URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2011, 18:45

Radu Ţîrle: "Nu judeţele împiedică dezvoltarea României, ci distanţa uriaşă dintre oricare judeţ şi Bucureşti"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Stagnarea, cauzată de Bucureşti

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, consideră că tema reorganizării administrativ-teritorială a ţării, lansată în discuţie joi de preşedintele României, Traian Băsescu, este o temă falsă, deoarece dezvoltarea economică a ţării nu este împiedicată de întinderea mică a judeţelor, cum spune şeful statului, ci de birocraţia şi "neseriozitatea" şi birocraţia autorităţilor centrale.

"Eu cred că este o nouă temă falsă, lansată pripit, în ajun de an electoral. Sunt convins şi pot să demonstrez că nu organizarea pe judeţe obstrucţionează dezvoltarea ţării şi funcţionarea administraţiei, ci distanţa prea mare, distanţa uriaşă faţă de Bucureşti a tuturor judeţelor. Vorbesc despre o distanţă simbolică a oricărui judeţ faţă de Bucureşti, adică despre birocraţia şi neseriozitatea autorităţilor centrale, a ministerelor, agenţiilor şi oficiilor, care îţi cer documente şi apoi le pierd, care îţi cer nişte documente şi apoi îţi cer altele, pentru că primele nu le trebuiau, dar le trebuie altele", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle.

Potrivit acestuia, judeţele nu împiedică dezvoltarea ţării şi absorbţia de fonduri europene, deoarece marile proiecte sunt oricum luate în consens în cadrul Agenţiilor de Dezvoltare Regională. "Noi deja avem structuri de dezvoltare regională, şi nu am auzit de cazuri în care în interiorul acestora judeţele să aibă interese divergente care să ducă la blocarea unor proiecte de deasupra judeţelor, a unor proiecte regionale", a spus Radu Ţîrle.

Preşedintele CJ Bihor a mai afirmat, de asemenea, că reorganizarea administrativ-teritorială a României ar putea constitui o temă de dezbateri, dar nu una care să fie afectată de calendarul electoral, şi numai cu condiţia ca aceasta să fie analizată "cu seriozitate". "Noi şi aşa suntem campioni mondiali la reforme de tot felul luate pe picior şi niciodată încheiate, în educaţie, în sănătate, în ce vreţi...", a afirmat preşedintele CJ Bihor.

Ghilea: Ba e bine!

Spre deosebire de şeful CJ Bihor, prefectul judeţului, Gavrilă Ghilea, a declarat pentru BIHOREANUL că în opinia sa reorganizarea administrativă dorită de şeful statului trebuie făcută cât mai repede, argumentând, la fel ca Băsescu, că o reformă administrativă ar determina rapid dezvoltarea ţării.

"Eu sunt convins că dacă se vor lua asemenea măsuri, vor fi bine cântărite de forurile de decizie şi că vor duce la dezvoltarea ţării", a spus prefectul Gavrilă Ghilea.

Tema reorganizării administrative a ţării a fost lansată de Traian Băsescu joi, la o conferinţă organizată de o publicaţie economică, unde a afirmat că speră ca anul viitor să fie adoptată o soluţie pentru reorganizarea administrativă, deoarece luarea unor decizii "pe suprafeţe mici", cum sunt judeţele, face ca dezvoltarea "să nu poată fi stimulată".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
ai dreptate
Pai la infrastructura... drumuri foarte distruse, autostrada in aer. Activitatea aeroportului este slaba, si caile ferate, nici nu sunt dublate cu mici exceptii, si nici electrificate deloc.
Postat 20 Mai 2011, 18:28 de bihorean
@bihorean
Fara discutie Bihorul trebuie sa iasa din regionala Cluj care este de o nesimtire si iresponsabilitate crasa.Gandeste-te numai la faptul ca in sec 21 in care ne aflam, judetul Bihor nu are linie de tren electrificata.Despre infrastructura rutiera ce sa mai vorbim...
Postat 20 Mai 2011, 16:21 de Boom
mda
A... sin era sa uit... Domnii care conduc primaria Sanmartin, respectiv conducerea judetului, inafara de a-si asighura buzunarele ce fac? La cat e de cautata Baile Felix, ar trebui sa arate lux statiunea, peste tot, iar Baile 1 Mai curatata Peta si lacurile de buruieni, investit si acolo, ca avem un muzeu al satului acolo, bineinteles pe tablele de pe garduri, si mai vorbeau si de o gradina botanica... potential ar fi, DAR TREBUIE INVESTIT SI VALORIFICAT... NU MAI DORMITI!
Postat 20 Mai 2011, 13:45 de bihorean
mda
Poi de la Cluj se taraganeaza o gramada de treburi, si toti banii nostri se duc la Cluj ca sa le faca lor stadion! Si acum si sala polivalenta cu parcari subterane si multe altele... regiunea noastra nu isi are nici un rost. Oradea si Bihor ar trebui separata complet de aceasta capusa numita Cluj, si din pacate mai sunt si gandacii de la Bucuresti, si bineinteles conducerea noastra '' luminata''. Iar domnii de la CJ nu au fost in stare de zeci de ani sa faca nici macar aeroportul, ce sa mai vorbim de muzeu, sau alte treburi!
Postat 20 Mai 2011, 13:40 de bihorean
Iarta-l Doamne ca nu stie ce zice
"Incapabili din toate partinele uniti-va", pare sa ne spuna Tirle in poza de mai sus in care admiram si inelul sau de pe degetul mic alaturi de unghia bine crescuta cu care se scobeste in ureche, iar la masa pune sare pe ceapa. Tarle, Ghilea, Bot, Sarb, Carp si ceilalti tovarasi au un lucru in comun: schimba partidul cu aceeasi usurinta. Iata oamenii care impiedica orice schimbare in bine, mai putin schimbarile din contul lor bancar. Iata organizarea administrativa care are grija de propria lor burta. Iata demagogii de profesie care pe vremea lui Ceasca erau lacatusi, zidari, frigotehnisti cu aspiratii de turnatori si care s-au imbracat in Armani peste salopeta nespalata si peste gumari.
Postat 20 Mai 2011, 10:11 de Baraba
boss
Basescu e invidios pe influenta pe care o avea Iliescu si acum ar vrea ca atunci cand spune ceva, toata lumea sa sara in sus. NU! Cat despre Ghilea nici nu stiu de ce i se mai cere parerea. Un strungaro-bisnitzar trebuie sa isi cunoasca locul.Reorganizarea courului trebuie facuta in Romania! Aceeasi oameni care de nu stiu cati ani demonstreaza ca fac numai porcarii, se trezesc sa ne vanda reorganizari! Sa ma .....pe ei de boraturi securiste, prima generatie din familia lor care umbla in pantofi.
Postat 20 Mai 2011, 09:38 de boss
nu zau
cand s a prezentata UDREA cu NURI afara nici un BARBAT nu a mai fost capabil sa ceara sau sa negicieze la PAT situatia din BIHOR e plin orasul de GIGOLO si nu v ati satisfacut TIGANCUSA cu NURI in evidenta, vai de VOI legume:)) asta e mai rau cu CLEOPATRA nu ati inteles mesajaul armasari la RAND:)) totul se recompenseaza dar ce sa va fac sunteti LEGUME :)) Premierului trebuie sa i dati cifre cu privire la randamentul privind stoparea evaziunii dar voi NU si NU asta e capitalismul le dai ce vor sa auda, nu sa te opui, altfel ne manaca paduchii pe totii, dar noi trebuie sa i DOVEDIM lui BLAGA supunere din cate observ!
Postat 20 Mai 2011, 09:23 de radu
Gura pacatosului...
Tarle asta este un incapabil.Si cu toate astea are dreptate.Marea problema o reprezinta faptul ca toate deciziile si toti banii se duc la Bucuresti si de acolo se intorc in functie de relatii.In ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, sa ne gandim doar la proiectul aqua parcului din Oradea pe care municipalitatea l-a depus in toamna lui 2009 si nici acum in 2011 nu s-a inceput lucrarea efectiva. Pana se sorteaza la Bucuresti toate dosarele din tara, apoi la Cluj, apoi vine nu stiu cine sa vada amplasamentul, bla,bla,bla... Anul trecut in vara primaria estima ca in toamna vor incepe santierul, apoi in februarie anul asta.Suntem imediat in iunie si nu s-a inceput nimic.Sa fie clar:solutia este descentralizarea,mutarea puterii de decizie pe plan local si virarea catre bugetul central a doar 45% din venit cum prevede legislatia europeana.Atunci va functiona Romania normal.Avea dreptate acel europarlamentar care spuunea in 2008 ca Bucurestiul sufoca Romania.
Postat 20 Mai 2011, 00:23 de Boom
tremurati pentru post
T.B. trebuia demult sa ia acesta decizie responsabila, ADMINISTRATIILE sunt conduse de analfabeti si se va dovedi in baza criteriilor de evaluare a performantelor, cate fonduri structurale a absorbit ORADEA nu BIHOR real nu pe acte? cati corupti si cata mita se incaseaza reflecatat in vaerea consilierilor exista in prezent? sau cederti ca nimeni nu isi permite sa va deranjeze! SOCATA de cat de putin preveniti, doar sa incasati la INFINIT banii publici dar fara randament:))
Postat 19 Mai 2011, 21:29 de anca
stagnare
stie tirle ceva ,doar el e unul care opreste orice lucrare a cj daca nu-i iese si lui sau acolitilor lui ceva,corect cum zice Andre dar nu cum vrea UDMR pe criterii etnice ce ar aduce aminte de cedarea ardealului in al doilea razboi mondial
Postat 19 Mai 2011, 20:30 de luky
Si tacuises,philosophus mansises
Dupa mine existenta unei regiuni care sa se suprapuna aprox. peste Crisana istorica(marginita la vest de frontiera cu Ungaria,la est de m-tii Apuseni,la sud de Mures,iar la nord de Somes) cu capitala la Oradea mare, ar fi benefica pt toti locuitorii acestei regiuni,care indiferent de organizarile administrativ-teritoriale de dupa 1918 a functionat ca o entitate economica si culturala.Tarle nu are pregatirea culturala,istorica si economica de a-si da cu parerea despre regiuni,despre rolul Bucurestilor si despre nimic in general.
Postat 19 Mai 2011, 19:04 de Andre Apostol
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON