URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Ianuarie 2016, 15:42

Refluxul gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian foto: evz.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).

Există unele substanţe care produc scăderea presiunii sfincterului esofagian inferior, cum sunt alcoolul, tutunul, cafeaua, grăsimile, iar altele pot creşte această presiune, ca de exemplu antiacidele, metoclopramida, indometacina ş.a.

Există şi unii factori care favorizează apariţia refluxului gastroesofagian, cum sunt obezitatea, sarcina, tumorile abdominale masive şi orice stare care determină ceşterea presiunii intraabdominale (tusea, efortul de defecaţie, un corset sau o centură prea strânse etc.). Polineuropatia diabetică şi sclerodermia pot determina apariţia bolii.

Simptomele tipice sunt senzaţia de arsură esofagiană (pirozis) şi râgâielile (regurgitaţiile) acide. Alcoolul şi lichidele fierbinţi (ceaiul sau cafeaua) accentuează pirozisul. Pot exista şi alte simptome, ca de exemplu gustul metalic în gură, dureri la nivelul stomacului după mâncare, tuse, sau dureri la nivelul ficatului. Diagnosticul se pune uşor în prezenţa simptomelor tipice, iar pentru confirmare este nevoie de examen radiologic baritat în poziţie înclinată şi unele analize de laborator.

ATENŢIE! Evoluţia bolii este de lungă durată, iar complicaţiile sunt multiple: esofagita peptică, ulcerul esofagian, stenoza esofagiană, hemoragie digestivă superioară, pneumopatii acute (prin pătrunderea conţinutului gastric sau acid în căile respiratorii) şi cronice, cancer esofagian. Tratamentul istituit precoce, înaintea apariţiei complicaţiilor, determină vindecare.

REŢINEŢI! Tratamentul medical include un regim alimentar specific (mese mici şi repetate, bogate în proteine şi sărace în dulciuri şi făinoase, cu evitarea alcoolului, cafelei şi stoparea ingestiei oricărui aliment cu 2 ore înainte de culcare), reducerea presiunii intraabdominale (înlăturarea corsetelor şi centurilor strânse, combaterea constipaţiei, evitarea statului în poziţie culcată imediat după masă), evitarea fumatului şi administrarea de antiacide la 1-2 ore după mese şi înainte de culcare. Tratamentul chirurgical se adresează cazurilor care nu răspund favorabil la tratamentul conservator.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON