URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 10 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
17 Decembrie 2009, 12:12

Râia societăţii: nesimţitul pe patru roţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, în urmă cu câteva săptămâni, orădeanul Darius Cornean a trimis redacţiei eBihoreanul.ro primul episod, scris de el, din "Râia societăţii", o bârfă despre "beteşugurile societăţii ce mătură ca tăvălugu' tot ce a fost normal şi sănătos printre muritori", acelaşi autor a realizat al doilea episod.

Acum, Darius Cornean îl "bârfeşte" pe nesimţitul pe patru roţi, a cărui victime sunt cu zecile la număr.

„Încărcat pe patru roţi, goneşte sfidător de lege, pe oriunde şi oricum. Pe el nu îl găseşti în trafic, blocat în intersecţii sau la vreun semafor la coadă. Întotdeauna găseşte o soluţie „inovatoare şi imprevizibilă". Şi dacă e trafic intens, e criza de spaţiu. Şi dacă e criză de spaţiu, apare şi criza de timp. Nu şi pentru nesimţit. El a decodificat întreg codul rutier într-o singură lege: no rules. Cum funcţionează asta? Bombă în trafic", începe Cornean descrierea nesimţitului.

E un pericol iminent pentru şoferi, pietoni, biciclişti şi chiar agenţi de circulaţie, deoarece pentru el şoseaua nu e un mijloc de circulaţie, ci o aventură din care scapă cine poate.

Esenţial pentru acest şofer este să îl observe toată lumea, iar pentru asta, îşi transformă bolidul într-o discotecă mobilă, din care niciodată, însă, nu va răsuna Bach sau Vivaldi. "Categoric nu se cade", explică autorul. "Ajuns în trafic, se instalează supremaţia: claxoane, înjurături sau scârţâit de roţi pentru oricine nu înţelege asta sau nu se supune".

Regula lui supremă este "depăşesc, deci exist", astfel că, ajuns în faţa lui, orice şofer normal se întâlneşte cu nesimţirea în stare pură. "Ori te dai, ori trec peste tine", pare a fi mesajul pe care nesimţitul pe patru roţi îl transmite. "Îndată ajuns în dreptul tău însă, sprintenul şofer gesticulează agitat şi îţi afişează semne deloc ortodoxe. Şi ca să fie sigur că ai înţeles mesajul, deschide geamul şi îşi imprimă mucoasele bucale pe parbrizul tău. De fapt nu se grăbea niciunde, a vrut doar să ştii şi tu cine e regele şoselelor".

Însă cel mai în pericol sunt pietonii, care nu îndrăznesc să treacă strada nici cu semaforul verde. Dacă regula spune să încetineşti cu 25 de metri înainte de trecere, nesimţitul va ţine claxonul apăsat de la 35 de metri distanţă şi dă de înţeles că zebra este cel mai mare duşman al lui: „Dacă nu te dai, te fac piftea".

În final, autorul e convins că nu a surprins multe din caracteristicile acestui individ, dar menţionează şi lipsa semnalizărilor, fluierăturile după domniţe, înjurăturile...

"Ca să respecţi o regulă trebuie mai întâi să o cunoşti, iar mai apoi să înţelegi cum se aplică. Dar cum să ai această pretenţie de la nesimţit, care are singurul neuron rătăcit în materia lui cenuşie... în comă? Starea lui e iremediabilă, va rămâne mereu aceeaşi: Şofând în codul vostru strâmt, moartea vă întrece / Iar eu pe stradă voi şofa, nepăsător şi rece".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON