URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2024, 09:01

Răscoală în biserică: De ce s-au revoltat enoriașii reformați din Valea lui Mihai pe predicatoarea Kiss Csilla (VIDEO)

Răscoală în biserică: De ce s-au revoltat enoriașii reformați din Valea lui Mihai pe predicatoarea Kiss Csilla (VIDEO) Sursa foto: Oláh Sándor Fotó Videó / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandal în toată regula în Valea lui Mihai, unde enoriaşii reformaţi s-au răzvrătit împotriva parohului Kiss Csilla şi cer Episcopiei ca aceasta să fie înlocuită pentru că îi tratează cu dispreţ, ba chiar îi înjură şi îi loveşte, inclusiv pe copii, dacă e în pasă proastă.

Picătura care a umplut paharul a fost faptul că preoteasa a mărit taxele din acest an, ba chiar le-a diferenţiat pe categorii, adică în timp ce şomerii, pensionarii, bolnavii trebuie să achite 160 lei, pentru un agricultor sau mic meseriaş taxa e de 450 lei, iar cea a unui proprietar de SRL 800 lei.

Supărarea e atât de mare încât în urmă cu două duminici, la slujba de la prânz, întreaga comunitate reformată, de câteva sute de enoriaşi, s-a strâns în biserică, dar a ieşit ostentativ când a intrat preoteasa.

Oamenii s-au rugat şi au cântat afară, iar apoi au plecat spre case, lăsând-o pe Kiss să predice în biserica goală. Protestul n-a rămas fără ecou, după cum a aflat Bihorel, căci la Episcopia reformată s-au declanşat cercetări privind acuzele aduse femeii, iar duminica trecută era aşteptat să susţină liturghia, în locul acesteia, însuşi episcopul Bogdán Szabolcs János. 

Nu de alta dar, de furioşi ce sunt, oamenii ameninţă chiar că vor trece la catolici, or biserica nu "gustă" transferuri...

Vezi mai jos revolta oamenilor:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
@excalibur
Nu neg existenta unei fiinte superioare omului pe alta planeta. Nu am cum, ar fi o prostie sa ne credem singuri in Univers. Posibil si faptul ca acele fiinte, sa fi ajuns la un nivel de dezvoltare care sa permita manipulari ale timpului ... bla bla etc, lucruri care nu sunt posibile pe Terra, cel putin in momentul actual (sau nu stim noi de ele). Dar tu ai spus un mare adevar: OMUL, ESTE SURSA TUTUROR RELELOR. Ideea este ca noi, oamenii, suntem singurele fiinte care fac rau altor fiinte, oameni sau animale, doar de placere. Daca ar disparea omul, Terra ar mai avea o sansa. Uite, iti dau o predictie: mai devreme sau mai tarziu, omul o sa distruga Pamantul. Sper doar ca eu sa nu mai fiu in viata la momentul respectiv. Ar fi ceva mai crunt ca moartea sa stiu ca am facut parte dintr-o specie care a stins lumina pe Pamant. Suntem prea prosti si prea plini de noi sa putem macar sa punem problema ca ni se poate intampla ceva rau. Religiosii, sunt cei mai zen: n-are rost sa-si bata capul, ca e vointa domnului si ei nu o pot schimba. Atitudine paguboasa, care ne-a tras tot timpul in spate de-a lungul timpului. Oamenii de stiinta o sa mai descopere cateva "chestii", armata o sa le scape de sub control si o sa inceapa countdownul. Credinciosii o sa zica: ne-a pedepsit dumnezeu pt greselile noastre iar noi, toti ceilalti o sa asteptam impreuna cu ei sa se duca totul de rapa. Uita-te la cretinul de Elon Musk! Vrea sa colonizeze Marte, un desert plin de praf cu o atmosfera, temperaturi si vanturi care fac imposibila viata umana acolo. De ce sa vrei sa faci asta, cand ai pe Terrra un paradis, de care doar trebuie sa te ingrijesti si sa nu-l distrugi. Sa-i faci doar mentenanta! Pt mine e clar de ceva vreme, ca se va duce totul naibii, asa ca incerc din toate puterile mele, sa fac atat cat pot eu sa schimb si sa influentez comportamentul celor din jur, cu vorba sau cu exemplul personal.
Postat 07 Februarie 2024, 11:13 de Kid
Judeo-hrestinismul, judeo-islamismul si celelate religii actuale
Misticisme, ca sa nu spun minciuni, desi asta e realitatea. Realitatea bate atat biblia, cat si coranul sau alte carti asa zis "sfinte". Realitatea bate dogma religioasa. Cele zece porunci sunt de fapt mult mai multe. Etica si morala. Toti misticii religiosi, indiferent de religia lor, se bucura si folosesc avantajele stiintei. Oamenii de stiinta sunt cei care au scos omenirea din pestera din intuneric, boli si mizerie nu misticii religiosi profitori. Desigur, mai e mult pana departe, pana la deplina civilizare a omenirii, daca se va ajunge pana acolo, dar rezultatele se vad cu ochiul liber. Comuna primitiva vs situatia din prezent.
Postat 07 Februarie 2024, 08:04 de TheSolarConnection
Judeo-hrestinismul. judeo-islamismul si restul religiilor
Vizionati pe YOUTUBE: Niascharian -Taina, taina spiritualitatii romanesti. Lasand la o parte ca judeo-hrestinismul, judeo-islamismul si alte religii sunt misogine (se vede si la comentariile de mai jos), pt cei care vor sa inteleaga mai bine ce inseamna religia si cum s-a format, cum a reusit judeo-hrestinsmul sa-si insuseasca o parte din sarbatorile si simbolurile strabunilor geto-daci, in special, si a celor europeni in general, cu scopul de a induce in eroare marea natiune europeana. Intr-o oarecare masura au si reusit asta. Pana si lacasuri de cult si-au construit pe vechile lacasuri de cult geto-dac. Veti vede aici si svastica, de asemenea un simbol european stravechi, insusit de aceasta data de catre nazisti, si caruia acei dementi i-au dat un fel de conotatie negativa. Este cunoscut faptul ca nazistii, in frunte cu Hitler, au fost niste descreierati mistici in cautare de simboluri stravechi care sa le dea puteri magice. Este un documentar de exceptie realizat de cercetatori romani si straini.
Postat 07 Februarie 2024, 07:53 de TheSolarConnection
E greu sa faci o schema care sa poata converge toate teoriile si informatiile preexistente
Mai mult, cunoasterea deplina nu cred ca poate veni inginereste, stiintific, prin masuratori si rationamente. Fenomenul e blocat by design. Trebuie sa ti se permita accesul. Iar dupa aia, probabil ti se reveleaza intreaga schema si consimti voluntar sa nu devoalezi, esti deja la alt nivel. Rational, eu nu cred in destin. Adica soarta ti-e pecetluita si tu esti spectatorul propriei vieti. Da , probabil la un nivel foarte inalt, entitatile pot manipula timpul. Deci nu am o teorie pentru atrocitatile care se intimpla in lume , nedreptatile si lipsa de echilibru a sistemului. Cred ca e o matrice suprema, poate peste zei si dumnezei, care tine totul in balans. Karma. Karma nu iarta. Religiile da, daca te caiesti. E plauzibila teoria Annunaki, legendele sumeriene si alte protoistorii. Nu vreau sa ma complic cu civilizatiile succesive, o fi sau nu. Deci, sursa raului este chiar Omul. Tentatia spre rau merge paralel cu civilizatia. Cresc posibilitatile, creste cantitatea de rau , proportional. Cum se explica accidente stupide de genul cancer la 5 ani, drame la virste fragede, accidente, calamitati naturale... nu stiu. Recent, a aparut teoria constelatiilor familiale... drame, fracturi existentiale, distorsiuni de la norma, se translateaza in generatiile urmatoare si se razbuna mai devreme sau mai tirziu. Foarte rezonabila ar fi si teoria vietilor ciclice, succesive. Poti avea datorii din vieti anterioare. Deci, nu e totul chiar hazard. Se intimpla in viata anumite lucruri care devoaleaza corectiile pe care le face sistemul. Pot fi mai evidente sau mai subtile. Alea iti provoaca ratiunea si incepi sa gindesti mai flexibil. Atitudinea ta radicala, @kid, e faza rationala, cind te bazezi exclusiv pe creier, perceptii, ratiune. Dupa ce o sa ai experienta unor "coincidente imposibile", vei incepe sa accepti si altceva. Nu forta, stay straight si asteapta "intilnirea". Cu cit ai cortexul mai "mobilat", cu atit iti va fi mai greu...
Postat 06 Februarie 2024, 20:55 de excalibur
@excalibur
Esti unul dintre putinii care merita cititi pe acest forum. Iti respect opinia, dar vis a vis de teza potrivit careia "creatorul isi iubeste creatiile", da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine. Este plina viata de zi cu zi si istoria de exemple. Prin tot ce face pare sa-si bata joc de creatiile lui. Anyway, discutia e lunga, de 2000 de ani si n-o sa se termine decat la sfarsitul lumii. Sa nu ma intelegi gresit (eu sunt la 48, nu la 50+ ca tine), dar si mie mi-ar conveni ca dupa moarte sa merg undeva la o judecata, sa-mi fie analizata viata prin prisma a tot ceea ce am facut pe acest pamant si in urma judecatii sa fiu rasplatit sau pedepsit according. Ziceai ceva de Zeitgeist candva, ai pus si un link parca... Cum e cu "the greatest story ever told"? Ti-ai schimbat opinia?
Postat 06 Februarie 2024, 19:46 de Kid
Raman cu tine sa ma mai masor, Fara sa vreau sa ies biruitor, Vreau sa te pipai si sa urlu: Este!
Am citat ideea, nu persoana...cam atit despre Arghezi/pseudonim. Un nevinovat copy-paste, nu omoriti mesagerul
Postat 06 Februarie 2024, 19:24 de excalibur
@excalibur Felicitari!
Imi place cum l-ai introdus pe usa din dos pe Nae Theodorescu! Puteai sa-l introduci lejer pe usa din fata, doar a fost calugarul Iosif, diacon la Cernica... ce viata a avut!
Postat 06 Februarie 2024, 18:04 de pinonel
https://www.activenews.ro/opinii/Marian-Serafim-Religia-noii-lumi-185996
Pentru incalzire, cititi textul de mai sus. E un text greu, solicitant. La cit pot eu judeca la 50+, scenariul e cam asa: D-zeu a creat lumea, a creat omul, femeia. Mai avea si alte creaturi dinainte. a avut mare satisfactie in OM. Nu stim de ce.(Latest model?) Probabil a facut corecturi relativ la creatiile anterioare. Le-a zis ingerilor sa accepte si sa venereze noile creaturi. Unul a refuzat. A fost izgonit din paradis, spunindu-i lui D-zeu ca omul e o greseala. (Genetica, probabil). D-zeu s-a miniat si s-a intristat. Lucifer s-a angajat sa-i demonstreze ca are dreptate. A inceput cu Eva, l-a rezolvat pe Adam iar restul citim in Biblie. De ce tolereaza Creatorul Raul? E sadic? Nu, viata e o scoala iar Pamintul o tabara de instructie. Creatorul isi iubeste creatiile, dar nu oricum. Creatiile, o apeteoza a biomecanicii si inteligentei, nu sunt perfecte. Vrasmasul e antrenorul. E ispita, tentatia. E unealta lui D-zeu. Ai cazut in mreaja lui, ai pus-o. Tocmai ai facut un downgrade. Mai mult, fiind deja infectat, extinzi propagarea molimei, te pui in slujba Raului. D-zeu regreta, dar nu intervine, decit in extrem. Fiecare trebuie sa treaca prin foc. Eviti tentatia, ai sanse sa faci upgrade. Trial and error. Raul in sine nu il face Satan, raul il face omul. Satan iti indica directiile total gresite, ca sa deruteze. E optiunea ta ce alegi si suporti consecintele. Omul e inzestrat cu gene performante, razboinice,inteligenta,simturi... astea sunt merele din pomul cunoasterii. In tot acest tumult, omul evolueaza si creeaza. “Din bube, mucegaiuri şi noroi/ Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi.”. D-zeu se bucura. Viata e frumoasa...
Postat 06 Februarie 2024, 17:24 de excalibur
@georgel
Nu deturna discutia! Lasa-ma tu pe mine, eu ma descurc, nu am nevoie nici de bau-bau, nici de babysitter sa-mi spuna ce sa fac! Tu spune-i sa rezolve ce ti-am zis. Iar dupa ce le rezolva pe alea, poate sa vina si dupa mine. Nu o sa opun rezistenta, te asigur!
Postat 06 Februarie 2024, 15:51 de Kid
Și cu tine Kid, ce să facă..
..că nu te-ai trecut pe nici o listă de mai jos? Tu care n-ai mințit niciodată în viața ta poți sta liniștit. Tu care nu te-ai îmbătat niciodată poți sta liniștit. Tu care nu L-ai înjurat niciodată poți sta liniștit. Tu care n-ai furat niciodată poți sta liniștit. Etc. Dar dacă ai făcut ceva din toate astea El e de vină sau tu? Lui să-i fie rușine sau ție?
Postat 06 Februarie 2024, 14:01 de georgemarian
@georgel
Daca ai fir direct cu el, transmite-i din partea mea sa se mai uite din cand in cand si in jos spre Pamant. Mie mi-ar fi rusine sa fiu in locul lui, avand in vedere ce a ajuns planeta asta frumoasa. Sa mai rezolve din probleme, ca s-au adunat o gramada: foamete, boli, subnutritie, razboaie, inundatii, cutremure, copii abandonati. De asemenea, ar trebui sa cheme la el de urgenta pe toti: ucigasii, violatorii, hotii, talharii, banditii, politicienii, popii, mincinosii, predicatorii ca si tine, precum si pe toti ceilalti pe care nu i-am amintit si care consuma aerul deageaba. Stie el care sunt, ca e tip destept!
Postat 06 Februarie 2024, 13:40 de Kid
Pt Kid
Nu zic eu, pentru că vorbele mele n-ar valora nimic. Altcineva zice, Acela care a făcut tot ce văd ochii tăi și dincolo de ce văd ei.
Postat 06 Februarie 2024, 13:10 de georgemarian
@georgel
Zici ca biblia e "normativ"? No si eu care credeam ca e basm! Tu trebuie sa fii un om tare destept si invatat, ca vad ca te pricepi tare bine sa predici.
Postat 06 Februarie 2024, 12:59 de Kid
Pt Pinonel
În viața de credință nu ne ghidăm după basme și impresii sau după ce ni se pare nouă, sau după nu știu ce inovații și invenții, ci ne ghidăm după normativ. Iar Cel ce a stabilit normativul consider că știe mai bine ca noi toți. Ori dacă se ridică unul mai "deștept", se ridică spre paguba lui. Normativul spune astfel: 1 Corinteni 11:3 "Dar vreau să știți că Hristos este Capul oricărui bărbat; că BĂRBATUL este capul femeii și că Dumnezeu este capul lui Hristos." 1 Corinteni 11:8-9 "În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat, și nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat." Punct!
Postat 06 Februarie 2024, 12:43 de georgemarian
popi & pastori
1.O femeie a fost martora Învierii Mântuitorului, Maria Magdalena. 2.Nicio femeie nu l-a vândut, nu s-a dezis de Iisus, bărbații au făcut-o (Iuda și Petru). 3. Excluderea femeilor din conducerea bisericii nu a făcut-o Iisus, nici Apostolii, a făcut-o popimea mult după Înălțarea la Ceruri. Situaţia dezavantajoasă în care se află femeile şi astăzi, provine atât din tradiţia antică (greacă şi romană), cât şi din primele secole de după Hristos, puternic marcate de tradiţia iudeo-creştină.
Postat 06 Februarie 2024, 12:24 de pinonel
Nu cunosc Scriptura
Femeia nu are dreptul să conducă adunarea lui Dumnezeu. Autoritatea aceasta a fost atribuită exclusiv bărbatului. Atâția oameni acolo și nici unul să nu fi citit Biblia măcar 1 dată? Ce cunosc oamenii aceștia? Foarte trist că atâția oameni sunt duși în rătăcire și nu depun un minim de efort ca să cunoască voia lui Dumnezeu.
Postat 06 Februarie 2024, 11:44 de georgemarian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON