URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Începând din 24 august 2018 o persoană amendată pentru orice contravenţie - indiferent că este o contravenţie de mediu, silvică, la regimul construcţiilor, etc. - va beneficia de un interval de 15 zile în care va trebui să decidă dacă plăteşte amenda (în acest caz achitând jumătate din mimimul prevăzut de lege) sau formulează plângere în instanţă (caz în care, dacă pierde procesul, va plăti amenda prevăzută în procesul-verbal de contravenţie).
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
13 Iunie 2018, 08:03

Kitsch de lux: Administrația Bazinală de Apă Crișuri a băgat un munte de bani publici într-un hotel… nefuncțional (FOTO)

Kitsch de lux: Administrația Bazinală de Apă Crișuri a băgat un munte de bani publici într-un hotel… nefuncțional (FOTO) DRUM-BETON. Pentru accesul la „Casa Poporului”, ABA Crişuri a croit un drum în care, pe o pantă de 20 de grade, a îngropat cantităţi enorme de beton
Kitsch de lux: Administrația Bazinală de Apă Crișuri a băgat un munte de bani publici într-un hotel… nefuncțional (FOTO) FĂRĂ SCAUN LA... CAP. În sala multifuncţională de la parter, meeting-room şi restaurant, au fost aduse 300 de scaune, din care până acum au fost despachetate doar jumătate. Pentru mese, însă, nu mai există loc... deloc!
Kitsch de lux: Administrația Bazinală de Apă Crișuri a băgat un munte de bani publici într-un hotel… nefuncțional (FOTO) FIAT LUX! 23 de candelabre şi aplice au fost montate numai pe coridoarele de la etaje, densitatea corpurilor de iluminat, toate la sute de lei bucata, fiind de unul cam la 2 metri
Kitsch de lux: Administrația Bazinală de Apă Crișuri a băgat un munte de bani publici într-un hotel… nefuncțional (FOTO) ÎMPĂRAŢI ŞI PROLETARI. La cele două etaje şi la mansardă sunt câte 7 camere, din care câte două VIP, triple ca suprafaţă comparativ cu celelalte, dotate cu birouri şi duşuri-jacuzzi, ba şi personalizate în culori diferite - roşu, crem, maro şi mov
Kitsch de lux: Administrația Bazinală de Apă Crișuri a băgat un munte de bani publici într-un hotel… nefuncțional (FOTO) MARE ŞI NEÎNCĂPĂTOARE. Pe cât de imensă este clădirea, pe tot atât e de neîncăpătoare. Bucătăria şi cămara au fost subdimensionate, încât greu ar primi autorizare sanitar-veterinară, aşa că ABA ia deja în calcul să achiziţioneze şi servicii de catering. Alţi bani, altă distracţie!
Kitsch de lux: Administrația Bazinală de Apă Crișuri a băgat un munte de bani publici într-un hotel… nefuncțional (FOTO) CĂLDURĂ LA PUTEREA A DOUA. Hotelul ABA are punct trafo propriu şi centrală termică dublă, cu un cazan pe peleţi şi unul electric, de rezervă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Credeţi că dacă instituţia se numeşte Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, priorităţile ei sunt apărarea împotriva inundaţiilor şi gospodărirea apelor? Vă cam înşelaţi. Preocuparea de căpătâi este, de fapt, să asigure confortul şefilor locali, din "teritoriu" şi "de la Centru".

Că acesta poate fi obţinut gratis, din banii publici, la standarde ridicate, chiar dacă de un gust îndoielnic, o dovedeşte încă o dată BIHOREANUL, prezentându-vă "Centrul de perfecţionare" construit în Băile Felix de ABA Crişuri. În realitate, un hotel cu circuit închis pentru "protocoale" botezate cursuri, seminarii, simpozioane...

De la cabane la hotel

Cu doi ani în urmă, BIHOREANUL începea o serie de articole ce dezvăluiau apetitul mai-marilor ABA Crişuri pentru modernizarea cantoanelor de protocol din Bihor şi Arad. Operaţiunea fusese lansată deceniul trecut de directorul general Ioan Oprean, fost PNL-ist, între timp trecut la ALDE, care a construit la Moneasa o vilă de toată frumuseţea. Pe hârtie, clădirea era menită ca spaţiu de cazare pentru cantonierii caree urmau să supravegheze o acumulare pentru atenuarea viiturilor. Lucrarea hidrotehnică n-a mai fost făcută, dar cabana de lux da, de atunci servind ca hogeac pentru chefurile şefilor.

Dorel Dume, fostul şef al ABA CrişuriDupă Oprean, UDMR-istul Pásztor Sándor, devenit în 2016 preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, s-a remarcat şi el prin modernizarea la cele mai pretenţioase cerinţe a cantoanelor din Sântimreu, Şauaieu şi Parhida, iar succesorul său, fostul PDL-ist Dorel Dume (foto), trecut la PSD, i-a continuat opera. Deşi în Felix, dincolo de complexul President, a fost modernizat recent un canton de protocol cu 6 camere, Dume a dispus să se facă, la doar câteva sute de metri distanţă, un ditamai hotelul.

Mofturile da, nevoile ba

Dimensiunile sunt megalomaniace, proiectul evaluat la 3 milioane lei prevăzând la parter birouri şi o sală de conferinţe şi de mese, plus 21 de camere la cele două etaje şi la mansardă.

În acelaşi timp, ABA Crişuri şi-a mai pregătit un cadou: deşi în strada Ion Bogdan deţine un sediu de 1.500 mp construit cu mai puţin de 20 de ani în urmă, permanent modernizat de atunci, a iniţiat edificarea unuia nou pe strada Atelierelor, de 3.100 mp, pentru o structură din subordine, Sistemul de Gospodărire a Apelor, alocând în acest scop 2,5 milioane euro. Motivul? Numărul angajaţilor a tot crescut, ceea ce nici nu-i de mirare, dată fiind continua politizare a instituţiei.

Anul acesta, în februarie, BIHOREANUL a mai făcut o descoperire: tot sub conducerea lui Dume, promovat cu o lună înainte director general adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române, ABA Crişuri achiziţionase nu doar maşini de teren pentru şefi, Nissan, Toyota şi Mitsubishi, ci şi o barcă Happy Fisher pentru agrement şi pescuit, în valoare de 41.000 euro, inutilizabilă în intervenţii pe cursurile de apă.

În schimb, de un deceniu sunt lăsate baltă lucrări hidrotehnice cu adevărat importante, cum ar fi consolidarea barajului Leşu, golit încă în 2009, ori cele de pe Valea Bistrei, de la Dobricioneşti, Ginta, Moneasa, Brad, amenajarea Crişului Repede şi a Crişului Negru ş.a.m.d.

La betoane

Cu o lună înainte ca şefii ABA Crişuri să inaugureze ctitoria din Felix, BIHOREANUL o prezintă cititorilor care, deşi au finanţat-o indirect, nu vor avea acces niciodată în hotelul destinat exclusiv angajaţilor de la Ape. Evident, celor aleşi...

Imobilul domină zona, surclasând prin dimensiuni atât palatele orădenilor înstăriţi, cât şi pensiunile turistice. La "Centrul de perfecţionare" se ajunge din drumul spre Cordău, pe o cale de acces largă, construită temeinic, cu un strat abundent de beton curgând la vale vreo 250 metri până în poarta stabilimentului, la rându-i înfipt într-o fundaţie adâncă de 2 metri şi întărită cu un zid de sprijin gros precum al mănăstirilor medievale.

Surprizele sunt, însă, în interiorul remarcabil prin risipă şi kitsch. Clădirea are două intrări, cu holuri mobilate cu canapele. Pereţii sunt în combinaţii de galben şi cărămiziu, iar pardoseala acoperită cu parchet de calitate, în culori naturale, crem-maro, dar mărginită cu plinte de culori diferite, ca din resturi. În plus, deşi montat inclusiv pe treptele spre nivelurile superioare, parchetul a fost acoperit cu mochetă căcănie.

Proiectată fără cap

Adevăratul dezastru se vede în sala multifuncţională, pentru conferinţe şi servirea meselor: încăperea a fost ticsită cu 200 de scaune, alte 100 fiind încă nedespachetate, dar nu mai există loc şi pentru mese. "Dacă la ora 13.00 se încheie o conferinţă şi la 14.00 trebuie servit prânzul, trebuie scoase cel puţin 150 de scaune ca să fie aduse mese. Baiul nu e doar că tot personalul ar trebui să scoată scaune şi să bage mese, iar apoi invers, ci şi că nu există nicio magazie de depozitare", spune o sursă din instituţie. Cauza e de râsul curcilor: "Şefii au comandat firmei producătoare mai multe canapele din piele, dar au cerut să fie facturate ca scaune. Cei de la firmă au făcut însă 300 de scaune, cum scria în hârtii".

Ca şi cum n-ar fi destul, spaţiul bucătăriei este şi el subdimensionat, astfel că nu încap şi liniile de gătit, şi frigiderele (care trebuie să fie separate pentru lactate, verdeţuri şi cărnuri de porc şi vită, de pui şi de peşte), şi instrumentarul, şi vesela. "Direcţia Sanitar-Veterinară nu are cum să autorizeze aşa ceva. Conducerea se gândeşte deja să achiziţioneze şi servicii de catering, iar aici mâncarea să fie doar încălzită", afirmă sursa, convinsă că la proiectare n-a fost consultat niciun specialist în turism şi alimentaţie publică.

Segregare pe funcţii

La cele două etaje şi la mansardă, hotelul are câte 7 camere, din care câte două pe fiecare nivel sunt "premium", atât ca suprafaţă, cât şi ca dotări, cu paturi matrimoniale imense, birouri, dulapuri încăpătoare şi băi cu duşuri-jacuzzi, personalizate în culori diferite. Celelalte 5 camere de pe fiecare nivel sunt mai mici, cu piese de mobilier pe măsură, ba unele au nu doar două, ci chiar şi trei paturi single, fiind destinate, probabil, şoferilor care vor aduce lectorii pentru a preda cursuri şi seminarii.

Proasta proiectare este evidentă şi la etajele superioare, toate cele 21 camere fiind deservite de o singură anexă-debara pentru depozitarea lenjeriei şi a materialelor de curăţenie. E clar că proiectanţii nu s-au gândit decât la facilităţile pentru musafiri, nu şi la felul în care va trebui întreţinută clădirea. Semn că, de fapt, au ascultat doar de cel care a comandat clădirea, iar acesta nu şi-a pus niciodată decât problema propriului confort, nu şi a felului în care subalternii vor trebui să-l asigure. Un veritabil baron, pe bani publici...


RĂSPUNS CU DELAY
"Săptămâna viitoare"

BIHOREANUL a cerut ABA Crişuri, în scris, în prima zi a săptămânii trecute, informaţii despre "Centrul de perfecţionare" din Felix, între altele cine şi de ce a propus construirea hotelului, ce sume au fost cheltuite, cine îl va administra, câţi angajaţi îl vor deservi şi cât va costa întreţinerea, dar şi câte scaune şi câte mese au fost comandate şi la ce preţuri, precum şi dacă s-a constatat nefuncţionalitatea clădirii în scopul propus. Directorul Sorin Guler a promis un răspuns, dar numai pe săptămâna viitoare, întrucât purtătoarea de cuvânt a avut "probleme personale" şi i-a aprobat o săptămână de concediu, iar responsabilul de proiect se afla într-o delegaţie... la Constanţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Vaucerele
Vaucerele nu se folosec la aceste pensioane ci vor megre in concediile super platite. Nu ai inteles nimic sau esti unul din system care vrea sa inteleaga altfel.
Postat 14 Iunie 2018, 11:33 de scortosul
Advanced
Foarte bine s-au gindit dinsii. De cind bugetarii primesc vouchere de vacanta,ar fi fost pacat ca acei bani sa ajunga pe la vreo pensiune,vreun hotel privat,la preturi supradimensionate.Ar fi putut fi interpretata ca o deturnare de fonduri.In acest fel, banii ramin in familie,in marea familie bugetara...si bugetata.Un exemplu de urmat
Postat 13 Iunie 2018, 21:57 de excalibur
O poveste cu porcoi!
Imi povestea un angajat de la aba-crisuri ca atatia angajati are firma asta de stat ca daca peste noapte ar disparea jumatate din ei nu s-ar simti in activitatea firmei. Toti sefii au sofer si secretara, fiecare birou are un sef care sefeste, de muncit 2-3 in rest sunt activi doar in ziua de leafa cand se chinuie sa isi ridice porcoii de bani! E greu frate sa ridici banii de la firmele statului falimentare ca sunt multi de ridicat! Taxatule amarastean tu trage tare si plateste taxe si imopzite ca uite bugetul-bugetarii au nevoie de bani! Obrazul subtire cu cheltuiala se tine, tu trebuie sa platesti obrazul subtire a bugetarilor amarestene!
Postat 13 Iunie 2018, 09:32 de scortosul
Toate...
Toate firmele de stat falimentare, pline de datorii la bugetul statului si-au construit asemenea locasuri de odihna unde petrec impreuna cu toata familia cate 1-2 doau cicluri a cate 2 saptamani pe an la "pregatire contimua" sau "reciclare" sau mai stie mama dracului ce alte prosteli pe banii contribuabililor! Bugetarii sunt vesnic mituiti de catre guvernari cu tot felul de bonusuri ascunse, concedii dissimulate in spatele unor cursuri in zone turistice,........ o mizerie statul asta. Cu adevarat exista un stat paralel, paralel cu poporul amarastean care plateste totul! Da TU taxatule, impozitatule platesti totul, inclusiv avocatii care apara hotii! Cat de darnic esti amarasteanule!
Postat 13 Iunie 2018, 09:25 de scortosul
count display

FOTO BIHOREANUL

 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
 • Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)
 • Festivalul KaravanAct: 'Zarvă' pe picioroange în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)
 • Oradea Summer Film: Caliu și taraful lui au cântat în Parcul Cetății (FOTO / VIDEO)
 • Miting cu repetiţie: Sute de orădeni au ieşit din nou să protesteze (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON