Răspunzând unei cereri scrise formulate cu două săptămâni în urmă de BIHOREANUL pentru furnizarea de informaţii cu privire la “hotelul” cu circuit închis pe care Administraţia Bazinală de Ape Crişuri l-a construit în staţiunea Băile Felix, la doar câteva sute de metri de un canton “de protocol” nu demult modernizat, conducerea ABA Crişuri a oferit o reacţie faţă de cele prezentate în articolul “Kitsch de lux”, publicat pe această temă.
Articolul dezvăluia risipa de fonduri – în clădirea cu parter, două etaje şi masardă ce cuprinde 21 camere a fost investit aproape un milion de euro – şi a criticat gustul îndoielnic cu care a fost realizat imobilul, precum şi lipsa de funcţionalitate a acestuia, în condiţiile în care, de pildă, bucătăria şi cămara de alimente sunt subdimensionate (ceea ce deja prefigurează angajarea pe viitor şi a unei firme de catering), iar sala multifuncţională de la parter nu permite utilizarea concomitentă cu dubla destinaţie proiectată, cea de sală de mese şi de sală de conferinţe.
Potrivit răspunsului semnat de directorul general ABA Crişuri, Sorin Guler, “menirea iniţială a acestei clădiri era cea de canton, care urma să deservească acumularea permanentă Felix, care urmează să fie finalizată anul viitor”, proiectul datând de acum 11 ani, ca parte a obiectivului de investiţii „Amenajare şi reabilitare ecologică a Crişului Repede, judeţul Bihor”, chiar dacă acest râu se află la depărtare de kilometri de Felix.
„Cu toate acestea, la solicitarea ANAR (n.r. – Administraţia Naţională Apele Române), aceasta este în curs de transfer către această instituţie în vederea utilizării ei ca „Centru regional de formare şi pregătire profesională”, urmând să deservească şi exploatarea acumulării Felix”, se mai arată în răspunsul furnizat BIHOREANULUI.
Potrivit directorului ABA Crişuri, valoarea iniţială a clădirii din Băile Felix era proiectată la suma de 1,309 milioane lei fără TVA, însă valoarea totală recepţionată a ajuns în prezent la 4,064 milioane lei fără TVA.
ABA Crişuri arată că în „Centrul” din Felix vor avea loc activităţi de formare şi pregătire profesională, „frecvenţa lor urmând să fie stabilită ulterior”, însă nu se ştie nici când va fi deschis, nici câţi angajaţi îl vor deservi şi nici cât va costa întreţinerea sa.
Pe de altă parte, directorul ABA Crişuri afirmă că „nu există aspecte de nefuncţionalitate” şi, deşi confirmă că instituţia a comandat un număr excesiv de scaune, mai precis 310, toate fiind deja aduse în „Centrul” din Felix, piesele de mobilier ar urma de fapt „să fie repartizate ulterior” şi către alte unităţi din patrimoniul instituţiei, fiind depozitate aici doar provizoriu.
Dezvăluirile BIHOREANULUI privind „Centrul” din Băile Felix al ABA Crişuri au avut loc după o serie de alte articole care au demonstrat că în timp ce lucrările hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor şi de amenajări ale unor cursuri de apă sunt neglijate de ani întregi, instituţia a investit sume considerabile pentru modernizarea unor „cantoane de protocol” pe care şefii acesteia le folosesc pentru petrecerile proprii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.