URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2023, 10:16

Reguli... de stradă: Obligați să colecteze separat deșeurile în casele lor, orădenii sunt „scutiți” în zonele publice din oraș (FOTO)

Reguli... de stradă: Obligați să colecteze separat deșeurile în casele lor, orădenii sunt „scutiți” în zonele publice din oraș (FOTO) NU AȘA! Două locuri frecventate de copii și tineri, care ar trebui să deprindă mai ușor regulile colectării separate, descurajează reciclarea: în Orășelul Copiilor și în campusul Universității există un singur tip de coșuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colectarea selectivă a deşeurilor este o obligaţie nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru persoane juridice, indiferent că sunt societăţi comerciale sau asociaţii, dar şi pentru instituţii. 

Dacă atunci când sunt acasă aruncă gunoaiele separat, orădenii ar trebui să facă la fel şi când se află la muncă, la şcoală, la plimbare în parc ori în mall. Numai să aibă şi cum! Căci adesea în zonele publice nu se respectă aceleaşi reguli...

Pubela la control 

Săptămâna trecută, echipe mixte formate din reprezentanţi ai firmei locale de salubritate, RER Vest, şi ai firmei care administrează staţia de reciclare a deşeurilor, Eco Bihor, au început să verifice pubelele în care agenţii economici sau instituţiile publice aruncă resturile reciclabile. 

După o primă zi de controale, concluzia a fost îngrijorătoare: 27% dintre pubelele pentru reciclabile aveau şi alte tipuri de deşeuri. Drept urmare, muncitorii din salubritate nu le-au golit şi au lipit avertismente pe recipiente, atrăgând atenţia că au un conţinut neconform. 

Ecolect selectare deşeuri

Printre pubelele care au rămas pline s-a numărat şi cea a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Bihor (foto sus), adică organismul care gestionează salubritatea din tot judeţul. Angajaţii Ecolect spun că vina n-ar fi a lor, pentru că ei colectează separat, ci probabil a unui trecător care a aruncat deşeuri nepotrivite în pubela aflată în faţa sediului de pe strada Armatei Române.

"Invenţie" locală

Un raid pe la principalele instituţii din Bihor arată că, teoretic, colectarea separată este respectată. Primăria Oradea are pe holuri coşuri diferite pentru deşeurile reciclabile, la fel şi Consiliul Judeţean şi Prefectura, care împart acelaşi sediu. Aici însă a fost "inventată" o nouă fracţie: recipientul gri, pe care nici angajaţii instituţiei nu ştiu cum să-l folosească, mai cu seamă că niciun coş nu are vreo inscripţie.

Prefectura Bihor deşeuri

La Garda de Mediu, comisarii au recipiente diferite pentru metale, plastic, sticle şi hârtii, dar şi pentru baterii uzate, care conform legii trebuie colectate tot separat. Agenţia pentru Protecţia Mediului are şi ea coşuri şi pubele pentru fiecare fracţie, la fel ca Biblioteca Judeţeană. 

Locuri frecventate de orădeni, şi pieţele din oraş respectă colectarea separată, printre tarabe fiind amplasate pubele galbene şi maro de mari dimensiuni. Pubele diferite sunt şi în Palatul de Justiţie ori la Finanţele locale.

Merită lăudată şi Episcopia Romano-Catolică din Oradea, care a amplasat în grădina Palatului Baroc coşuri de gunoi pentru fiecare fracţie.

Ruşinică!

În schimb, alte locuri publice sunt deficitare. De pildă, micuţii care se joacă în Orăşelul Copiilor nu au ocazia să înveţe ce este reciclarea, deoarece acolo sunt coşuri de gunoi de un singur fel. 

Nici studenţii nu prea au şansa asta: campusul e plin de coşuri de un singur tip, care adesea se umplu inutil cu PET-uri.

Nici în cel mai vechi şi mare centru comercial din Oradea, Lotus Center, colectarea separată nu este o regulă. Pe coridoare există tot un singur model de coşuri, unde clienţii aruncă de-a valma toate mizeriile.

Doar pe alocuri

Florin BirtaLa fel se întâmplă şi pe străzile Oradiei ori în parcuri, unde Primăria n-a renunţat la clasicele coşuri de gunoi "all inclusive". "În acest moment, nu avem un proiect pentru înlocuirea tuturor coşurilor din oraş, dar în proiectele noi pe care le realizăm în parcuri, zone pietonale sau pe bulevarde, cum e Nufărul-Cantemir, amplasăm coşuri pentru colectare separată", spune primarul Florin Birta (foto).

Edilul recunoaşte că măcar centrul Oradiei ar trebui să aibă coşuri dedicate fiecărei fracţii, astfel ca cetăţenii să îşi păstreze conduita şi în afara locuinţelor, dar deocamdată o asemenea investiţie nu a fost prevăzută în bugetul municipiului. Aşa că orădenii care vor să respecte colectarea separată ar face bine să-şi ducă gunoaiele acasă...


VOCEA STRĂZII

Credeţi că ar trebui să fie şi pe străzile din Oradea coşuri pentru colectare selectivă?

Ar fi o tâmpenie. Cantitatea de deşeuri este derizorie şi se poate selecta ulterior. Oricum, tot aşa trebuie făcut, pentru că nu avem cultura colectării.

Adrian Timar

În staţiile de tramvai, autogară, gară, parcuri, locuri de joacă, avem nevoie de colectare selectivă. Doar aşa se vor obişnui oamenii.

Violeta Hotăran

Ar fi bine să fie coşuri pentru colectare selectivă pe străzi, dar cred că nimeni nu le va respecta. Nici la asociaţiile de proprietari nu separă aproape nimeni.

Borbála Kristófi

Trebuiau de mult montate, pe fiecare stradă. Dar să fie fixe şi dificil de distrus. Oamenii doar aşa vor învăţa ce au de făcut cu gunoaiele.

Dana Oros

Coşuri separate? Sunt multe străzi unde lipsesc cu desăvârşire, pe kilometri întregi, orice fel de coşuri de gunoi. Sau sunt vandalizate şi inutilizabile.

Eros Ligia

Dacă noi, acasă, trebuie să selectăm deşeurile, pe stradă de ce nu ar fi la fel? Mi se pare normal să avem coşuri separate şi pe străzi.

Anamaria Rădulescu

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Domnule ”pe alocuri” Birta Florian...
Când dați o lege, infrastructura trebuie făcută înaintea legii, cât și normele de aplicare ale acestora, cum faceți calculul??? Acum construiți drumul expres pentru autovehicole, la darea în folosință vom constata că va fi și pistă de aterizare a MIG-29, eventual hipodrom de tancuri și tanchete, sosele pentru atelaje, cărucioare de împins și trase cu mâna, posibil dacă totul merge perfect, vor fi și cărucioare cu persoane cu dizabilități, iar autoturismele vor fi excluse, cam așa faceți proiectele domnilor. Dați legi de sancționare, după care vă treziți că norme de aplicare nu există, și după un somn îndelungat de câțiva ani buni, când pubelele și coșurile de gunoi selective erau de negăsit, hop v-ați trezit subit că doar acum se lucrează la ele. Hmmm, prima dată montați geamurile și ușile la casă? După care construiți acoperișul, iar la urmă fundația??? Ce cap de livadă cu pomi fructiferi fără roade aveți domnior, e de undeva din zonele crepusculare, gândiți mai toții cu creierul mic, eu un fel de ”GREȘEALĂ MICĂ”, ca în articolul cu Senatorii de Bihor. :))))
Postat 30 Martie 2023, 13:53 de Morometul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON