URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2021, 13:00

Referendumul din Buzău, susţinut şi de Bolojan, a avut soarta celui din Oradea: Buzoienii n-au ieşit la vot

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel cum s-a întâmplat în Oradea în urmă cu şase ani, referendumul pentru unificarea municipiului Buzău cu comuna vecină Ţinteşti nu va fi validat, pentru că prezenţa la urnele din oraş a fost foarte mică.

Potrivit news.ro, doar 10.68% din locuitorii din municipiul Buzău au ieşit la vot, în timp ce la Ţinteşti procentul a urcat la 43,03 %.

Imediat după închiderea urnelor, primarul PSD Constantin Toma, iniţiatorul proiectului, a transmis într-un mesaj pe Facebook că respectă decizia buzoienilor, însă este de părere că unirea celor două localităţi ar fi dat o şansă mai mare Buzăului.

"Dragi buzoieni, respect decizia dumneavoastră de a nu uni municipiul Buzău cu comuna Ţinteşti! Dar, indiferent de acest rezultat, cred cu tărie că un vot pozitiv ar fi dat o şansă mult mai mare unui Buzău de top, în România. Începând de mâine, împreună cu echipa mea, vom munci, ca şi până acum, să vă îmbunătăţim viaţa de zi cu zi şi să identificăm şi să derulăm cât mai multe proiecte ce pot schimba în bine viitorul oraşului nostru", a scris Toma pe Facebook.

Promovat de Bolojan

Aşa cum şi BIHOREANUL a scris, referendumul din Buzău a fost susţinut de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, care s-a dus personal în acest oraş pentru a explica de ce crede că unificarea ar putea fi de bun augur pentru locuitorii din ambele localităţi.

Reamintim că Bolojan a fost promotorul unui referendum de unificare între Oradea şi comuna vecină Sânmartin. Oamenii au fost chemaţi la urne pe 10 mai 2015, dar în Oradea prezenţa a fost de doar 19,68%, cu mult sub pragul de 30% obligatoriu pentru validare, aşa că referendumul a eşuat.

Votul s-a reluat pe 14 iunie în acelaşi an, dar din nou prezenţa în Oradea a fost sub 30%, în timp ce în Sânmartin au ieşit la urne 46% dintre localnici, majoritatea exprimându-se pentru unire. Totuşi, nici cel de-al doilea rezultat nu a fost validat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
KP
Cand un oras are multi ca tine, ajunge ca Vaslui, din fericire e putini astia ca tine
Postat 28 Septembrie 2021, 00:43 de Sandu2100
Când un oraș nu mai are ce vinde, pățește ca Oradea și Buzău.
Iar când un pierzant oferă consultanță, pierd toți. Unificarea unor localități poate convinge doar dacă locuitorii vor cuantifica niște bani în plus "la portofel". Cei din Sânmartin ar fi fost niște tâmpiți să accepte un viitor, unificându-se cu Oradea, în care taxele și impozitele le-ar fi crescut cu 500% din start, în contextul în care comuna este una dintre cele mai bogate din România, pe cap de viețuitoare. La Buzău a fost diferit, în sensul în care chiar buzoienii nu au vrut, ca să le crească taxele și impozitele și a ridica astfel Ținteștiul la nivel urban d.p.v. infrastructural. La Oradea a fost un demers inutil din start, iar la Buzău va fi un eșec din care vor învăța ceva. Singurul m7nicipiu reședință de județ care a reușit un asemenea demers a fost Baia-Mare. Motivul e simplu. A eliminat extravilanul din ruralul către est și nord-est prima dată, unificând astfel pentru prima dată impozitarea pe proprietate. Apoi s-a mobilizat orașul și au dus infrastructurile mai bine de 10 km în afara urbei. Văzând că le e bine tuturor, orășeni și țărani deopotrivă, s-au unit toți și au transformat unificarea într-un succes economic și mai ales turistic local.
Postat 27 Septembrie 2021, 21:38 de KP
:)))))))))))
Sa-i invete si cum sa-si infiinteze o companie aeriana :)))))
Postat 27 Septembrie 2021, 13:25 de Silver_Cat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON