Trebuia să fie doar o formalitate, dar s-a lăsat cu ceartă în toată regula. Dezbaterea publică a regulamentului de parcări organizată de Administraţia Imobiliară Oradea luni după amiază în sala mare a Primăriei a încins spiritele mult peste aşteptările organizatorilor.
Programată pentru a consfinţi eliminarea din regulamentul de parcări a tuturor referirilor la activitatea de blocare şi ridicare a autovehiculelor conform Deciziei 9 din 2015 adoptată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dezbaterea a reunit doar patru orădeni, dar a durat mai bine de o oră şi jumătate.
Ionuţ Şimon, şeful Serviciului Parcări din cadrul AIO, a trebuit să facă faţă tirului contribuabililor veniţi să reclame activitatea serviciului. "Văd că suntem doar patru în toată sala. Asta înseamnă că parcările din Oradea sunt în regulă şi nimeni nu are nimic de reporşat, nu?", a întrebat ironic, Ladislau Moş în deschiderea întâlnirii.
Bărbatul a continuat, arătând că municipalitatea taxează şi ultimul petec de asfalt spre disperarea şoferilor. "Sunt om de 70 de ani dar n-am văzut până acum aşa ceva. Toate locurile de parcare din oraş sunt cu plată. Înainte parcam maşina în strada Braşovului şi mergeam pe jos până la magazinul Crişul, acum şi strada aceasta şi cele din jur s-a făcut cu plată. Ăsta e un abuz!", a protestat bărbatul.
La rândul său, Teodor Gabor a reclamat regimul discriminator la care sunt supuşi orădenii care locuiesc la casă în zona centrală faţă de cei care stau la bloc în cartierele oraşului.
"Nu mi se pare corect cum suntem trataţi. Dacă stai la bloc şi ţi se atribuie parcare de domiciliu, plăteşti tot atât, indiferent că maşina este pe persoană fizică sau persoană juridică. Dacă stai pe Tudor Vladimirescu, de exemplu, un abonament de riveran pe persoană juridică este mult mai scump decât pe persoană fizică. Nu înţeleg de ce această discriminare", a spus orădeanul.
Încolţit de orădeni, şeful Serviciului Parcări, Ionuţ Şimon, a spus că extinderea parcărilor cu plată este o consecinţă a creşterii numărului de maşini din Oradea, pentru ca un număr cât mai mare de orădeni să poată folosi acelaşi loc de parcare, iar diferenţa dintre parcările de domiciliu din cartiere şi cele din zona centrală este că în centru există doar parcări de riveran.
"Parcarea de domiciliu e una, pentru că acolo vorbim de un loc de parcare în cartierele de blocuri, unde merg, de obicei, doar cei care locuiesc în zonă. Locuitorii din zona centrală îşi pot cere în schimb doar abonamente pentru riverani, pentru că aici vin toţi orădenii, indiferent de motiv. Parcările de riverani sunt subvenţionate doar pentru persoane fizice, nu şi pentru persoane juridice", a spus Şimon.
Răspunsurile funcţionarului i-au nemulţumit pe orădenii prezenţi în sală. "Nu se poate aşa ceva. Eu înţeleg că suntem doar patru oameni aici în sală, dar la discuţia aceasta ar fi trebuit să ia parte şi şeful dumnevoastră, directorul Cristian Beltechi, şi domnul primar Ilie Bolojan. Dumneavoastă, care conduceţi Serviciul Parcări, nu puteţi fi obiectiv", a protestat Teodor Gabor.
Întâlnirea s-a încheiat după o oră şi jumătate de discuţii în care ambele părţi şi-au susţinut în continuare poziţia cu promisiunea făcută de orădeni că se vor adresa, în scris, şefilor lui Şimon. Poate vor găsi mai multă înţelegere...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.