inculpat

Ex-judecătorul Mircea Puşcaş a mai fost trimis în faţa instanţei tot de procurorii DNA Oradea în alte două dosare. În primul, magistratul a fost acuzat de mărturie mincinoasă, fiind judecat alături de fostul şef al Poliţiei Ciumeghiu, comisarul Florian Rob.

Ofiţerul fusese trimis în judecată pentru trafic de influenţă, fiind denunţat chiar de informatorul său şi de un alt hoţ, de la care ar fi pretins 1.000 euro şi o partidă de sex cu fiica primului, pentru ca magistratul să-i ajute cu o sentinţă mai blândă. În urma procesului, finalizat în 2014, poliţistul a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu executare, însă magistratul a fost achitat.

Nu la fel s-a întâmplat, însă, în dosarul în care Puşcaş era acuzat că a pretins şi primit în două rânduri mită de la Ştefan Balla, un personaj cunoscut în zona Marghitei, profilat pe comerţ cu cereale, combustibil şi transporturi, care era judecat pentru evaziune fiscală, respectiv lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire. În respectiva cauză, pe 10 noiembrie 2015, ex-judecătorul Mircea Puşcaş a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare în regim de detenţie. Fostul magistrat a fost încarcerat, iar apoi eliberat condiţionat în 2017.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON