URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2024, 14:21

Raportul dintre pensionari și salariați, tot mai dezechilibrat în România. Cum stă Bihorul

Raportul dintre pensionari și salariați, tot mai dezechilibrat în România. Cum stă Bihorul (sursa foto: unslapsh.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România are o medie de 8 pensionari la 10 salariați, o proporție dezechilibrată având în vedere povara plății pensiilor pentru persoanele retrase din activitate de către un număr tot mai mic de persoane active.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, dezechilibrele sunt și mai mari între județe, în unele zone ale țării existând 4 pensionari la 10 salariați, iar în altele 15 pensionari la 10 salariați.

La acest indicator, Bihorul e la același nivel cu alte trei județe și imediat după Timiș și Cluj.

Pe locul III, 7 pensionari la 10 salariați

Numărul pensionarilor se apropie tot mai mult de cel al salariaților, iar în unele județe chiar îl depășește, arată un raport al Institutului Național de Statistică aferent ultimului trimestru al anului trecut.

Potrivit acestuia, raportul dintre numărul mediu de pensionari din sistemul asigurărilor sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 pensionari la 10 salariați în ultimele trei luni din 2023.

Există variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari / 10 salariaţi în Bucureşti şi Ilfov, la 15 pensionari / 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, respectiv la 14 pensionari la 10 salariaţi în Vaslui.

În ce privește Bihorul, cu 133.974 pensionari și 183.442 salariați, raportul este de 7 pensionari la 10 salariați, la fel ca în județele Brașov, Sibiu și Arad, un raport mai bun fiind înregistrat în județele Cluj și Timiș, unde acest raport este de 6 pensionari la 10 salariați.

Județe ca Iași și Constanța au un raport de 8 pensionari la 10 salariați.

La pensii, ca în Timiș ori Iași

Conform datelor publicate de INS, în luna decembrie a anului trecut pensia medie din sistemul de asigurări sociale de stat a fost de 2.193 lei, variind cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1.081 de lei.

Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în judeţele Botoşani şi Vrancea, iar cele mai mari valori în Hunedoara şi Bucureşti.

În Bihor, pensia medie lunară a fost în ultima lună a anului trecut de 1.913 lei, sub nivelul din Hunedoara (2.669 lei), București (2.549 lei), Brașov (2.352 lei), Gorj (2.390 lei), Argeș (2.172 lei), Prahova (2.120 lei), Galați (2.181 lei), Cluj (2.044 lei), Mehedinți (2.024 lei) și Alba (2.020 lei).

Pensia lunară medie din Bihor în decembrie 2023 a fost comparabilă cu cea din județe precum Ilfov (1.973 lei), Timiș (1.972 lei), Caraș Severin (1.965 lei), Bacău (1.956 lei), Dolj (1.939 lei), Dâmbovița (1.937 lei), Iași (1.910 lei) și peste cea din județe ca Harghita (1.841 lei), Covasna (1.831 lei), Arad (1.809 lei) ori Bistrița Năsăud (1.675 lei), Călărași (1.672 lei), Satu Mare (1.660 lei), Vaslui (1.630 lei) ori Vrancea (1.601 lei).

Explicația diferențelor constă în caracteristicile sectoarelor în care au activat pensionarii din țară, în județele cu pensii mari existând în trecut industrii care au asigurat salarii peste medie.

Tot mai mulți pensionari

Numărul mediu de pensionari a fost în România, în trimestrul IV 2023, de 4,981 milioane persoane. Numărul mediu de pensionari din sistemul asigurărilor sociale de stat a fost de 4,606 milioane, în creştere cu 5.000 de persoane față de trimestrul precedent, a informat INS. Pensionarii din sistemul de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%).

Pe categorii de pensii, dintre pensionarii de asigurări sociale, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent, reprezentând 80,1%, urmaţi de pensionari cu pensiile de urmaş (cu o pondere de 9,7% din total) şi de pensionari cu pensii de invaliditate (8,1% din total).

În categoria pensionarilor de asigurări sociale, cele mai mici ponderi le-au avut pensionarii cu pensii anticipate parţial (2%) şi pensionarii cu pensii anticipate (0,1%).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON