URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Octombrie 2012, 08:27

Regele Mihai a împlinit 91 de ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România îl sărbătoreşte joi pe Regele Mihai I al României, care împlineşte venerabila vârstă de 91 de ani.

De ziua sa, regele va participa în Bucureşti la ceremonia de inaugurare a Piaţetei Regelui, aflată la intersecţia şoselei Kiseleff cu strada arhitect Ion Mincu. Apoi, Majestatea Sa va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti. După-amiază, regele şi principesa Margareta vor decora o serie de personalităţi din România şi din Europa.

Miercuri, Regele Mihai I a fost decorat de ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, cu Emblema de Onoare a Armatei României, în semn de apreciere pentru activitatea sa în slujba statului.

Mihai I, Rege al României, Principe al Romaniei, fost Principe de Hohenzollern s-a născut pe  25 octombrie 1921, la Sinaia), în perioada domniei tatălui său, Regele Carol al II-lea, cu titlul Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia.

A fost suveran al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii și văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai este una dintre ultimele figuri publice în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Mihai a devenit pentru prima dată rege al României după moartea bunicului său Ferdinand, în urma renunțării la tron a lui Carol al II-lea din decembrie 1925. Detronat de tatăl său, după doar trei ani de domnie sub regență, a reprimit coroana un deceniu mai târziu, după abdicarea forțată a lui Carol al II-lea, domnind peste regimul progerman al mareșalului Ion Antonescu.

Din 1941, regele Mihai a fost mareșal al României. La 10 mai 1941, de ziua națională a României, prin decret semnat de Ion Antonescu, regele Mihai a fost înălțat la gradul de mareșal, bastonul fiindu-i înmânat de conducătorul statului.

După colaborarea României cu Germania în al Doilea Război Mondial și după ce forțele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a organizat la 23 august 1944 arestarea lui Antonescu. S-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946. A fost constrâns să abdice la 30 decembrie 1947 și s-a stabilit la Versoix (Elveția). Revenirea sa în țară nu a fost permisă până în 1997.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Din cei multi
.....Dosarul ambuscadei din decebrie 89 la Ploiesti pe cind ? Dar dosarul din 1992 de legea( in care se crere sa nu primeasca nici o data cetatenia ) lui LILIESCU pe cind . Sau dosarul din primaria Oradea din 89 ce si cum; tot pe cind ....eh aici la Oradea ,,, NU AM TERMENI SA ETALEZ ,,,Sau baieti de la directia 6 nu comenteza se aptin ...aici loco stie Vulcu ce stie ,mai e si nea telefonistul (lacatusul)din biroul primarului sau Mircica cel cu coade de vulpe la bracinar de intocmea liste .....MACAR RESPECTUL DIN URMA DACA CEL CUVENIT NU-LAM OFERIT ,,, Neau furat destul macar majestatea sa avea ceva lovele nu ca cei care au furat casa dobindeasca . RESTUL IL STITI SI VOI
Postat 25 Octombrie 2012, 22:22 de Unul care a fost
La multi ani!
La multi ani Majetatii Sale!
Postat 25 Octombrie 2012, 10:02 de ic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.505 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON