URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
19 Martie 2024, 14:21

Raportul dintre pensionari și salariați, tot mai dezechilibrat în România. Cum stă Bihorul

Raportul dintre pensionari și salariați, tot mai dezechilibrat în România. Cum stă Bihorul (sursa foto: unslapsh.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România are o medie de 8 pensionari la 10 salariați, o proporție dezechilibrată având în vedere povara plății pensiilor pentru persoanele retrase din activitate de către un număr tot mai mic de persoane active.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, dezechilibrele sunt și mai mari între județe, în unele zone ale țării existând 4 pensionari la 10 salariați, iar în altele 15 pensionari la 10 salariați.

La acest indicator, Bihorul e la același nivel cu alte trei județe și imediat după Timiș și Cluj.

Pe locul III, 7 pensionari la 10 salariați

Numărul pensionarilor se apropie tot mai mult de cel al salariaților, iar în unele județe chiar îl depășește, arată un raport al Institutului Național de Statistică aferent ultimului trimestru al anului trecut.

Potrivit acestuia, raportul dintre numărul mediu de pensionari din sistemul asigurărilor sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 pensionari la 10 salariați în ultimele trei luni din 2023.

Există variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari / 10 salariaţi în Bucureşti şi Ilfov, la 15 pensionari / 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, respectiv la 14 pensionari la 10 salariaţi în Vaslui.

În ce privește Bihorul, cu 133.974 pensionari și 183.442 salariați, raportul este de 7 pensionari la 10 salariați, la fel ca în județele Brașov, Sibiu și Arad, un raport mai bun fiind înregistrat în județele Cluj și Timiș, unde acest raport este de 6 pensionari la 10 salariați.

Județe ca Iași și Constanța au un raport de 8 pensionari la 10 salariați.

La pensii, ca în Timiș ori Iași

Conform datelor publicate de INS, în luna decembrie a anului trecut pensia medie din sistemul de asigurări sociale de stat a fost de 2.193 lei, variind cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1.081 de lei.

Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în judeţele Botoşani şi Vrancea, iar cele mai mari valori în Hunedoara şi Bucureşti.

În Bihor, pensia medie lunară a fost în ultima lună a anului trecut de 1.913 lei, sub nivelul din Hunedoara (2.669 lei), București (2.549 lei), Brașov (2.352 lei), Gorj (2.390 lei), Argeș (2.172 lei), Prahova (2.120 lei), Galați (2.181 lei), Cluj (2.044 lei), Mehedinți (2.024 lei) și Alba (2.020 lei).

Pensia lunară medie din Bihor în decembrie 2023 a fost comparabilă cu cea din județe precum Ilfov (1.973 lei), Timiș (1.972 lei), Caraș Severin (1.965 lei), Bacău (1.956 lei), Dolj (1.939 lei), Dâmbovița (1.937 lei), Iași (1.910 lei) și peste cea din județe ca Harghita (1.841 lei), Covasna (1.831 lei), Arad (1.809 lei) ori Bistrița Năsăud (1.675 lei), Călărași (1.672 lei), Satu Mare (1.660 lei), Vaslui (1.630 lei) ori Vrancea (1.601 lei).

Explicația diferențelor constă în caracteristicile sectoarelor în care au activat pensionarii din țară, în județele cu pensii mari existând în trecut industrii care au asigurat salarii peste medie.

Tot mai mulți pensionari

Numărul mediu de pensionari a fost în România, în trimestrul IV 2023, de 4,981 milioane persoane. Numărul mediu de pensionari din sistemul asigurărilor sociale de stat a fost de 4,606 milioane, în creştere cu 5.000 de persoane față de trimestrul precedent, a informat INS. Pensionarii din sistemul de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%).

Pe categorii de pensii, dintre pensionarii de asigurări sociale, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent, reprezentând 80,1%, urmaţi de pensionari cu pensiile de urmaş (cu o pondere de 9,7% din total) şi de pensionari cu pensii de invaliditate (8,1% din total).

În categoria pensionarilor de asigurări sociale, cele mai mici ponderi le-au avut pensionarii cu pensii anticipate parţial (2%) şi pensionarii cu pensii anticipate (0,1%).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON