URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2017, 19:00

Reacţie după protest: Consiliul Judeţean spune că actorii Teatrului Regina Maria au salarii cu 1,1% mai mici ca la Filarmonică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor, prin purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adrian Şimon, a transmis, joi, o informare referitoare la revendicările artiştilor de la Teatrul Regina Maria, care, miercuri seara, au protestat în faţa instituţiei cerând să nu fie discriminaţi şi să primească salarii ca cele ale angajaţilor de la Filarmonică.

Treaba managerului…

Potrivit informării transmise de CJ Bihor, managerul instituţiei, Daniel Vulcu, era cel care trebuie să stabilească salarizarea din instituţie. "Aplicarea legii privind salarizarea este obligaţia managerului, ordonator de credit terţiar în limitele bugetare stabilite de finanţator, în cazul nostru Consiliul Judeţean Bihor", se arată în document.

Reprezentanţii CJ Bihor arată că artiştii Teatrului Regina Maria au depus un memoriu în acest sens la registratura instituţiei cu câteva ore înaintea protestului. Potrivit informaţiilor transmise de CJ Bihor, actorii au salarii puţin mai mici decât cele ale angajaţilor Filarmonicii de Stat Oradea.

"Datorită faptului că la protestul spontan angajaţii au invocat salariile mult mai mari de la Filarmonică, dorim să precizăm că salariul de bază mediu al unui actor la Teatrul "Regina Maria", la sfârşitul anului trecut, a fost 2.386 lei, iar după 1 februarie 2017 a ajuns la 3.579 de lei. În comparaţie, un artist instrumentist de la Filarmonică a avut un salariu brut mediu de 2.413 lei, care după majorările salariale a crescut la 3.620 de lei. Diferenţa între cele două categorii de artişti este de 1,1%, nesemnificativ", se arată în comunicat.

Problemă veche

Într-adevăr, se recunoaşte în informare, există câteva categorii de angajaţi ai Filarmonicii care câştigă mult mai bine: "Şefii de partidă, maestrul de concert şi dirijorii de la Filarmonică au salarii mai ridicate, între 4.200 şi 6.000 de lei, dar aceste funcţii în trecut, înainte de anul 2010, înainte de intrarea în vigoare a sistemului salarizării unice, au fost considerate funcţii de conducere şi au beneficiat de o salarizare superioară faţă de artiştii instrumentişti".

Discrepanţele dintre salarizarea anumitor funcţii artistice la cele două instituţii au apărut, arată Consiliul Judeţean Bihor, "odată cu aplicarea opţională a Legii 353/2007 privind instituţiile de spectacole şi concerte, din 2009 la Filarmonica din Oradea, opţiune care nu a fost activată la vremea respectivă şi de conducerea Teatrului Regina Maria".

Această opţiune, care putea fi activată numai până în anul 2010, când a intrat în vigoare Legea 284/2010 privind salarizarea unitară, a favorizat în mod expres salariaţii care la vremea aceea erau consideraţi personal de conducere, dar prin efectul legii salarizării au fost trecuţi la personal de execuţie, păstrându-şi însă drepturile câştigate.

În continuare, reprezentanţii CJ Bihor arată că salariul mediu brut pentru personalul artistic este mai mare la Filarmonică - de 3.874 lei, faţă de 3.579 lei de la Teatrul Regina Maria - însă acest lucru s-ar explica prin existenţa posturilor bine plătite de concert maestru, şef de partidă şi dirijori.

Citeşte şi: Artiştii Teatrului Regina Maria au protestat cerând salarii ca la Filarmonică: "De ce să fim copilul cel sărac?" (FOTO / VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
simon- ia du-te tu la scoala
Mai intii, tovarăselul acesta, tinara speranta a politicii,pe nume Simon, purtătorul de vorbe si de minciuni ale lui Pasztor, Mang, Bodea, viitorul Cristian Bodea, ar trebui sa mai invete nitelus limba română. Nu DATORITA, ci DIN CAUZA FAPTULUI CA. Simon, daca as fi in locul lui Pasztor, te-as obliga ca, după prostia asta, sa plătești din buzunarul propriu, diferențele salariale. Simon, seralul te maninca!
Postat 09 Iunie 2017, 09:01 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON