URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Ianuarie 2024, 20:41

Rabla pentru sobe: Bihorenii ar putea primi vouchere de 10.000 de lei, ca să-și cumpere sobe cu randament mai bun

Rabla pentru sobe: Bihorenii ar putea primi vouchere de 10.000 de lei, ca să-și cumpere sobe cu randament mai bun (sursa foto: pixabay.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Mediului lansează un program menit să-i ajute pe români să-și încălzească locuințele mai eficient, intitulat Rabla pentru sobe, prin care cetățenii din 27 de județe, inclusiv Bihor, vor putea să-și cumpere aparate de încălzit mai performante.

Bani pentru termosobe, șeminee, termoșeminee

Programul pilot a fost prezentat miercuri de ministrul mediului, Mircea Fechet, care a anunțat că unui solicitant i se va acorda finanțare în procent de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire care deserveşte o gospodărie.

„Pentru prima oară, lansăm în consultare publică un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi, cele cu randament ineficient, aşa cum am spus mai devreme, cu unele noi, pentru că există tehnologii care pot să crească acest randament la peste 80%. Aşteptăm cu mare interes contribuţia comercianţilor, a instalatorilor de astfel de echipamente, primăriilor din ţară şi a oricărui specialist până la urmă care ne poate da un feedback. Ne dorim ca acest program să reducă cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim în mod suplimentar să avem şi un aer mai curat. Programul este unul pilot, ţin să precizez încă o dată acest lucru, şi se adresează pentru început comunelor din cele 27 de judeţe ale ţării, din zona montană, aşa cum este definită de legislaţia în vigoare, respectiv de Legea muntelui. Acolo ştim că iernile sunt mai lungi şi mai grele. Ne adresăm comunelor, dar probabil şi altor tipuri de unităţi administrativ-teritoriale, cum ar fi satele aparţinătoare ale oraşelor şi ale municipiilor”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Voucherele vor putea fi folosite pentru achiziția de aparate care folosesc drept combustibil lemnul pentru foc, peleți sau bricheți, fiind acceptate inclusiv termosobele, șemineele, termoșemineele care respectă standardele din Directiva EcoDesign. Ele trebuie să aibă o putere nominală de 8kw - 35kw, randament de minimum 80%, emisii de particule (PM) sub 40mg/m3, emisii de gaze volatile sub 120 mg/m3, emisii de monoxid de carbon sub 1500 mg/m3, emisii de oxizi de azot sub 300 mg/m3.

Primăriile vor trebui să se înscrie în programul ce are o finanțare alocată de 500 de milioane lei prin Administrația Fondului pentru Mediu. După publicarea listei cu primăriile acceptate în program, cetățenii se vor putea înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziție de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Apoi, fiecare dintre cei care s-au înscris vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă.

Rabla pentru tractoare

Tot miercuri, Fechet a anunțat și bugetele alocate pentru alte programe care se vor derula prin Administrația Fondului de Mediu.

În premieră, Statul va acorda bani pentru înlocuirea utilajelor folosite de fermieri, Rabla pentru tractoare și mașini agricole având un buget de 500 de milioane lei. Vor continua și programele pentru înlocuirea autoturismelor, Rabla Plus, cu un buget de 1 miliard de lei, și Rabla Clasic, cu 300 de milioane lei.

Programul Casa Verde Fotovoltaice va avea cel mai mare buget alocat până în prezent, de două miliarde lei.

Un alt program pilot derulat de AFM în acest an este Rangerii Juniori, care are alocat un buget de 10 milioane lei pentru ca elevii să desfășoare activități recreative în ariile protejate din țară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
vasi/adi13
Stai liniștit, ca tot pe primarul asta il votăm, cu majoritate cu 24 de consilieri
Postat 18 Ianuarie 2024, 15:01 de Sandu2100
Pentru primar
Programul rabla pentru primar ar fi bun
Postat 18 Ianuarie 2024, 14:40 de vasi13
Bașca faptul că, de fiecare dată când se lansează un astfel de program, brusc se dublează prețurile.
Bine punctat, asta e problema capitalismului dirijat de stat prin subventii.
Postat 18 Ianuarie 2024, 13:16 de unu
La câți bani ce s-ar da ...
... îți poți cumpăra o sobă mică doar, cu alte materiale necesare funcționării. Manopera și diferența pentru un echipament performant le plătești din buzunar. Bașca faptul că, de fiecare dată când se lansează un astfel de program, brusc se dublează prețurile.
Postat 18 Ianuarie 2024, 12:07 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON