URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Decembrie 2018, 16:33

Raport la jumătatea mandatului: Unul din cei mai activi parlamentari, USR-istul Silviu Dehelean, dă raportul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sunt Silviu Dehelean. Am 39 de ani, reprezint USR și fac parte din noua clasă politică din 2016, anul în care m-ați ales deputat. Sunt jurist, notar de 14 ani. Sunt membru al Comisiei juridice și al Comisiei speciale pentru legile justiției, locurile unde încep războaiele celorlalți cu Justiția.

În cifre, ultimii doi ani de mandat înseamnă 90 de întrebări și interpelări, plus aproape 100 de propuneri legislative, dintre care 3 au devenit legi. E puțin, pentru că suntem în Opoziție. Momentan.

Sunt inițiatorul campaniei #Fără Penali în funcții publice. O știți, peste un milion dintre voi ați și semnat. E mult. Trebuie să vă mulțumesc.

Mai avem doi ani de mandat. Încerc să confirm încrederea și votul primit. Să dezamăgești e cel mai mare risc pentru un politician. Scrieți-mi. La cabinet, la Parlament, pe rețelele de socializare.

***

Au trecut doi ani de la depunerea jurământului de deputat, moment pe care l-am luat în serios şi l-am respectat, după cum urmează să vă demonstrez.

În primul rând trec în revistă, extrem de sec, dar foarte precis, cifrele primei jumătăţi de mandat. Au trecut doi ani, patru sesiuni în care am activat în patru comisii parlamentare. Am avut 96 de iniţiative legislative şi sute de amendamente, iar 3 propuneri sunt acum legi. Am adresat 90 de interpelări Guvernului şi am redactat 659 rapoarte, avize şi puncte de vedere în Comisia juridică. Semnătura mea se regăseşte pe 9 moţiuni ale Opoziției şi pe 7 declarații politice. Prin sute de comunicate, puncte de vedere şi poziții exprimate online am încercat să vă comunic ce fac. Am fost prezent în zeci de întâlniri în judeţ, am participat la dezbateri şi emisiuni TV. Şi, poate cel mai important, am iniţiat o campanie națională: #Fără penali în funcții publice!

Dincolo de toate datele statistice, mai puţin importante pentru cei care caută calitatea şi nu cantitatea în evaluarea unui om politic, vreau să explic de ce a contat votul dat candidatului USR Bihor în decembrie 2016. Votul pe care l-am primit.

Opoziţie totală şi autentică. Niciun compromis cu PSD

Prezenţa USR în Parlament a reprezentat cea mai veridică formă de Opoziţie parlamentară pe care PSD a avut-o de înfruntat vreodată.

USR nu numai că a respins orice „negociere” cu Puterea, dar a şi monitorizat fiecare gest al acesteia, iar când a avut soluţii legale l-a şi contracarat. Atunci când maşina de vot a PSD a funcţionat, noi am fost cei care au anunţat public pericolul. Din Comisia juridică, ringul de foc al atacului asupra Justiţiei, am susţinut principiile statului de drept în faţa unei majorităţi decise să transforme România într-un paradis al infractorilor.

Integritate în exercitarea funcțiilor și demnităților publice

Singura şansă de a salva România și a o așeza pe un drum clar spre viitor este restabilirea integrității funcției publice şi eliminarea barierelor de acces la viața politică ridicate de partidele „tradiţionale”.

Cel mai important demers în acest sens a fost susținerea pentru iniţiativa civică de modificare a Constituţiei prin care persoanele condamnate definitiv să nu mai poată ocupa funcții publice. Am propus acest proiect, am participat la redactarea textului și l-am susținut în partid. În urma insistențelor mele, USR a demarat proiectul și a devenit partenerul principal în acest efort uriaş #FărăPenali, alături de peste 1 milion de români.

Am încercat să sensibilizez colegii parlamentari fără condamnări penale față de acest demers fundamental pentru sănătatea morală a națiunii și pentru progresul societății. În acest moment, inițiativa este la Curtea Constituțională, care se va pronunța până la sfârșitul anului.

Soluţii contra legilor cu dedicaţie

Văzând cum legiferează PSD şi aliaţii săi, am depus amendamente la Codul de conduită al parlamentarilor  pentru a bloca legile cu dedicaţie, susţinând că parlamentarul nu ar trebui să iniţieze legi în propriul interes. PSD s-a simţit lezat şi s-a mobilizat împotriva noastră. Am propus ca încălcarea Codului de conduită să fie pedepsită drastic. Evident, PSD şi-a pornit maşina de vot împotriva propunerii noastre. Am propus ca niciun condamnat să nu poată face parte din conducerea Parlamentului dar, din nou, majoritatea şi-a salvat liderul.

Am depus prima şi singura sesizare disciplinară împotriva lui Liviu Dragnea, pentru încălcarea Codului de conduită, fiindcă a promovat modificări la Codul penal fără să-şi anunţe public interesul personal direct.

Împotriva privilegiilor şi sinecurilor politice

Am devenit antipatici celor osificaţi în sinecuri pe bani publici atunci când am propus abrogarea pensiilor speciale, inclusiv a celor pentru parlamentarii pensionaţi.

Am deranjat pilele PSD-ALDE puse în funcţii pentru care nu aveau nicio experienţă. Reprezentând Bihorul în Camera Deputaţilor, era firesc să interpelez Guvernul României în tentativa de a descoperi de ce Debelka Boglarka-Lilla, care se prezintă ca fostă vedetă de televiziune locală, a fost numită secretar de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Am deranjat puterea încercând să aflu de ce fostul şef al tineretului PRM şi ex-candidatul PSD la Senat Felix Cozma a devenit preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, deşi nimic nu îl făcea relevant pentru funcţie. O altă curiozitate a vizat modul în care pastorul George Ovidiu Doca a fost pus director la Institutul Limbii Române, ca recompensă că a candidat din partea ALDE la alegerile parlamentare.

Scoatem acţionarii la lumină

Ne-am obişnuit ca politicienii să controleze firme prin interpuşi, prin rude, colegi de şcoală sau de trupă. Dar mulţi, neîncrezători chiar şi în apropiaţi, foloseau acţiunile la purtător, o metodă perfect opacă de a deţine companii. Acesta este motivul pentru care am propus ca toate firmele cu acţiuni la purtător să aibă interdicţia de a obţine contracte cu statul român, dar PSD, previzibil, s-a opus.

Totuşi, am susţinut cu succes în Comisia Juridică mai multe amendamente pentru interzicerea acţiunilor la purtător odată cu transpunerea în lege a Directivei Europene pentru combaterea spălării banilor, astfel încât procedura pentru desființarea acțiunilor la purtător este cea propusă de USR.

Viaţa în orfelinat, mai grea decât în puşcărie

Nu toate acţiunile USR au fost gândite pentru a bloca demersurile PSD. Contracararea asaltului PSD împotriva Justiţiei n-a fost singura noastră preocupare. În timp ce pentru parlamentarii Puterii par să existe doar politicienii corupţi şi nevoile lor, în România peste 57.000 de copii se află în grija autorităţilor. Doar teoretic, pentru că practic trăiesc într-un abandon instituţional. Condiţiile din penitenciare, o grijă asumată a Puterii, par mai degrabă lux faţă de mediul în care trăiesc zeci de mii de copii.

Am propus o iniţiativă pentru modificarea Legii adopţiei, simplificând procedura greoaie din prezent. Am încercat, mai simplu fie spus, să ajutăm copiii părăsiţi să-şi găsească o familie. Repede şi legal. Din nou, monolitul PSD-ALDE ni s-a opus. Adopţiile nu sunt o prioritate pentru Putere, graţierea şi amnistia, da!

Lupta împotriva agresorilor sexuali

Datele statistice demonstrează că numărul infracţiunilor de natură sexuală comise de recidivişti e în continuă creştere. Poate pentru majoritatea PSD-ALDE, speriată doar de DNA, asta nu înseamnă o ameninţare. Pentru o societate civilizată, însă, lipsa unui Registru al persoanelor care au comis infracţiuni sexuale era inacceptabilă.

E motivul pentru care am propus înfiinţarea acestei baze de date cu toţi cei care au comis infracţiuni sexuale şi au exploatat persoane. Identificarea recidiviştilor va fi mai simplă şi eficientă, iar rata infracţiunilor se va diminua, ca în toate statele unde acest sistem există.

Pentru victimele abuzurilor domestice, am gândit o procedură simplificată a obţinerii în regim de urgenţă a Ordinului de restricţie.

Şcoală...

Daca ne imaginăm că în România ar putea fi mai bine fără să facem o prioritate din Educaţie, am fi naivi. Am susţinut iniţiativa pentru stimularea achiziţionării de cărţi (inclusiv electronice) pentru elevii din învăţământul preuniversitar. Dar pe cât de important este ca aceştia să aibă cărţi, pe atât de semnificativ e ca directorii să nu aibă carnet de partid, deci am cerut ca funcţiile de conducere, control şi îndrumare să devină incompatibile cu  funcţiile din partide.

Am propus înfiinţarea Depozitului Electronic Naţional al Lucrărilor Ştiinţifice, dar majoritatea copy-paste PSD-ALDE s-a opus.

Deşi portofoliul Educaţiei a părut mai degrabă lipsit de importanţă pentru Guvernul PSD-ALDE, l-am interpelat pe ministru, indiferent cine a fost, cu privire la condiţiile din şcoli, resursa umană insuficientă, lipsa bibliotecilor şi problema titlului de doctor decredibilizat de plagiatori. Situaţia fermelor didactice din Bihor a fost alt punct de interes pentru mine, dar Ministerul a răspuns dezamăgitor.

... şi spital

Puţină transparenţă în sistemul medical ne-ar face să înţelegem mai bine circuitul banilor. Acesta e motivul pentru care am propus stabilirea unei modalităţi de comunicare către asiguraţi a informaţiilor privind deconturile efectuate de CAS în anul precedent. Am identificat ca fiind de interes datele privind serviciile medicale şi de îngrijire, medicamentele şi materialele sanitare, dispozitivele medicale şi toate celelalte servicii la care au dreptul asiguraţii.

Până în 2020, potrivit unei alte propuneri pe care o susţin, toate clădirile ce funcţionează ca spital, policlinică sau dispensar vor fi expertizate pentru gradul de pericol seismic. E ilogic să încercăm să salvăm oamenii în clădiri care le pun vieţile în pericol.

La fel ca în cazul celorlalte ministere, nu am mari așteptări nici de la Sănătate, unde am trimis interpelări în legătură cu igiena, secțiile pentru marii arși, finanțarea centrelor de permanență şi sprijinul acordat construirii unui spital exclusiv din donațiile cetăţenilor.

Poluarea, o formă de ”corupţie” a mediului

Nu trebuie să îţi asumi o doctrină ecologistă pentru a înţelege că fără un mediu curat nu există viitor. Am iniţiat o propunere legislativă pentru reducerea poluării prin încurajarea companiilor să achiziţioneze tehnologie modernă, stimulându-le printr-un sistem de deduceri fiscale.

Nu există nicio lege privind poluarea olfactivă, aşa că am iniţiat Legea mirosurilor, prima de acest gen cu norme clare pentru marii poluatori.

Am organizat dezbateri, dar şi campanii de ecologizare şi plantare de puieţi. În plus, am propus ca depozitele de deşeuri şi incineratoarele să fie întotdeauna la o distanţă de siguranţă de minimum 5 km faţă de zonele rezidenţiale, parcuri, şcoli, spitale, drumuri.

Am abordat şi problema poluării fonice, care afectează multe comunităţi şi am propus realizarea unei hărţi de zgomot pentru combaterea ei.

Pe ministrul Mediului l-am deranjat cu interpelări privind autorizarea marilor poluatori şi problema batalurilor toxice de la Derna. Am obligat Ministerul să ofere răspunsuri după ce am demarat o anchetă referitoare la defrişările ilegale din Parcul Natural Apuseni, arătând cum instituţiile statului se pot contrazice singure atunci când vor să ascundă adevărul.

Redăm puterea societăţii civile şi deschidem politica

Apropierea noastră, a celor din USR, de societatea civilă, de ONG şi de cetăţenii neînregimentaţi politic este firească. În ultimele decenii, niciun partid nu s-a asemănat mai mult cu o organizaţie a societăţii civile aşa cum a făcut-o USR. Era, deci, previzibil, ca după intrarea în Parlament să încercăm să modificăm legislaţia astfel încât societatea să-şi poată exercita cât mai uşor puterea legitimă. Nu degeaba am fost acuzaţi de partidele „tradiţionale” că suntem mai degrabă un ONG şi nu o formaţiune politică. Adversarii au gândit-o ca pe o critică, pentru noi este un compliment.

Iniţiativa cetăţenească este unul dintre cele mai importante instrumente pe care îl poate folosi societatea civilă. Totuşi, politicienii au avut grijă ca prin piedici legislative să facă aproape imposibilă iniţierea unui act legislativ de către cetăţeni.

Când am propus campania #Fără penali în funcţii publice m-am gândit la impactul pe care l-ar putea avea asupra vieţii politice. Un efect igienic. Dar, în plus, am descoperit şi hibele legislaţiei în materie, aşa că am propus o serie de modificări la Legea 189/1999, aproape neschimbată de două decenii. De la prelungirea termenului de strângere a semnăturilor (de la 6 la 12 luni) până la eliminarea obligaţiei declarării CNP-ului şi dreptul cetăţenilor de a solicita ştergerea datelor personale după 2 ani, există numeroase propuneri care ar putea simplifica şi încuraja iniţiativa legislativă cetăţenească.

Am susţinut şi modificarea Legii societăţilor comerciale, fiind convins că eliminarea restricţiei pentru persoanele fizice şi juridice de a nu fi asociat unic decât într-o singură societate cu răspundere limitată ar creşte semnificativ numărul firmelor şi al iniţiativelor antreprenoriale. PSD nu a fost de acord, legislaţia a rămas neschimbată.

Pentru ONG-uri am solicitat şi promovat modificarea Codului fiscal aşa încât să poată beneficia de 3,5%, faţă de 2%, din cota de impozit pe venit a persoanelor fizice.

În ce priveşte încurajarea participării la viaţa politică, fiecărui cetăţean trebuie să îi fie facilitată exprimarea propriilor convingeri. Deci, pragul electoral trebuie scăzut pentru ca Parlamentul să fie cât mai reprezentativ. Numărul de semnături pentru înscrierea în alegeri trebuie redus, pentru că mai mulţi candidaţi înseamnă o ofertă diversificată pentru cetăţeni. Competiţia nu trebuie să ne sperie, ci să ne motiveze.

Primarii trebuie aleşi în două tururi, iar votul prin corespondenţă să devină o realitate. Pentru că dacă nu avem reprezentativitate, nu avem democraţie. Iar dacă nu mai avem democraţie, nu mai avem nimic.

Milioane de tineri români trebuie să răspundă provocării lansate generaţiei lor de a recrea ţara în care vor să trăiască!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dixit
In viata mea nu mai calc pragul Cabinetelor D. Dar îi voi convinge și pe alții...
Postat 17 Decembrie 2018, 17:18 de prostea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON