URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 07 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?







De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). Î
02 Iunie 2019, 13:35

Răsfăţ cu vinuri premium, delicii în aromă de fum, concerte şi oameni faini: A fost un nou Festival Gastro şi Vin Bakator la Diosig (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Străzile din jurul bătrânului castel Zichy din Diosig au fost neîncăpătoare, sâmbătă, pentru sutele de maşini venite din toate colţurile judeţului, dar şi din împrejurimi. Sălăjeni, clujeni, maramureşeni, dar şi mulţi turişti din Ungaria s-au întâlnit în grădina castelului, unde au degustat vinuri rafinate, dar şi alte bunătăţi pregătite de organizatori, într-o atmosferă relaxată.

A fost un nou Festival  Gastro şi Vin Bakator la Diosig, a treia ediţie, iar sărbătoarea adună, an de an, tot mai mulţi participanţi. „Prieteni”, după cum le spune celor peste 2.000 de vizitatori primarul comunei, Mados Attila, care s-a aflat întreaga zi în mijlocul invitaţilor, îmbiindu-i să deguşte vinurile aduse de 15 viticultori din Diosig, Săcueni, Valea lui Mihai, Sâniob sau Sântimreu, dintre care 6 producători ai soiului bakator, care a şi dat numele festivalului şi din care, pe vremuri, în zonă se făceau vinuri pentru mesele capetelor încoronate.

Vinuri premium

Zeci de vinuri selecţionate, pentru toate gusturile, au stat la dispoziţia participanţilor. Mai aspre, mai dulci, ba chiar şi extreme, cum sunt cele produse de Sütő Zsolt, din Slovacia, sub marca Strekov 1075, ajunse şi în meniul restaurantului Noma, aflat în topul primelor 10 cele mai bune restaurante din lume.

Vinurile Strekov 1075 sunt din struguri bio şi sunt unice, pentru că sunt produse prin fermentare exclusiv naturală, în butoaie sau căzi deschise, fără adaos de sulf. „Vinul adevărat e cel la care nu se adaugă nimic şi din care nu se ia nimic”, a descris producătorul vinurile sale, uşor tulburi, care ajung în toate colţurile lumii, din Statele Unite şi până în Japonia.

Bucate pentru toţi

Festivalul a fost şi unul al gurmanzilor. Dacă vedeta anului trecut a fost gulaşul cu carne de bivol, gătit de bucătari aduşi special de la un restaurant cu mâncăruri tradiţionale din Ungaria, anul acesta cei de la Carpathian BBQ au pregătit beef-steake-uri din carne de Angus, aşezonate cu mirodenii şi gătite într-un smoker pe lemn vreme de mai bine de 12 ore. Rezultatul? O friptură suculentă, cu o savoare aparte şi un gust atât de bun încât cu siguranţă a impresionat şi cele mai sofisticate gusturi.

Evident, de la festival nu au lipsit nici bucatele tradiţionale, micii, grătarele, cum nu au lipsit nici producătorii locali, veniţi cu miere, dulceţuri, lactate ori produse de carmangerie pregătite „ca la bunica”, plăcute nu doar ochilor, ci şi papilelor gustative.

Şi muzică bună

O zi reuşită, după cum au remarcat toţi cei care au vizitat festivalul, unul care a fost pentru întreaga familie, căci organizatorii s-au gândit şi la copii, care s-au putut distra într-o  zonă numai a lor, şi la adulţi.

Pe scenă a urcat trupa de jazz Edina Quartet, urmată de băieții de la Bagossy Brothers Company, iar seara s-a încheiat cu celebra trupă de muzică de inspirație folclorică Csík Zenekar şi cu proiecţia finalei Ligii Campionilor la fotbal pe un ecran uriaş, chiar în grădina castelului.

Deşi pe durata festivalului s-au desfăcut câteva sute de sticle de vin, ziua s-a încheiat fără niciun incident. A fost ca-ntre prieteni. Prietenii vinului…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0751 RON
  • 1 EUR = 4.8359 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON