URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Aprilie 2021, 15:00

Rejudecare cu achitare: Condamnat iniţial la 5 ani de detenţie, fostul judecător Mircea Puşcaş a fost achitat la Curtea de Apel Cluj pe motiv că fapta nu există

Rejudecare cu achitare: Condamnat iniţial la 5 ani de detenţie, fostul judecător Mircea Puşcaş a fost achitat la Curtea de Apel Cluj pe motiv că fapta nu există foto: arhiva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul judecător Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea a fost achitat în ultimul proces pornit pe numele lui de procurorii DNA, soluţia pronunţată vinerea trecută la Curtea de Apel Cluj nefiind, însă, definitivă. Potrivit portalului instanţei, fostul magistrat a fost achitat pe considerentul că fapta de care era acuzat, cea de luare de mită, nu există. Și „partenerii” săi au fost declarați nevinovați.

Tot o soluţie de achitare a fost dispusă şi în cazul omului de afaceri orădean Mihăiţă Teleptean, acuzat de trafic de influenţă, respectiv complicitate la dare şi luare de mită, Curtea considerând, la fel ca în cazul ex-magistratului, că fapta de care e acuzat nu există.

Pentru Petru Cocian-Iepan, respectiv Mihai Halas, doi contrabandişti din judeţul Satu Mare, instanţa a stabilit că faptele de dare de mită, respectiv cumpărare de influenţă nu există, în timp ce pentru acuzația de trafic de influenţă s-a reţinut că fapta nu este prevăzută de legea penală. În cazul omului de afaceri sătmărean Mihai Ioan Adrian, care a decedat între timp, instanţa a decis încetarea procesului.

Decizia Curţii de Apel Cluj, pronunţată vinerea trecută, nu e definitivă, putând fi atacată, cu apel, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

În proces de 8 ani

Soluţia instanţei clujene vizează un proces pornit în 2013 de procurorii DNA Oradea, care îl acuzau pe fostul judecător al Curţii de Apel Oradea că ar fi pretins 40.000 euro de la doi traficanţi de ţigări din Satu Mare, pentru ca, în schimb, să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care aceştia fuseseră condamnaţi anterior, de Tribunalul Satu Mare, la pedepse privative de libertate.

Potrivit rechizitoriului făcut public la vremea respectivă de anchetatori, iniţial, judecătorul le-ar fi cerut celor doi traficanţi de ţigări, Petru Cocian şi Mihai Halas, să cumpere de la cumnatul său un BMW la un preţ mai mare cu aproximativ 10.000 euro decât preţul real al maşinii. Tranzacţia nu s-a perfectat, iar magistratul le-ar fi pretins celor doi 40.000 euro pentru soluţia pe care urma să o pronunţe, câte 20.000 euro de la fiecare.

Banii, spuneau procurorii, ar fi trebuit să ajungă la Puşcaş prin intermediul a doi oameni de afaceri, maramureşeanul Ioan Adrian Mihai, acuzat de complicitate la trafic de influenţă, respectiv orădeanul Mihăiţă Teleptean, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă, complicitate la dare de mită şi complicitate la luare de mită.

Puşcaş nu ar fi reuşit să ducă "afacerea" până la capăt, pentru că a fost reţinut în ianuarie 2013 de procurorii DNA pentru o altă faptă de corupţie, suspendat din funcţie, iar ulterior exclus din magistratură.

Procesul magistratului s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, unde, în 2016, Puşcaş a fost condamnat la 5 ani de detenţie. Trei ani mai târziu, însă, un complet al instanţei supreme a decis să desfiinţeze soluţia judecătorilor clujeni, iar cauza a fost trimisă să se rejudece la aceeaşi instanţă, care, iată, a ajuns la o concluzie diametral opusă. 

De trei ori inculpat

Ex-judecătorul Mircea Puşcaş a mai fost trimis în faţa instanţei tot de procurorii DNA Oradea în alte două dosare. În primul, magistratul a fost acuzat de mărturie mincinoasă, fiind judecat alături de fostul şef al Poliţiei Ciumeghiu, comisarul Florian Rob.

Ofiţerul fusese trimis în judecată pentru trafic de influenţă, fiind denunţat chiar de informatorul său şi de un alt hoţ, de la care ar fi pretins 1.000 euro şi o partidă de sex cu fiica primului, pentru ca magistratul să-i ajute cu o sentinţă mai blândă. În urma procesului, finalizat în 2014, poliţistul a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu executare, însă magistratul a fost achitat.

Nu la fel s-a întâmplat, însă, în dosarul în care Puşcaş era acuzat că a pretins şi primit în două rânduri mită de la Ştefan Balla, un personaj cunoscut în zona Marghitei, profilat pe comerţ cu cereale, combustibil şi transporturi, care era judecat pentru evaziune fiscală, respectiv lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire. În respectiva cauză, pe 10 noiembrie 2015, ex-judecătorul Mircea Puşcaş a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare în regim de detenţie. Fostul magistrat a fost încarcerat, iar apoi eliberat condiţionat în 2017.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON