URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2015, 07:32

"Rafinaţii" lui Rácz: Rafinăria din Suplacu de Barcău, folosită de Rácz,Papalia şi Bălaj pentru "tunuri" de milioane

'Rafinaţii' lui Rácz: Rafinăria din Suplacu de Barcău, folosită de Rácz,Papalia şi Bălaj pentru 'tunuri' de milioane DE LA UN TRIO LA ALTUL. BIHOREANUL a dezvăluit de-a lungul anilor implicarea unor persoane sus-puse, precum şeful SRI Virgil Măgureanu, deputatul PD Teodor Cladovan şi ministrul Vasile Blaga, în falimentarea şi privatizarea dubioasă a rafinăriei de la Suplacu de Barcău (foto). Preluată ulterior de Călin Bălaj (stânga), Antonino Papalia (mijloc) şi cumnata lui Rácz Attila (dreapta), rafinăria a fost manevrată pentru a da "tunuri" bugetului de stat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O anchetă a procurorilor din structura centrală a Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) readuce în atenţie rafinăria din Suplacu de Barcău şi pe patronii acesteia, fostul fotbalist Călin Bălaj, italianul Antonino Papalia şi Mérai Katalin, cumnata celebrului evazionist Rácz Attila.

Cei trei sunt acuzaţi de tranzacţii frauduloase cu produse petroliere în urma cărora statul a fost prejudiciat cu 62 milioane lei. Afacerea a fost plănuită de Rácz şi pusă în practică de cei trei, reţinuţi de procurori cu două săptămâni în urmă şi puşi sub control judiciar, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.

Descinderi în sincron

Pornit în 2011, dosarul DIICOT a devenit public abia pe 16  decembrie, când anchetatorii au declanşat o amplă operaţiune în 7 judeţe: Arad, Sibiu, Bihor, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Prahova şi Alba. Însoţiţi de inspectori ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi de jandarmi, procurorii au făcut percheziţii, simultan, la 36 de adrese.

Potrivit unui comunicat al DIICOT din aceeaşi zi, dosarul viza 28 de persoane care în perioada 2010-2011 au fraudat Fiscul prin tranzacţii ilicite cu produse petroliere. Concret, grupul importa motorină utilizabilă ca materie primă pentru fabricarea combustibilului destinat centralelor termice şi, astfel, scutită de la plata accizelor. Procesarea se făcea, însă, doar în documentele contabile şi, tot fictiv, produsul finit era apoi livrat unor firme fantomă. În realitate, motorina era trimisă direct către benzinării, unde era vândută ca atare.

"Prin crearea de circuite financiare fictive, realizate prin operaţiuni multiple de vânzare-cumpărare succesivă între societăţile controlate direct sau indirect, membrii grupării s-au sustras de la plata accizelor şi TVA datorate bugetului consolidat al statului", arăta DIICOT, prejudiciul fiind calculat la 61.963.182 lei.

Excursie în cătuşe

În Bihor, percheziţiile au vizat în principal rafinăria Crişana din Suplacu de Barcău, deţinută din 2008 de firma Ecodiesel, şi pe patronii acesteia, fostul fotbalist Călin Bălaj, italianul Antonino Papalia şi Mérai Katalin.

Cei trei erau sub urmărire penală încă din 25 noiembrie, iar după operaţiunea din 16 decembrie au fost reţinuţi pentru 24 de ore, laolaltă cu trei sibieni (milionarul Pavel Ghişe, administratorul Ana Oil SRL, Dumitru Bratu, administratorul Aral SRL, şi Gheorghe Rodean, administrator al Petroil SRL), sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat şi de evaziune fiscală.

"Pe 17 decembrie, cele 6 persoane au fost prezentate Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, solicitare respinsă însă de judecătorul de drepturi şi libertăţi, care a dispus măsura controlului judiciar", a declarat lunea trecută BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al DIICOT, procurorul şef Mirela Porime.

Declaraţii "de acoperire"

Ce anume li se impută patronilor Ecodiesel? Potrivit referatului de arestare prezentat în instanţă de procurori, Bălaj, Papalia şi Mérai au fost direct implicaţi în frauda pusă la cale împreună cu un alt petrolist celebru, Rácz Attila, acum fugar, după o condamnare la închisoare tot pentru evaziune.

Frauda a fost organizată până în cel mai mic detaliu. Firma care făcea importurile de motorină era chiar Ecodiesel. În paralel, evazioniştii au înfiinţat şi societăţi interpuse între aceasta şi beneficiarii finali, care transformau scriptic combustibilul pentru centrale, primit pe factură din rafinărie, în "motorină euro 5".

Una din societăţile-paravan a fost Pasteur Oil SRL Oradea, al cărui administrator, Gabriel Bar, fost şef al Vămii Salonta, este martor în dosar, descriind cu lux de amănunte circuitul fraudei. Pasteur Oil, de pildă, îi aparţinea doar în acte. "Calitatea de asociat unic şi administrator erau pur formale, societatea era administrată în fapt de Bălaj Călin Adrian, care stabilea clienţii, inclusiv salariul angajaţilor", se arată în depoziţia fostului vameş.

Pe meleaguri exotice

Potrivit DIICOT, în reţeaua Ecodiesel activau şi firme de transport controlate de acelaşi grup, ai căror administratori ştiau că marfa din cisterne nu era aceeaşi cu cea din documente, dar şi adevărate "fabrici de facturi", adică firme ce emiteau documente către beneficiarii finali, pentru a colecta şi transfera banii din vânzări societăţilor "colectoare", de unde, în final, erau retraşi.

O astfel de societate "colectoare" era Fupet Trading SRL, patronată de austriacul de origine maghiară Halász Adalbert, şi care se afla, la fel ca Pasteur Oil, la dispoziţia grupării. "Persoana care deţinea acces la efectuarea tranzacţiilor online a făcut plăţi din Cuba, Argentina şi Brazilia, din hotelul Sofitel. Ca urmare a cererii formulate, autorităţile din Brazilia au comunicat că în perioada respectivă numiţii Attila Rácz şi Mérai Katalin au fost cazaţi în hotelul Sofitel din Rio de Janeiro Copacabana. În legătură cu numitul Halász Adalbert nu s-au găsit înregistrări de cazare", se precizează în referat, întărindu-se ideea că Halász era patron doar cu numele şi că firma era condusă, de fapt, de gruparea lui Rácz.

Unde ajungeau banii? În parte, spun procurorii, erau ridicaţi de membrii grupării, dar au existat şi viramente către firme din paradisuri fiscale, ca de pildă Tornado Oil Ltd din Insulele Seychelles. Grosul se întorcea la Ecodiesel care, însă, din cauza unor învârteli nerentabile, cu preţuri de vânzare sub costuri, a intrat în incapacitate de plată, iar apoi în faliment.

Tăcere şi revoltă

Scăpat pe moment de arestare, Călin Bălaj a evitat o discuţie cu BIHOREANUL. În schimb, italianul Antonino Papalia se declară inocent. "Eu nu am făcut nimic. Doar am băgat bani. Pe mine afacerea cu rafinăria m-a costat falimentul a trei firme şi peste 18 milioane de euro pierduţi. Paguba statului român, împărţită la toţi cei din grup, e de 13 milioane de euro. Deci cine a pierdut mai mult?", a comentat Papalia, susţinând că singura lui sarcină a fost găsirea unor furnizori pentru rafinărie şi nimic mai mult. "Eu răspund doar pentru ce am făcut. Aduceam materie primă, mă ocupam de investiţii. Atât. Ce s-a întâmplat în afara gardului, nu ştiu".

Papalia se declară de-a dreptul deranjat că procurorii au cerut arestarea sa pe motiv că ar fi un pericol pentru societate. "Sunt de 11 ani în România, l-am adus aici şi pe fiul meu, care şi-a deschis o firmă şi dă de lucru la 300 de familii. De ce aş fi periculos?", se întreabă italianul.

Rácz, mereu scăpat

Pus sub control judiciar, la fel ca Bălaj şi Mérai, Papalia aşteaptă acum judecarea la Curtea de Apel Bucureşti a contestaţiei înaintate de DIICOT împotriva măsurii controlului judiciar, dispusă de Tribunalul Bucureşti.

Între timp, ancheta continuă, procurorii având în vizor 28 de persoane, între care şi Rácz, considerat capul afacerii, dar pe care nu au reuşit nici măcar să-l audieze. După cum se ştie, acesta a dispărut taman înainte ca pe 27 noiembrie să fie condamnat definitiv la 7 ani cu executare, tot pentru evaziune din tranzacţii cu produse petroliere. La fix şi, desigur, cât mai departe de ţară, poate prin Brazilia ori Insulele Seychelles...


BOICOT
Război pe rafinărie

Construită în 1967 pentru producţia de bitum, rafinăria Crişana din Suplacu de Barcău (fostă Petrolsub) a prosperat până în 1995, când a fost privatizată în beneficiul Euro Trading Chemicals, parte a grupului Euro Columna, controlat de fostul şef al SRI Virgil Măgureanu. În scurt timp, rafinăria avea să fie parazitată de celelalte firme din grup, Euro House 2000 şi Fertinvest Holding, care luau marfă la preţ de producţie şi o revindeau cu profit, dar fără a plăti furnizorul.

Căpuşarea a durat până în 2001 când, pentru a-şi recupera cele 433 de miliarde lei vechi neachitate de Petrolsub pentru ţiţeiul furnizat, rafinăria a fost preluată de Petrom. În loc, însă, ca datoriile să scadă sub noul administrator, au crescut până în 2005, când a fost închisă şi scoasă la mezat, fiind cumpărată în septembrie 2008, cu 14,87 milioane euro, de Ecodiesel SRL, adică de Papalia, Bălaj şi Mérai. Ulterior, deşi modernizată, rafinăria a funcţionat doar 6 luni, în 2011 intrând în insolvenţă, iar anul trecut în faliment.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu inghitim Gal(usca)...
Ce prostii vorbiti cu Brazilia ori Insulele Seychelles, toti hotii si criminalii unguri se ascund bine mersi in Ungaria fara frica ca vor fi extradati vreodata.
Postat 30 Decembrie 2015, 06:58 de vasyion
RACZ e BAIATUL DESTEPT!!!
RESTUL BAIETILOR E CAM ... PROSTI !!!
Postat 29 Decembrie 2015, 15:48 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON