URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
18 Ianuarie 2016, 12:29

Reciclarea la control! Poliţia Locală avertizează: orădenii care nu respectă regulile colectării selective a deşeurilor vor fi amendaţi!

Reciclarea la control! Poliţia Locală avertizează: orădenii care nu respectă regulile colectării selective a deşeurilor vor fi amendaţi! NEGRU VS. GALBEN. Colectarea selectivă a deşeurilor presupune că în containerele negre, rezervate fracţiei umede, trebuie aruncate numai resturile menajere, iar în cele galbene, pentru fracţia uscată, doar cele reciclabile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru cei care ignoră regulile colectării selective a deşeurilor anul 2016 nu va semăna cu 2015. După ce au aşteptat luni în şir ca orădenii să arunce deşeurile menajere separat de cele reciclabile, agenţii Poliţiei Locale verifică acum conformarea la reguli.

Şapte asociaţii de proprietari din oraş au fost deja amendate pentru că nu colectează selectiv deşeurile, iar acesta e doar începutul. Controalele vor continua în tot oraşul, după cum avertizează poliţiştii.

Amenzi pentru toţi

Regulamentul de salubritate al municipiului Oradea prevede, la articolul 111, litera d, că orădenii au obligaţia "să asigure colectarea separată, pe categorii, a deşeurilor reciclabile rezultate din gospodăriile proprii sau din activităţile lucrative pe care le desfăşoară, precum şi depunerea acestora în recipiente asigurate de operatorul serviciului de salubrizare".

Altfel spus, orădenii au obligaţia să respecte o regulă simplă, de a arunca deşeurile menajere (fracţia umedă) numai în pubelele sau în containerele cu capace negre, iar pe cele reciclabile (fracţia uscată) în recipientele cu capace galbene, în sacii galbeni primiţi de la RER Ecologic Service sau în igluurile amplasate în acest scop în toate zonele din oraş.

În caz contrar, regulamentul prevede şi amenzi: între 300 şi 500 lei pentru persoanele fizice, respectiv între 1.000 şi 1.500 lei pentru persoanele juridice!

Verificările continuă

Câteva asociaţii de proprietari din oraş au simţit deja pe pielea lor cât de mari sunt amenzile. După ce în luna iunie au început să notifice asociaţiile care nu respectau regulile colectării selective că trebuie să se conformeze, în decembrie poliţiştii locali au trecut la măsuri de sancţionare. Şapte asociaţii au fost amendate cu câte 1.000 lei pentru că au aruncat deşeurile reciclabile peste cele menajere sau invers.

Cele şapte asociaţii sancţionate sunt Asociaţia 236 (strada Slatinei), Asociaţia 199 (str. Cazaban), Liniştei 2 (str. Ioan Suciu), 410a (str. Ştefan cel Mare), Lacul (str. Moldovei), Aluminei M6 (str. Aluminei) şi 220 (str. Erofte Grigore). În plus, alte 19 asociaţii din oraş au primit avertismente.

"Vom continua să verificăm dacă asociaţiile de proprietari respectă sistemul de colectare selectivă", spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Oradea, Monica Ambro. Ceea ce înseamnă că, dacă asociaţiile continuă să încalce regulile, vor mai curge şi amenzile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Romales
Pentru a nu compromite oportunitatea amendarii TUTUROR asociatiilor de proprietari din oras, politia locala trebuie sa indeseasca raziile pe la punctele de colectare a gunoaielor, unde unii concitadini efectueaza selectia deseurilor "in situ"...Noi astialalti ar trebui sa stim pragul (numarul de flacoane) la care se declanseaza avertismentul,respectiv amenda.Nu putem lasa acest fenomen la latitudinea simtului artistic al politistilor locali.Ceva norme de aplicare...???
Postat 18 Ianuarie 2016, 21:56 de excalibur
Calea e bună
Dar mă tem că indiferent de amenzi treaba tot aşa va rămâne,sper nu ani de zile,că va arde la jeb...Măi!De ce în occident se poate!Sau duhu lu Ceauşescu pe care nu l interesa treaba asta încă mai e printre noi!!!
Postat 18 Ianuarie 2016, 17:21 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON