URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Decembrie 2022, 16:31

Record de energie solară, în Europa: Creștere cu aproape 50% în acest an 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Producția de energie solară a crescut în Europa cu aproape 50% în anul 2022, arată un raport al grupului SolarPower. În total, anul acesta în Uniunea Europeană a fost produsă o cantitate record de energie solară, de 41,4 gigawați, o cantitate suficientă pentru 12,4 milioane de case.

Puterea solară instalată în UE este cu 47% mai mare decât în anul 2021, când țările membre produceau 28,1 GW. Specialiștii arată că UE are nevoie să producă circa 60 de gigawați, din energie solară în 2023, ca să compenseze pierderile provocate de gazul rusesc.

Țara care a produs cea mai mare cantitate de energie fotovoltaică este Germania, care, de altfel, ocupă acest prim loc încă din anul 2000. În ultimele 12 luni, Germania a produs circa 8 gigawați. Este urmată îndeaproape de Spania, cu 7,5 gigawați și o creștere cu 55% față de anul precedent. Clasamentul este continuat de Polonia (4,9 gigawați), Țările de Jos (4 GW) și Franța (2,7 GW).

„Este timpul să luăm în serios energia solară. Asta înseamnă abordare directă a barierelor”, a precizat Dries Acke, director de politici la SolarPower Europe.
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Orice capacitati noi de productie sunt binevenite
Dar sa discutam si despre “intermitenta”. Una e sa produci curent cand nu ai nevoie de el si sa il vinzi ieftin, sa opresti centrale termice (care se pornesc greu si dureaza pana incalzesc apa sa fiarba si sa-bvarfa turbinele sa bage energie in sistem), iar apoi cand ti-e lumea mai in criza, ca vine un frig polar, se innoreaza ceru de zapada, or ca vine o canicula si nu bate vantul si creste consumul (pe langa industrie si consumatorii constanti, toti micii rezidentiali pornesc mari consumatori casnici: pompe de caldura, aer conditionat) si sistemul asta green nu e constant si nu te poti baza pe el (te lasi la mila “zeilor naturii”) ca pica sistemul energetic national, ca ai numai 80v pe fir. Si atunci ce faci, care e solutia? Le zici la popor sa moara de frig si sa tina 10’C in casa, or construiesti dublu nr de centrale: si green dar si pe gaz, dar cu o investitie extra care nu se amortizeaza in veac, ptr ca nu le folosesti decat 1 saptamana pe an? Ar fi bine daca presa ar prezenta si aceste riscuri in tranzitia spre decarbonare, ca sa provoace politicenii la solutii reale, asumate, cunoscute, dezbatute. Or zici ca cumperi si baterii la fiecare centrala solara si eoliana, care nu doar ca sunt deja costisitoare, dar ia uite pretul la litiu pe bursa internatioanala in ultimii 5-10 ani. Si ai avea nevoie de mai multe baterii decat toata industria auto (care pe sub perdea deja discuta ca nuvor putea extrage destula materie prima ptr baterii la aceste preturi de acum, la pret rezonabil ptr client) Si Chile nu are destul litiu ptr atatea baterii (care mai au si durata scurta de viata si nici nu se recicleaza). Iar Chinezii au pus mana pe Afganistan de unde s-a retras batranu… viitorul “verde” nu suna deloc optimist: Preturile astea uriase la energie ma astept sa fie “noul normal” dinpacate cu asa strategiipolitice..
Postat 27 Decembrie 2022, 17:58 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON