URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Asemănările dintre Marghita şi Bucureşti sunt uluitoare. Amândouă sunt nişte localităţi cu mare potenţial, dar care sunt jefuite în fiecare ciclu electoral de cei care ar trebui să le conducă. Concubinajul între toate partidele care s-au perindat la putere a făcut să existe o şogoreală indestructibilă, ce a pus la punct un sistem impecabil de sifonare a banilor publici.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Putea fi un "eveniment". În fond, AUR e un partid de succes, intrat în Parlament cu 9% în 2020 dar ajuns la 19,1% în sondaje, şi promitea ceva rar: expunerea unei viziuni economice. N-a fost, însă, căci doar discursul de încheiere al lui George Simion l-a salvat de la rapida uitare din partea celor cam 120 de ascultători.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O recentă modificare a Codului Rutier repară una dintre problemele vechi ale legislaţiei rutiere. În esenţă, până la modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2023, o persoană condamnată pentru o infracţiune rutieră (spre exemplu, pentru conducere fără permis) nu avea nicio interdicţie în a obţine imediat după condamnare permisul de conducere.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
17 Decembrie 2009, 12:12

Râia societăţii: nesimţitul pe patru roţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, în urmă cu câteva săptămâni, orădeanul Darius Cornean a trimis redacţiei eBihoreanul.ro primul episod, scris de el, din "Râia societăţii", o bârfă despre "beteşugurile societăţii ce mătură ca tăvălugu' tot ce a fost normal şi sănătos printre muritori", acelaşi autor a realizat al doilea episod.

Acum, Darius Cornean îl "bârfeşte" pe nesimţitul pe patru roţi, a cărui victime sunt cu zecile la număr.

„Încărcat pe patru roţi, goneşte sfidător de lege, pe oriunde şi oricum. Pe el nu îl găseşti în trafic, blocat în intersecţii sau la vreun semafor la coadă. Întotdeauna găseşte o soluţie „inovatoare şi imprevizibilă". Şi dacă e trafic intens, e criza de spaţiu. Şi dacă e criză de spaţiu, apare şi criza de timp. Nu şi pentru nesimţit. El a decodificat întreg codul rutier într-o singură lege: no rules. Cum funcţionează asta? Bombă în trafic", începe Cornean descrierea nesimţitului.

E un pericol iminent pentru şoferi, pietoni, biciclişti şi chiar agenţi de circulaţie, deoarece pentru el şoseaua nu e un mijloc de circulaţie, ci o aventură din care scapă cine poate.

Esenţial pentru acest şofer este să îl observe toată lumea, iar pentru asta, îşi transformă bolidul într-o discotecă mobilă, din care niciodată, însă, nu va răsuna Bach sau Vivaldi. "Categoric nu se cade", explică autorul. "Ajuns în trafic, se instalează supremaţia: claxoane, înjurături sau scârţâit de roţi pentru oricine nu înţelege asta sau nu se supune".

Regula lui supremă este "depăşesc, deci exist", astfel că, ajuns în faţa lui, orice şofer normal se întâlneşte cu nesimţirea în stare pură. "Ori te dai, ori trec peste tine", pare a fi mesajul pe care nesimţitul pe patru roţi îl transmite. "Îndată ajuns în dreptul tău însă, sprintenul şofer gesticulează agitat şi îţi afişează semne deloc ortodoxe. Şi ca să fie sigur că ai înţeles mesajul, deschide geamul şi îşi imprimă mucoasele bucale pe parbrizul tău. De fapt nu se grăbea niciunde, a vrut doar să ştii şi tu cine e regele şoselelor".

Însă cel mai în pericol sunt pietonii, care nu îndrăznesc să treacă strada nici cu semaforul verde. Dacă regula spune să încetineşti cu 25 de metri înainte de trecere, nesimţitul va ţine claxonul apăsat de la 35 de metri distanţă şi dă de înţeles că zebra este cel mai mare duşman al lui: „Dacă nu te dai, te fac piftea".

În final, autorul e convins că nu a surprins multe din caracteristicile acestui individ, dar menţionează şi lipsa semnalizărilor, fluierăturile după domniţe, înjurăturile...

"Ca să respecţi o regulă trebuie mai întâi să o cunoşti, iar mai apoi să înţelegi cum se aplică. Dar cum să ai această pretenţie de la nesimţit, care are singurul neuron rătăcit în materia lui cenuşie... în comă? Starea lui e iremediabilă, va rămâne mereu aceeaşi: Şofând în codul vostru strâmt, moartea vă întrece / Iar eu pe stradă voi şofa, nepăsător şi rece".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6271 RON
  • 1 EUR = 4.92 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON