URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2019, 16:10

Lumea copiilor, la Festivalul Bakator de la Diosig: micuţii au luat cu asalt aparatele de joacă de la castelul Zichy (FOTO / VIDEO)

Chiote de bucurie, veselie şi multă energie, sâmbătă, la Diosig. Sute de copii au luat cu asalt aparatele de joacă amenajate în curtea castelului Zichy, unde se desfăşoară Festivalul Gastro şi de Vin "Bakator".

Startul evenimentelor s-a dat încă de dimineaţă, de la ora 10. Curtea castelului a răsunat de entuziasmul celor mici, care s-au bucurat de multitudinea de activităţi pe care le-au putut face aici cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilulului.

De toate pentru toţi

În vreme ce unii se dădeau pe aparate de joacă mai obişnuite, pe leagăne, "paralele" sau tobogane, alţii s-au concentrat pe jucăriile din lemn aduse de organizatori, au umblat pe catalige, au jucat popice, fotbal sau se trânteau efectiv de pământ "îmbrăcaţi" în baloane gonflabile. Doritorii au putut participa inclusiv la ateliere creative de confecţionat lucruşoare.

În tot acest timp, adulţii au trecut la degustări de vinuri şi mâncăruri mâncare. Cei care au trecut prin curtea castelului Zichy au avut la dispoziţie mititei, frigărui, cârnăciori, cu cartofi prăjiţi, pentru după amiază fiind programate şi prezentări culinare din preparate grill făcute de echipa profesionistă Carpathian BBQ.

"Festivalul Bakator a pornit de la vin, dar nu poţi să deguşti vinul fără preparate culinare. Începând de la ediţia a doua am început să ne focusăm mai mult şi pe mâncare. Deci, pe lângă vinurile bune, încercăm să oferim şi mâncare foarte bună. De asemenea, am adus diverse activităţi pentru copii, pentru că e un eveniment family friendly. Încercăm să facem aşa încât atunci când părinţii degustă ori mâncare, ori vinuri, copiii să fie în siguranţă şi să nu se plictisească. Şi, după cum vedem, la ce voie bună este, se pare că am reuşit", a spus primarul Mados Attila.

O zi plină

Ziua de sâmbătă se arată una plină. Potrivit organizatorilor, în jurul orelor 17-18, cei care vor trece pe la festivalul Bakator vor putea degusta inclusiv beef-steake-uri din carne de Angus.

"Florin Marcu, de la Carpathian BBQ, a început să pună pe foc, să zic aşa, la ora 1 noaptea, deci e un efort deosebit pe care ni-l asumăm pentru ca aceste preparate să fie deosebite. Şi ceea ce veţi găsi în aceste mirosuri de carne va fi ceva unic, zic eu, în judeţul Bihor. Pe lângă acestea, bineînţeles, avem şi vinurile foarte bune, de la 15 producători din Bihor, respectiv 5-6 invitaţi din Slovacia, Ungaria şi Serbia", a mai menţionat edilul.

De precizat că pentru sâmbătă după amiază, la Diosig au fost gândite, începând cu ora 15, diverse concerte. După trupa de jazz Edina Quartet, pe scenă erau programaţi băieţii de la Bagossy Brothers Company, care vor susţine un concert de la ora 17.30. Evenimentul va fi încheiat de concertul renumitei trupe de muzică de inspiraţie folclorică Csík Zenekar.

Cei care vor dori să urmărească în aer liber finala Ligii Campionilor la fotbal vor avea şansa să o vadă chiar în grădina castelului.

Intrarea costă 10 lei, iar degustările se vor face pe baza unor bonuri cumpărate la intrarea festivalului. Persoanele sub 18 ani au intrare liberă.

Vezi detalii despre festival pe pagina de Facebook a evenimentului!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON