URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Decembrie 2022, 16:31

Record de energie solară, în Europa: Creștere cu aproape 50% în acest an 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Producția de energie solară a crescut în Europa cu aproape 50% în anul 2022, arată un raport al grupului SolarPower. În total, anul acesta în Uniunea Europeană a fost produsă o cantitate record de energie solară, de 41,4 gigawați, o cantitate suficientă pentru 12,4 milioane de case.

Puterea solară instalată în UE este cu 47% mai mare decât în anul 2021, când țările membre produceau 28,1 GW. Specialiștii arată că UE are nevoie să producă circa 60 de gigawați, din energie solară în 2023, ca să compenseze pierderile provocate de gazul rusesc.

Țara care a produs cea mai mare cantitate de energie fotovoltaică este Germania, care, de altfel, ocupă acest prim loc încă din anul 2000. În ultimele 12 luni, Germania a produs circa 8 gigawați. Este urmată îndeaproape de Spania, cu 7,5 gigawați și o creștere cu 55% față de anul precedent. Clasamentul este continuat de Polonia (4,9 gigawați), Țările de Jos (4 GW) și Franța (2,7 GW).

„Este timpul să luăm în serios energia solară. Asta înseamnă abordare directă a barierelor”, a precizat Dries Acke, director de politici la SolarPower Europe.
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Orice capacitati noi de productie sunt binevenite
Dar sa discutam si despre “intermitenta”. Una e sa produci curent cand nu ai nevoie de el si sa il vinzi ieftin, sa opresti centrale termice (care se pornesc greu si dureaza pana incalzesc apa sa fiarba si sa-bvarfa turbinele sa bage energie in sistem), iar apoi cand ti-e lumea mai in criza, ca vine un frig polar, se innoreaza ceru de zapada, or ca vine o canicula si nu bate vantul si creste consumul (pe langa industrie si consumatorii constanti, toti micii rezidentiali pornesc mari consumatori casnici: pompe de caldura, aer conditionat) si sistemul asta green nu e constant si nu te poti baza pe el (te lasi la mila “zeilor naturii”) ca pica sistemul energetic national, ca ai numai 80v pe fir. Si atunci ce faci, care e solutia? Le zici la popor sa moara de frig si sa tina 10’C in casa, or construiesti dublu nr de centrale: si green dar si pe gaz, dar cu o investitie extra care nu se amortizeaza in veac, ptr ca nu le folosesti decat 1 saptamana pe an? Ar fi bine daca presa ar prezenta si aceste riscuri in tranzitia spre decarbonare, ca sa provoace politicenii la solutii reale, asumate, cunoscute, dezbatute. Or zici ca cumperi si baterii la fiecare centrala solara si eoliana, care nu doar ca sunt deja costisitoare, dar ia uite pretul la litiu pe bursa internatioanala in ultimii 5-10 ani. Si ai avea nevoie de mai multe baterii decat toata industria auto (care pe sub perdea deja discuta ca nuvor putea extrage destula materie prima ptr baterii la aceste preturi de acum, la pret rezonabil ptr client) Si Chile nu are destul litiu ptr atatea baterii (care mai au si durata scurta de viata si nici nu se recicleaza). Iar Chinezii au pus mana pe Afganistan de unde s-a retras batranu… viitorul “verde” nu suna deloc optimist: Preturile astea uriase la energie ma astept sa fie “noul normal” dinpacate cu asa strategiipolitice..
Postat 27 Decembrie 2022, 17:58 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON