URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Martie 2023, 12:09

Regulile salubrității din Bihor, pe telefon: Doritorii pot descărca o aplicație cu informații despre colectarea separată și calendarul ridicărilor deșeurilor (VIDEO)

Dacă nu știți când vin muncitorii de salubritate în fața porții dvs. sau ce pubele vor goli ori unde anume să aruncați un anumit tip de deșeu, aveți acum o soluție la îndemână.

Ecolect Bihor, asociația care gestionează salubritatea din județ, a lansat aplicația pentru telefoane mobile „Bihor curat”, cu numeroase date utile privind acest sistem.

Tot prin aplicație, bihorenii vor putea face reclamații ori schimb de produse pe care nu le mai folosesc.

Pe bani europeni

„Astăzi (n.r. 29 martie) se lansează aplicația „Bihor curat - WasteBook”, o aplicație prin care bihorenii vor avea acces la toate informațiile necesare pentru a colecta corespunzător deșeurile. Această aplicație se poate deja descărca pe telefoanele cu Android, în zilele următoare va putea fi descărcată și pe telefoanele care folosesc sistemul iOS”, a declarat președintele Ecolect, Mircea Mălan, miercuri, într-o conferință de presă.

Aplicația, realizată de firma Eco Soluții SRL, în cadrul unui proiect european derulat de Ecolect, afișează graficele de colectare a deșeurilor din fiecare localitate din Bihor, un ghid de colectare a deșeurilor și o hartă a centrelor de aport voluntar, acolo unde cetățenii pot duce deșeuri de mari dimensiuni ori din construcții.

Pe măsură ce Consiliul Județean Bihor va finaliza mai multe asemenea platforme, având în lucru câteva zeci de proiecte de acest tip, acestea vor apărea pe hartă.

Reclamați aici!

Aplicația are o secțiune dedicată sesizărilor și reclamațiilor.

„Cetățenii vor putea prin intermediul acestei aplicații și să depună sesizări în legătură cu deșeurile care sunt abandonate. Vor face o poză și prin sistem GPS vor transmite locația exactă a acestor deșeuri, precizând în același timp și dimensiunea deșeului respectiv, astfel încât cei care merg să îl ridice să știe cu ce fel de vehicul să meargă acolo”, a declarat Mălan.

Tot prin aplicație, bihorenii pot face reclamații față de operatorii de salubritate, toate urmând să fie gestionate de angajații Ecolect Bihor.

În „Bihor curat”, cetățenii vor mai găsi și informații interesante despre deșeuri, la rubrica „știați că?”, întrebări frecvente ridicate de cetățeni, cu tot cu răspunsuri, și vor putea solicita să le fie ridicate de acasă anumite tipuri de deșeuri. Toate informațiile din aplicație sunt disponibile în limbile română, maghiară și engleză.

O altă facilitate oferită de aplicație vizează reutilizarea obiectelor, înainte de a deveni deșeuri.

„Va fi un centru virtual pentru a oferi spre folosință altora acele bunuri care sunt în stare bună de funcționare. Cineva decide să schimbe mobilierul din casă sau covorul, obiecte care sunt într-o stare corespunzătoare, și le oferă gratuit altora”, a explicat președintele Ecolect.

Ușor de folosit

Înregistrarea în aplicație este ușoară: utilizatorul trebuie să își facă un cont, oferindu-și și adresa de domiciliu, astfel încât să primească notificări cu informații privind colectarea deșeurilor de la locuința sa. Dacă mai are o casă la țară sau o cabană la munte, de pildă, poate adăuga și respectiva adresă în aplicație, pentru a vedea zilele de colectare și la aceste imobile.

Aplicația a costat 114.000 lei, din bugetul total de 424.000 lei al proiectului european, iar până în luna iunie va fi în teste. Astfel, bihorenii care sesizează disfuncționalități sunt îndemnați să le transmită Ecolect, iar angajații asociației (foto jos) le vor răspunde. Proiectul se va închide la finalul lunii iunie și de aceea autoritățile vor să aibă până atunci o aplicație pusă la punct.

„Este o aplicație foarte simplu de utilizat. (...) Odată cu punerea ei în funcțiune, sperăm ca lucrurile să se îmbunătățească și mai mult în ceea ce privește această problemă a colectării deșeurilor în județul nostru”, a mai spus Mălan.

Pentru a-i convinge pe bihoreni să își instaleze aplicația pe telefon, Ecolect are de gând să o folosească în campania de curățenie generală din luna mai.

„Gândim ca în cadrul lunii curățeniei, în competiția Eco-Provocarea, care se va adresa, așa cum se întâmplă în fiecare an, copiilor din Bihor, copiii să fie încurajați să convingă cel puțin 3 adulți să descarce această aplicație, tocmai ca să oferim posibilitatea să se vorbească despre deșeuri”, a spus Mălan.

Regulamentul celei de-a treia ediții a lunii curățeniei urmează să fie anunțat de CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Unde e aplicatia?
E data de 30-03,ora 21,35. Deci ar trebui sa fie a doua zi de functionare a aplicatiei. Problema e ca eu nu o gasesc pe Google Play. A gasit-o cineva pana acum?
Postat 30 Martie 2023, 21:38 de bWise
RE: Unde e aplicatia?
Da, înainte de a scrie știrea, am descărcat-o și testat-o pe telefon. Am căutat „Bihor curat” în magazinul de aplicații, pentru Android.
Postat 30 Martie 2023, 22:04 de Adriana Totorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON