URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2016, 12:29

Reciclarea la control! Poliţia Locală avertizează: orădenii care nu respectă regulile colectării selective a deşeurilor vor fi amendaţi!

Reciclarea la control! Poliţia Locală avertizează: orădenii care nu respectă regulile colectării selective a deşeurilor vor fi amendaţi! NEGRU VS. GALBEN. Colectarea selectivă a deşeurilor presupune că în containerele negre, rezervate fracţiei umede, trebuie aruncate numai resturile menajere, iar în cele galbene, pentru fracţia uscată, doar cele reciclabile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru cei care ignoră regulile colectării selective a deşeurilor anul 2016 nu va semăna cu 2015. După ce au aşteptat luni în şir ca orădenii să arunce deşeurile menajere separat de cele reciclabile, agenţii Poliţiei Locale verifică acum conformarea la reguli.

Şapte asociaţii de proprietari din oraş au fost deja amendate pentru că nu colectează selectiv deşeurile, iar acesta e doar începutul. Controalele vor continua în tot oraşul, după cum avertizează poliţiştii.

Amenzi pentru toţi

Regulamentul de salubritate al municipiului Oradea prevede, la articolul 111, litera d, că orădenii au obligaţia "să asigure colectarea separată, pe categorii, a deşeurilor reciclabile rezultate din gospodăriile proprii sau din activităţile lucrative pe care le desfăşoară, precum şi depunerea acestora în recipiente asigurate de operatorul serviciului de salubrizare".

Altfel spus, orădenii au obligaţia să respecte o regulă simplă, de a arunca deşeurile menajere (fracţia umedă) numai în pubelele sau în containerele cu capace negre, iar pe cele reciclabile (fracţia uscată) în recipientele cu capace galbene, în sacii galbeni primiţi de la RER Ecologic Service sau în igluurile amplasate în acest scop în toate zonele din oraş.

În caz contrar, regulamentul prevede şi amenzi: între 300 şi 500 lei pentru persoanele fizice, respectiv între 1.000 şi 1.500 lei pentru persoanele juridice!

Verificările continuă

Câteva asociaţii de proprietari din oraş au simţit deja pe pielea lor cât de mari sunt amenzile. După ce în luna iunie au început să notifice asociaţiile care nu respectau regulile colectării selective că trebuie să se conformeze, în decembrie poliţiştii locali au trecut la măsuri de sancţionare. Şapte asociaţii au fost amendate cu câte 1.000 lei pentru că au aruncat deşeurile reciclabile peste cele menajere sau invers.

Cele şapte asociaţii sancţionate sunt Asociaţia 236 (strada Slatinei), Asociaţia 199 (str. Cazaban), Liniştei 2 (str. Ioan Suciu), 410a (str. Ştefan cel Mare), Lacul (str. Moldovei), Aluminei M6 (str. Aluminei) şi 220 (str. Erofte Grigore). În plus, alte 19 asociaţii din oraş au primit avertismente.

"Vom continua să verificăm dacă asociaţiile de proprietari respectă sistemul de colectare selectivă", spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Oradea, Monica Ambro. Ceea ce înseamnă că, dacă asociaţiile continuă să încalce regulile, vor mai curge şi amenzile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Romales
Pentru a nu compromite oportunitatea amendarii TUTUROR asociatiilor de proprietari din oras, politia locala trebuie sa indeseasca raziile pe la punctele de colectare a gunoaielor, unde unii concitadini efectueaza selectia deseurilor "in situ"...Noi astialalti ar trebui sa stim pragul (numarul de flacoane) la care se declanseaza avertismentul,respectiv amenda.Nu putem lasa acest fenomen la latitudinea simtului artistic al politistilor locali.Ceva norme de aplicare...???
Postat 18 Ianuarie 2016, 21:56 de excalibur
Calea e bună
Dar mă tem că indiferent de amenzi treaba tot aşa va rămâne,sper nu ani de zile,că va arde la jeb...Măi!De ce în occident se poate!Sau duhu lu Ceauşescu pe care nu l interesa treaba asta încă mai e printre noi!!!
Postat 18 Ianuarie 2016, 17:21 de crisan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON