URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2012, 15:30

Radu Ţîrle: "Timpul demonstrează că am avut dreptate!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După un mandat la care a trebuit să renunţe cu o lună înainte de noile alegeri, deoarece şi-a schimbat partidul, fostul preşedinte al CJ Bihor, Radu Ţîrle, propune electoratului bihorean un program prin care îşi declară intenţia de continuitate.

El afirmă că în cazul realegerii sale va păstra politica de împărţire a lucrărilor publice pentru mai multe firme, deoarece consideră nociv monopolul. De asemenea, candidatul PDL spune că va continua şi colaborarea cu primăriile din judeţ, în special cu municipalitatea orădeană, şi că va încuraja absorbţia fondurilor europene prin stimularea financiară a specialiştilor care lucrează la proiecte.

Proiectele nefinalizate, din vina altora

- Cum veţi asigura finalizarea lucrărilor la Muzeul Ţării Crişurilor, în situaţia în care contractul cu firma Selina a expirat, iar fondurile CJ nu mai sunt suficiente?

- Licitaţia pentru aceste lucrări s-a făcut înainte ca eu să fiu preşedinte al CJ. Fiindcă au fost probleme, în iulie 2008 am solicitat un punct de vedere de la Guvern şi de la ANRMAP, iar răspunsurile le-am primit la sfârşitul lunii noiembrie 2008. O lună mai târziu am semnat contractul cu două clauze foarte importante în favoarea CJ. Prima - zero penalităţi pentru instituţie, iar a doua - diferenţa de preţ de la parchet laminat (cum era în proiectul iniţial) la parchet clasic (cum trebuie să fie la un Muzeu) să fie susţinută de către firmă. Acum se demonstrează că am avut dreptate, pentru că Selina a câştigat licitaţia cu o subevaluare de aproximativ 2 milioane de euro. Acesta e, de altfel, motivul pentru care firma nu doreşte să finalizeze lucrările. CJ are toţi banii pentru a plăti lucrările care au mai rămas de făcut. Pe de altă parte, o comisie specială formată din 11 specialişti a stabilit la ce lucrări prevăzute iniţial în contract trebuie renunţat ca să nu mai plătim bani în plus până la finalizarea lor. În fine, e regretabil şi este o pierdere pentru judeţ că Selina nu înţelege urgenţa şi importanţa proiectului. Avem şi un proces legat de majorarea nejustificată a preţului lucrărilor şi decontarea unor sume pentru lucrări neefectuate.

- Cum veţi finaliza DJ 763 Pietroasa-Padiş, unde constructorul MBS a executat 73% din lucrare, dar pretinde încă un milion de euro faţă de suma din contract pentru a acoperi scumpirea bitumului, iar termenul de încheiere este 25 august?

- Şi acest proiect a fost făcut înainte ca eu să fiu ales preşedinte. Proiectul tehnic a fost incomplet şi nu a respectat normele privind capacitatea portantă a drumului, clasa de betoane, materialele agreate şi consolidarea versanţilor. Calamităţile naturale (vara foarte ploioasă din 2010 şi iernile cu zapadă abundentă în Padiş), sistarea plăţilor pentru tot programul european în cadrul căruia se face lucrarea, devierea utilităţilor (stâlpii de curent), precum şi alte situaţii imprevizibile legate de situaţia juridică a terenurilor au condus la întârzierea finalizării. Totuşi, deşi am pornit proiectul cu 6 luni în urma celorlalte cinci judeţe implicate, suntem avansaţi. În urma tuturor controalelor şi verificărilor în teren, doresc să vă informez că nu avem nici o problemă. Valoarea iniţială a studiului de fezabilitate a fost de 30 milioane de euro, iar valoarea finală acceptată prin contractul de finanţare este de 20 milioane de euro. Viitorul Consiliu va trebui să decidă dacă suplimentăm suma prevăzută sau ne vom judeca cu firma.

- Ce veţi face pentru modernizarea Aeroportului, având în vedere că pe finalul mandatului aţi obţinut acceptarea proiectului spre finanţare cu fonduri UE, dar nu şi banii aferenţi?

- Este doar o problemă de timp - câteva luni - până când Comisia Europeană va debloca cei 18 milioane de euro pentru modernizarea pistei. În momentul în care aceasta va fi modernizată, sunt convins că vor veni investitori şi companii aeriene, pentru ca Aeroportul să aibă curse externe şi un terminal cargo. Un lucru e cert: în mandatul meu s-a început adevărata modernizare a Aeroportului.

Infrastructura aduce dezvoltarea economiei

- Ce idei aveţi pentru dezvoltarea economică a judeţului şi cum le-aţi pune în aplicare? Ce activităţi ar trebui încurajate şi cum veţi atrage investitori?

- Chiar dacă Bihorul are o poziţie geo-strategică privilegiată faţă de alte judeţe ale ţării, ea nu garantează automat dezvoltarea. Sunt multe aspecte de care depinde aceasta: infrastuctura, facilităţile şi oportunităţile, atitudinea şi susţinerea autorităţilor, asigurarea unui mediu concurenţial sănătos, implicarea statului şi a mediului privat. Acestea sunt câteva aspecte la care am lucrat şi pe care doresc să le dezvolt în mandatul următor.

- Ce importanţă are, în programul dvs. dezvoltarea turismului?

- Bihorul are un potenţial turistic de excepţie, datorită staţiunilor balneo-climaterice (Băile Felix şi 1 Mai), celor montane (Stâna de Vale, Padiş şi Vârtop), acvaturismului şi turismului rural. În ultimii patru ani am susţinut dezvoltarea turismului prin modernizarea drumului de Padiş, prin amenajarea pârtiei de schi de la Vârtop, prin construirea de centre de informare turistică, precum şi prin organizarea de evenimente atât în judeţ, cât şi în afară. Cred că în anii următori Bihorul poate cunoaşte o creştere a numărului de turişti prin modernizarea Aeroportului şi a drumurilor.

- Ce brand credeţi că ar trebui să aibă judeţul?

- Bihorul deja are câteva branduri, ca de pildă Băile Felix, 1 Mai, Stâna de Vale, Padiş, Vârtop, peşterile... Ele trebuie promovate şi susţinute împreună cu promovarea altor branduri noi.

Monopolul pe lucrări este nesănătos

- Ce drumuri judeţene credeţi că merită reabilitate cu prioritate?

- În mandatul meu am asfaltat 259,17 km din reţeaua de 1.000 km de drumuri judeţene, prioritate având cele pentru care existau studii de trafic, care deservesc populaţie numeroasă şi leagă zone economice importante. Cel mai circulat drum judeţean este Leş-Tinca-Ucuriş, dar pentru care nu s-a făcut nimic până în 2008. Este o investiţie foarte mare (peste 20 milioane de euro), dar mă bucur că am reusit s-o promovez şi că este în stadiul de execuţie, iar calitatea lucrărilor e foarte bună. În plus, în prezent se lucrează la alte 9 drumuri judeţene.

- Cum veţi acţiona în ce priveşte întreţinerea şi deszăpezirea drumurilor? Veţi menţine împărţirea judeţului în sectoare pentru ca lucrările să fie făcute de mai multe firme, nu de una singură?

- Am demonstrat că zonarea judeţului pentru asemenea lucrări este soluţia optimă. Nu e în interesul bihorenilor să lucreze o singură firmă şi să avem gropi de primavara până toamna. Iarna trecută, fiind o iarnă grea în a doua parte, s-a demonstrat cât de important este să acţioneze concomitent mai multe firme. Orice monopol e păgubos şi nesănătos pentru mediul de afaceri.

Fără mine, Primăria Oradea pierdea mult

- Cum şi pe ce teme veţi colabora cu municipalitatea orădeană?

- În ultimii patru ani am colaborat foarte bine cu Primăria Oradea. Dovada este faptul că am ajutat municipiul să nu piardă 5 milioane de euro, modificând proiectul de modernizare a Aeroportului, căci fără acordul meu Primăria trebuia să restituie unui dezvoltator imobiliar care a cumpărat teren în 2008 o sumă de 5 milioane de euro. Mai pot menţiona reparaţiile la Teatrul de Stat, care au fost plătite integral de CJ (Primăria asigurând doar supravegherea lucrărilor), lucrările din Cetate (jumătate fiind plătite tot de CJ), programul de alimentare cu apă Aparegio şi programul de management al deşeurilor (unde CJ a asigurat toată cofinanţarea pentru toate primăriile). Deci CJ este şi trebuie să rămână cel mai important partener al primăriilor, în special al Primăriei Oradea, în proiectele de interes local şi judeţean.

- Dacă veţi câştiga alegerile, pe cine aţi prefera ca vicepreşedinţi ai CJ?

- O să accept propunerile partidelor care vor forma majoritatea în viitorul Consiliu.

- Veţi schimba directorii actuali ai instituţiei, promovaţi de dvs., de Alexandru Kiss şi de Ştefan Seremi?

- În mandatul meu am schimbat foarte puţini directori, dar am promovat mulţi specialişti din instituţiile subordonate CJ, pentru că sunt mulţi angajaţi în aceste instituţii care au o foarte bună pregătire, experienţă şi cunoaştere a problemelor.

- Ce politică intenţionaţi să adoptaţi pentru ca personalul CJ şi cel al instituţiilor subordonate să fie corect salarizat?

- Drepturile salariale sunt prevăzute prin lege. Am luptat pentru drepturile salariaţilor şi regret că dumnealor au pierdut unele drepturi. În acest sens am depus un memoriu la Guvern (n.r. - Boc şi Ungureanu), explicând situaţia din CJ. Am depus un alt memoriu şi în calitate de preşedinte al Consiliului de Dezvoltare al Regiunii Transilvania de Nord, explicând că procentul mic de absorbţie a fondurilor UE se datorează şi faptului că funcţionarii nu sunt motivaţi. Am cerut, cu votul unanim al tuturor preşedinţilor de judeţe, primarilor de municipii, oraşe şi comune, modificarea legislaţiei şi acordarea unui comision de succes pentru toţi cei care lucrează la proiecte cu fonduri UE.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
drumuri judetene
TOV.Tirle vezi lucrarile la cei putini km.inainte de Ginta neterminate,cu asfalt care deja se degradeaza,si dupa aceea comentati.Lucrarile facute de Selina pe malul Crisului Negru sunt inca ok.
Postat 31 Ianuarie 2013, 11:53 de maria
sa votam
VETI VEDEA VOI CE VA FACE POPA CORNEL ZIS BETIVU INAFARA DE INTERESELE LUI SI AL U S L NIMICA ALCEVA TIRLE SUUCCCESSSS DOAMNEEEE AJUTAAAAAAAAA
Postat 10 Iunie 2012, 16:31 de dorin
votez Tirle
Ar vrea batranu sa vin la judet sa isi atribuie reusitele.trebuie sa le dam o palma comunistlor si sa ii avertizam ca vremea lor a trecut, oameni capabili si cu un bagaj de experienta in spate trebuie sa preima sefia cj.Votez cu pdl, cu domnul Tirle gest care ar trebui sa il urmeze toti oamenii care iubesc judetul acesta.
Postat 04 Iunie 2012, 11:47 de gligor
BRAVO TIRLE! BRAVO PDL
Totul este foarte clar si foarte limpede!!! Pe 10 vom vota cu domnul Tirle, pentru ca dupa un mandat de 4 ani se poate vedea cu ochiul liber ca judetul Bihor are o alta fata!Avem drumuri, avem aeroport, avem atractii turistice, avem un judet fruntas!!! BRAVO TIRLE, suntem alaturi de tine si echipa ta!!!
Postat 04 Iunie 2012, 11:40 de spiros
FELICITARI TARLE
TIMPUL DEMINSTREAZA CA TIRLE A FACUT TERABA BUNA LA CONSILIUL JUDETEAN DOAR CA ORADENII SUNT INTOXICARI CU MINCIUNI
Postat 03 Iunie 2012, 20:06 de DANIEL
mincinosul mincinosilor
FEREASCA VA DUMNEZEU DE UN MINCINOS SI GUNOI CA MUSTACILA ASTA HOT NU VA DORESC SA L CUNOASTETI VETE REGRETA SI ZIUA IN CARE V ATI NASCUT ZI TARLE SAU VAI SI AMAR TOT UNA GUNOIUL DRACULUI
Postat 03 Iunie 2012, 19:58 de toti romanii
felicitari
va lasati prostiti de Popa Cornel?
Postat 03 Iunie 2012, 19:12 de daniel
cel mai bun!
CEL MAI BUN PRESEDINTE PE CARE LA AVUT CONSILIUL JUDETEAN. TOTI CARE NU VOTATI CU EL SUNTETI NISTE IDIOTI SAU MEMBRI AI USL! pe mine unu ma lamurit si ma facut sa cred ca este un om care ajuta Oradea
Postat 03 Iunie 2012, 19:10 de george88
deschideti-va ochii USL
singurul candidat care chiar ar avea puterea sa faca ceva in judetul Bihor e domnul Tirle. ce credeti ca ar putea sa ne ofere Popa? nu e capabil sa merga la o emisiune tv si sa intre intr-o confruntare cu un om care ar putea sa ii puna intrebari. e clar ca ascunde ceva, si el si Bolojan. deschideti-va ochii USL!!!!
Postat 03 Iunie 2012, 12:05 de Ofelia
TRASEIST ,OPORTUNIST
Timpul care nu minte niciodata arata ca esti un TRASEIST -OPORTUNIST . Cei drept marca omologata si legalizata in politica romaneasca . Iar daca tot veni vorba pentru bihoreni ai reusit sa faci ce a fost mai usor pentru tine adica NIMIC atat cat ai fost senator cat si cand ai fost presedinte de cj ,cu rezerva utilizarii cuvantului ,,ai fost ,, ,era mai corect ,,TREBUIA SA FII,,
Postat 03 Iunie 2012, 10:11 de politicos
MAI BINE TARLE DECAT POPA
MACAR TARLE A FACUT CATE UN DRUM,CORNEL POPA CE A FACUT CAT TIMP A FOST PARLAMENTAR PT JUD.BIHOR....ZEROOOO!!!
Postat 01 Iunie 2012, 18:38 de fellix
Tarle si dezvoltarea economica :))
O fi Popa slab dar nici cu Tarle nu mi rusine. Numai raspunsuri vagi, nimic concret, in ceea ce priveste dezvoltarea economica locala. Slab de tot...
Postat 01 Iunie 2012, 17:34 de Dan
Vai vai TARLE!
auzi la Tarle: "În ultimii patru ani am colaborat foarte bine cu Primăria Oradea. Dovada este faptul că am ajutat municipiul să nu piardă 5 milioane de euro, modificând proiectul de modernizare a Aeroportului, căci fără acordul meu Primăria trebuia să restituie unui dezvoltator imobiliar care a cumpărat teren în 2008 o sumă de 5 milioane de euro. " PAI NU PDL ul la care te-ai intors cu atata drag a facut smecheriile astea ba politruc de 2 lei. Esti mai rau ca Popa!!!!!!!!!!!11
Postat 01 Iunie 2012, 17:02 de oradean
cornelus
singurul candidat care stie ce vorbeste
Postat 01 Iunie 2012, 16:30 de cornelus
de 1 iunie copilul popa spune lucruri trasnite
mai mare betiv ca popa nu exista...popa asta daca iese presedinte...o sa se joace cruce si o sa se bea la greu in biroul presedintelui...
Postat 01 Iunie 2012, 16:17 de raducuuuu
Felicitari Tirle
cica Angajatiii CJ Bihor :)) exact :))
Postat 01 Iunie 2012, 16:15 de dinu
Diploma
Mai mare MINCINOS ca TIRLE RADU nu gasesti in toata aceasta lume
Postat 01 Iunie 2012, 15:52 de Angajatii CJ Bihor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON