România îl sărbătoreşte joi pe Regele Mihai I al României, care împlineşte venerabila vârstă de 91 de ani.
De ziua sa, regele va participa în Bucureşti la ceremonia de inaugurare a Piaţetei Regelui, aflată la intersecţia şoselei Kiseleff cu strada arhitect Ion Mincu. Apoi, Majestatea Sa va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti. După-amiază, regele şi principesa Margareta vor decora o serie de personalităţi din România şi din Europa.
Miercuri, Regele Mihai I a fost decorat de ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, cu Emblema de Onoare a Armatei României, în semn de apreciere pentru activitatea sa în slujba statului.
Mihai I, Rege al României, Principe al Romaniei, fost Principe de Hohenzollern s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia), în perioada domniei tatălui său, Regele Carol al II-lea, cu titlul Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia.
A fost suveran al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii și văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai este una dintre ultimele figuri publice în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Mihai a devenit pentru prima dată rege al României după moartea bunicului său Ferdinand, în urma renunțării la tron a lui Carol al II-lea din decembrie 1925. Detronat de tatăl său, după doar trei ani de domnie sub regență, a reprimit coroana un deceniu mai târziu, după abdicarea forțată a lui Carol al II-lea, domnind peste regimul progerman al mareșalului Ion Antonescu.
Din 1941, regele Mihai a fost mareșal al României. La 10 mai 1941, de ziua națională a României, prin decret semnat de Ion Antonescu, regele Mihai a fost înălțat la gradul de mareșal, bastonul fiindu-i înmânat de conducătorul statului.
După colaborarea României cu Germania în al Doilea Război Mondial și după ce forțele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a organizat la 23 august 1944 arestarea lui Antonescu. S-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946. A fost constrâns să abdice la 30 decembrie 1947 și s-a stabilit la Versoix (Elveția). Revenirea sa în țară nu a fost permisă până în 1997.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.