URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Octombrie 2018, 22:47

Puterea merge mai departe: Guvernul a adoptat ordonanța de modificare a legilor Justiției

Puterea merge mai departe: Guvernul a adoptat ordonanța de modificare a legilor Justiției foto: Digi 24
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a adoptat OUG de modificare a legilor Justiției în ședința de luni, una dintre cele mai importante modificări fiind aceea că procurorii care vor să facă parte din DIICOT sau DNA trebuie să aibă 10 ani de vechime în profesie. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că Guvernul a aprobat ordonanța precizând că nu a mers la „Comsia de la Veneția pentru a solicita sau lua aprobare”. 

„Suntem în momentul în care se încheie o perioadă de dezbateri pe cele trei legi ale Justiției. Pentru corelarea unora din prevederi, preluarea unor recomandări ale Comisiei de la Veneția, pentru alte necesare corelări, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență. (...) Eu nu am mers la Comisia de la Veneția pentru a negocia soluțiile din ordonanța de urgență. Nu am mers nici pentru a solicita sau lua aprobare. Nu am mers pe cont propriu fără o prealabilă dezbatere cu decidenții din țară”, a spus Toader. 

El a adăugat că, în calitate de ministru al Justiţiei, consideră că "modificările aduse legilor justiţiei sunt, se vor dovedi benefice pentru activitatea de înfăptuire a justiţiei pentru cetăţeni, pentru suplimentarea garanţiilor de realizare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale". 

Modificările esențiale aduse de OUG sunt, potrivit Hotnews.ro, următoarele:

- se măreşte vechimea în magistratură pentru poziţiile de procuror general, de prim-adjunct şi de adjunct ai acestuia, pentru funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT - de la 8 la 15 ani;

- procurorii care vor să facă parte din DIICOT sau DNA trebuie să aibă 10 ani vechime în profesie; 

- posibilitatea ca magistraţii să se pensioneze la împlinirea a 20 de ani de activitate a fost amânată pentru finalul lui 2019;

- interviurile pentru funcţii de procuror de rang înalt vor fi transmise în direct şi arhivate;

- secţia pentru procurori de la CSM va avea competenţă în detaşarea tuturor procurorilor; 

- ministrul Justiţiei va putea sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurori;

- apelurile vor fi judecate în complet de trei judecători din 2020

"O Ordonanță care nu face nimic altceva decât să înrautățească situația și independența Justiției, fiind total ignorate recomandările Comisiei de la Veneția", a fost reacţia organizaţiilor civice, care anunţă noi proteste.

​Procurorul General, Augustin Lazăr, a criticat, la rândul său, prevederile din ordonanța de modificare a legilor Justiției propusă de ministrul Justiției, Tudorel Toader, afirmând că „toate dosarele care sunt pe rol” vor fi afectate.

„Proiectele de acte normative care sunt făcute în grabă sunt de natură să afecteze dosarele în curs. Spre exemplu, marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public, spre exemplu, cele pe rolul secțiilor miliatre. Au fost concentrate resursele umane, prin delegare, aduse de la mai multe parchete pentru a rezolva dosare mari și complexe. Vor înceta delegările pe funcțiile respective, iar colectivele care lucreză vor fi desființate. Va fi foarte dificil de imaginat cum vor putea fi finalizate aceste dosare, despre care toată lumea susține că dorește să fie finalizate ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO”, a spus Lazăr, la Digi24. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON