URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Februarie 2016, 14:15

Raport la minister: Profesorii Universităţii din Oradea susţin că nu au coordonat cărţi scrise din puşcărie

Profesorii Universităţii din Oradea nu au coordonat lucrări ştiinţifice elaborate de deţinuţi, arată rezultatele unei anchete interne, trimise săptămâna trecută Consiliului Naţional al Rectorilor (organism care va trimite ulterior o raportare Ministerului Educaţiei).

Nume grele

După cum BIHOREANUL a mai scris, potrivit evidenţelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, fostul decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Anca Dodescu, a coordonat trei volume scrise de Alin Horea Silaghi, fost lector universitar la aceeaşi facultate. Două dintre acestea au fost semnate împreună cu fostul comisar al Gărzii Financiare, Sorin Petru Matei. Pe acestea din urmă, Anca Dodescu le-ar fi coordonat împreună cu conferenţiarul Ioana Pop Cohuţ.

Pe aceeaşi listă apărea şi decanul Facultăţii de Drept, Valentin Mirişan, drept coordonator al unei lucrări semnate de fostul poliţist de frontieră Adrian Cristian Marchiş, publicate la o editură clujeană.

În schimb, la editura Universităţii din Oradea au apărut cele trei lucrări semnate sau co-semnate de Alin Horea Silaghi, respectiv Sorin Petru Matei, precum şi volumul "Comportamentul organizaţional" scris de fostul şef al Protecţiei Consumatorilor Bihor, Sebastian Secoşan.

Minimă implicare

Într-un document elaborat în urma unei anchete interne şi semnat de rectorul Constantin Bungău, se precizează: "conform declaraţiilor asumate sub semnătură proprie, niciunul dintre cadrele didactice ale Universităţii nu a desfăşurat o activitate de coordonator ştiinţific în sensul acceptat în mediul academic. Actele efectuate nu pot fi considerate, pe de o parte, drept coordonare ştiinţifică, iar pe de alta nu pot fi considerate acte ilegale sau imorale".

De asemenea, în document se mai arată că "persoanele aflate în detenţie care au publicat materialele în legătură cu care se fac referiri la cadrele didactice ale Universităţii din Oradea aveau pregătirea profesională care să le ofere posibilitatea scrierii cărţilor de specialitate menţionate".

Chiar dacă Administraţia Naţională a Penitenciarelor a prezentat-o drept coordonatoarea ştiinţifică a nu mai puţin de trei volume, Anca Dodescu a susţinut că a semnat un singur referat în vederea publicării unei cărţi (Revoluţia internet, e-Economia şi webmarketingul, 2009 – de Alin Silaghi şi Sorin Matei) la Editura Universităţii din Oradea, fără a avea vreo legătură cu conţinutul sau elaborarea acestuia. Pentru un alt volum, în schimb, "Cercetări şi politici de marketing internaţional", publicat în 2007 de Alin Silaghi, Anca Dodescu a elaborat, ulterior publicării, o "estimare a timpului necesar de lucru pentru elaborarea lucrării, estimarea fiind adresată avocatului dlui. Silaghi".

Şi Ioana Pop Cohuţ a susţinut, pe propria răspundere, că n-a făcut altceva decât să semneze un referat despre volumul "Revoluţia internet, e-Economia şi webmarketingul, 2009", pentru publicarea acestuia la Editura UO, nefiind implicată deloc în lucrarea "Marketing electoral".

Fără abuzuri

Totodată, raportul Universităţii din Oradea reiterează un comunicat de presă remis în luna ianuarie de decanul Valentin Mirişan de la Facultatea de Drept, care spune că nu a coordonat cartea "Arestul preventiv în legislaţia românească", scrisă de Adrian Cristian Marchiş, la solicitarea soţiei acestuia, ci doar a scris "o simplă recomandare" pentru ca această carte să fie scrisă. "Recomandarea s-a bazat pe consideraţia  că un absolvent al Facultăţii de Drept este capabil să elaboreze o lucrare în domeniul pregătirii de specialitate", se arată în raportul Universităţii din Oradea.

Referitor la implicarea Editurii Universităţii din Oradea în publicarea a patru volume scrise de deţinuţi, aceasta s-ar fi făcut "cu respectarea procedurilor în vigoare la acea dată", în urma completării unei cereri de acordare de ISBN şi unei note angajament referitoare la obligaţiile autorilor privind depozitul legal.

Totuşi, în urma scandalului cărţilor publicate din puşcărie, Universitatea din Oradea a dispus noi proceduri de organizare a editurii. "Pentru eliminarea confuziilor între materialele de tip ştiinţific şi cele de altă natură (inclusiv didactic), la ora actuală au fost elaborate un set nou de proceduri privind organizarea editurii şi procesul de publicare, în care se face încă din start o delimitare clară între materialele de tip didactic şi cele de tip ştiinţific, în cazul ultimelor fiind obligatorie prezenţa referatelor obţinute în urma unui procedeu de tip "double blind peer view"", se arată în raportul trimis Consiliului Naţional al Rectorilor.

Citeşte pe aceeaşi temă: Autori de puşcărie: Trei bihoreni "de top" şi-au scurtat pedepsele pentru corupţie scriind cărţi din penitenciar

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON