URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2013, 11:25

Punga de sticks-uri şi arginţii Bisericii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din automatism, dimineaţa, la cafea, pornesc mereu televizorul. Tot ca de obicei, însă, rar sunt atent la ce turuie. Ce noutăţi poţi afla auzind aceleaşi relatări despre percheziţiile mascaţilor "la prima oră", spicuiri despre un politician care şi-a "atacat" vreun adversar (ori chiar un coleg), "mondenităţi" cu vedete de plastic şi cancanuri dintr-un fotbal muribund vândute ca "ştiri sportive"?

Sâmbăta trecută, însă, televizorul mi-a oprit cafeaua-n gât. Îmboldit de o prezentatoare să spună ce-şi dorea de ziua lui, un copil care împlinise 7 ani a dat un răspuns care nu putea lăsa pe nimeni de piatră. Ce şi-a dorit bietul băiat? O pungă de sticks-uri. Mai mult nu, că părinţii n-aveau de unde.

Câteva ceasuri mai târziu, un arhiepiscop proaspăt întronizat anunţa că va vinde limuzinele din dotare pentru ca Biserica să nu mai fie acuzată că se lăfăie în lux. Ar fi un bun început, zic, dar cu condiţia ca banii obţinuţi să fie cheltuiţi nu pe engolpioane ori alte "scule", ci în folosul celor nevoiaşi. Al celor la care au fost deturnaţi atâţi şi atâţi ani de guvernele care, indiferent de orientare, cu o habotnicie aproape medievală, au finanţat mai degrabă ctitorirea de noi biserici decât renovarea vechilor mănăstiri, ca să nu mai vorbim de construirea unor noi spitale, şcoli şi cantine.

2013 se anunţă, oricum, cel mai negru an din istoria Bisericii noastre Ortodoxe, pentru că lăcomia prezentă a propriilor dregători întrece până şi turpitudinea laşităţilor predecesorilor. Un an mai greu decât toată Epoca de Aur, când Ceauşescu dărâma bisericile, iar clerul se ruga pentru Preşedinte. Proba? După ce în ianuarie s-a împotrivit incinerării unui regizor doar pentru a nu da liber "evaziunii" enoriaşilor de la plata taxelor pe înmormântări, încrederea credincioşilor în aşa-zisa "Biserică Naţională" a scăzut în februarie la un nivel fără precedent: 30%.

Şi încă e mult, căci dacă s-ar face o nouă cercetare probabil că BOR n-ar mai avea acum nici atât: între timp o lume întreagă a aflat despre modestia noului Papă Francisc I şi despre disponibilitatea întâistătătorului Bisericii din Cipru de a pune averile acesteia la dispoziţia statului până la trecerea crizei. Faceţi o comparaţie cu pretenţia Patriarhiei noastre ca Guvernul şi primăriile să-şi majoreze contribuţiile pentru construirea "Catedralei Mântuirii Neamului", revendicare motivată, cinic, că donaţiile oamenilor au scăzut din pricina sărăciei!

Ce-i de făcut? Poate că îmi fac păcat, dar cred că "turma" n-ar greşi dacă, o vreme, ar pune bani în tas doar acelor preoţi care nu i-ar folosi exclusiv pentru propria îndestulare, ci ar rupe din ei pentru a da celor care stau în uşa bisericii, celor care nu ajung niciodată în biserici, celor care suferă în spitale, în azile şi pe străzi, măcar atât: o pungă de sticks-uri. Ştiu, sună a boicot, dar din când în când chiar şi Iisus mai răsturna mesele zarafilor din templu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@stev3
Uite, ma bucur ca esti destept. Cred ca te bucuri si tu ca eu sunt prost. Eu ma stiu bucura in prostia mea. Sper sa te bucuri si tu in desteptaciunea ta. Da ai dreptate : stiinta nu are nevoie de Dumnezeu. De El au nevoie oamenii, unii doar tu nu . Tu ai nevoie doar de stiinta. Ti-asi darui o bomboana atomica dar nu stiu daca ar fi bine primita de tine, eu ma bucur de cuvantul lui Dumnezeu, asta asa in prostia mea.
Postat 06 Aprilie 2013, 19:46 de scortosul
catre dicizie simpla
LA A CUI CASA AI FOST.....UNELE PERSOANE NICI DACA I-AR VEDEA PE POPI IN ZDRENTE NU S-AR BUCURA ASA CA NICI PEA TA NU ŢO BAG IN SEAMA. APROPO SAŢI SPUN CAN CUM AR STA TREABA UNII DINTRE AIA CARE I+AU INVAŢAT PE MARII NESATUI DINTRE POPI CU BANI MULŢI S-AU OBIJNUIT SA FIE LAUDAŢI ŞI LINGUŞIŢI. AŞA CA DACĂ UN AMARAT DE POPA (CARE ÎŞI VEDE DE TREABA ŞI TRAGE PE COATE PENTRU A-ŞI ÎNTREŢINE FAMILIA SI CAREA NU-ŞI PERMITE LUXUL PE CARE ÎL RECLAMAŢI) V-AR SPUNE VERDE ÎN FAŢĂ CUM STA CU FUMATUL, FURATUL, FU.UL, Ş.A. (SCUZAŢI PUNCTUL ĂLA DIN INTERIORUL CUV.) L-AŢI CAM UITA REPEDE AŞA CU DE ALTFEL ÎI IGNORAŢI PE CEI CARE TREC ZI DE ZI PE LANGĂ VOI NUMA CA NU PUT A PARFUM CI POATE A TRANSPIRAŢIE.
Postat 06 Aprilie 2013, 15:17 de tandala
Criş se desconspiră !?! Feriţi-vă de contactul direct !?!
"Din automatism, dimineaţa, la cafea, pornesc mereu televizorul. Tot ca de obicei, însă, rar sunt atent la ce turuie". Rezultă clar că cel care afirmă acest lucru, adică autorul articolului, este un psihopat care utilizează televizorul nu pentru ştiri, de regulă, ci pentru luminozitatea hipnotică a acestuia, pe care o preia în zona aferentă a unui creier degradat. Schizofrenia paranoidă se ia prin contactul permanent şi/sau apropiat cu persoane care suferă de acest sindrom. Atenţie aşadar !?!
Postat 06 Aprilie 2013, 12:02 de Carp III
decizie simpla
Am trecut si eu printr-o dilema. Daca am ceva banuti in plus (multumesc lui Dumnezeu) ce sa fac cu ei? Am dat o fuga sa vad casa parohiala si masina din dotarea preotului "de circumscriptie" si surpriza. Ambele se claseaza mult mult peste ce ma gandesc eu ca trebuie sa detina un slujitor al Domnului. Si atunci ... am decis sa raman cu casa nebotezata anul asta (sa ma ierte bunul Dumnezeu) si sa donez acei bani unei asociatii care ajuta copii abandonati. Eu zic ca e mai bine asa.
Postat 05 Aprilie 2013, 09:31 de Claudia R.
ADRIEANE...
Cred \"căcafeaua aia\" ţi-a stat cam mult in gât şi ţi-a afectat creierul. Papistaş cum esti tu de profesie(că doar banul nu are religie sau confesiune) ai cam rămas hipnotizat de fascinaţia unui papavedetă care umple golurile de pe ecrane si de pe foile unor incompetenţi care, nemaiavând chef(sau nemaiputând) să-şi pună mintea la lucru pentru un articol profesionist, le mai pun in fata celor usor de uimit cate un poster cu vedeta de la vatican care mai pupă câte un amarât pe buba si apoi merge repede si se dezinfecteze. Cine stie meserie...(să nu ţi-o iei în cap ca nu ma refer la profesionalismul care-ţi lipseşte), aşa, ziceam că cine ştie \"meserie\" mai pune si cate-un ingredient de la partea vătămată adică BOR(vezi aia cu întâistătătorul din Cipru) ca săfie mai demn de luat în seamă articolul. Dar din fericire Bihorul e mic si te ştie cine eşti. Apropo, să ştii că procentul de prostie şi corupţie din Biserică este invers proporţional cu cel din presă. Aşa... şi să mai ştii că cei care îţi raspundem aici o facem pentru că nu avem un suficient nivel de educaţie ca să ignorăm oameni ca dumneata...
Postat 04 Aprilie 2013, 23:51 de tandala
Barna din ochiul tau...
Este usor sa generalizezi, sa instigi prin usoare sugestii si tertipuri la o atitudine anti cler chiar ura domnule Cris trecand sub anonimat orice lucru bun , uman si normal pe care Biserica il realizeaza in societate Da e in trend sa lovesti in BOR in preotime, cred ca e si rentabil DAR NU TOTI PREOTII i sunt "POPI " daca a ti inteles nuanta! ACESTA E PACATUL DVS CA PUNETI PE TOTI IN ACEEASI "OALA" si personal cred ca va asumati acest "pacat" pentru care sunteti remunerati cam toti ziaristii de "profil" De preotii care in anonimat isi fac misiunea si cu toata daruirea ajutand pe cei saraci pe bolnavi etc nu am vazut vreun articol in ziarul dvs.. nici nu cred ca va intereseaza acest aspect doar sunteti "specializati" pe celelalte aspecte adica ignorati padurea si va ocupati de uscaturi Iar daca nu ati stiut e vremea sa stiti ca pe langa latura social- misionara Biserica are ca scop fundamental MANTUIREA CREDINCIOSILOR EI. Toate celelalte roluri din societate sunt secundare dar necesare fara discutie
Postat 04 Aprilie 2013, 13:51 de petrea m
@scortosul
Bomba atomica, armele chimice, toate sunt rezultatele credintei in diferite zeitati. Stiinta NU ARE NEVOIE de vre-un dumnezeu. Dumnezeii sunt pentru prosti.
Postat 04 Aprilie 2013, 10:20 de stev3
deviem, ... deviem
ce a spus autorul si ce ati inteles voi!!! nu v-a cerut nimeni sa aruncati cu pietre ori sa renuntati la religie. pur si simplu nu vreti sa deschideti ochii, sa vedeti ce afaceri se fac de catre slujitori biserici. s-a folosit mult zicala: "fa ce zice popa, nu ce face popa". acum multi isi doresc sa faca " nu numai ce zice popa, dar si ce face popa". luati aminte, o sa ajungeti in 10-20 de ani sa lucrati pamanturile popilor, nu ale bisericilor, si o sa va incalziti cu ratia de lemne pe care o sa o primiti de la acesti "slujitori ai banului".
Postat 04 Aprilie 2013, 09:40 de jiji
@stv3
Esti mult in urma !! Numai incultii, betivii, cei fara cap mai cred in "stiinta" fara Dumnezeu. Stiinta fara Dumnezeu a creat bomba atomica, arma chimica,......... si cate alte "fericiri" de nimicire in masa. Acu nu trebuie confundata biserica oamenilor cu "Biserica lui Dumnezeu" sunt 2 entitati separate prin CREDINTA !!! A confunda vre'o biserica (ortodocsa, catolica, penticostala, ..........) cu Biserica(Mireasa lui Cristos) lui Dumnezeu este o mare inselaciune pe care o propaga popimea. Nu toti cei 99% din populatia Rromanicii autodeclarati "credinciosi" sunt in trupul BISERICII lui DUMNEZEU! Aici este o mare inselaciune. "Cercetati toate lucrurile si alegeti ce este bun " asta scrie in Biblie si nicidecum "crede si nu cerceta" , asa ca ia tu frumos cartile cerceteazale si vezi ce afli despre Dumnezeu si stiinta. Nu fi ignorant prost!
Postat 03 Aprilie 2013, 23:30 de scortosul
minciuni
chestia cu sondajul de 30 la suta nu o crede nimeni. se stie de toata lumea ca cei de la bihoreanul sunt catolici asa ca lasa-ne
Postat 03 Aprilie 2013, 16:41 de flo
@romanul simplu
Cris are dreptate. Si mai mult! BOR TREBUEI DESFIINTAT CA ORICE ALTA BISERICA! In secolul XXI avem nevoie de progrese stiintifice nu de povesti mediavelae despre zombiuri, etc.
Postat 03 Aprilie 2013, 15:36 de stv3
replica la articol
NIMIC da chiar NIMIC personal numai ca ma trebuie ca sa-ti spuna si cineva ce se tine de tine jurnalustu Adrian Cris de la saptamanalul Bihoreanul numai Adevarul si Dreptatea in fata ca sa o cunosti si sa vorbesti in cunostiinta de cauza ``cine este fara de pacate sa arunce primul piatra `` dar tu jurnalistul Adrian Cris nu esti fara de pacate si nu poti fi primul care arunci piatra in Biserica Ortodoxa Romana .Jurnalistule daca tot esti asa bonom fonderaza si tu o asociatie un ONG , un grup , (redactia Bihoreanul)care sa ajute acesti copii sarmani si familiile lor, ajuta personal , da nu vorbi blasafemii si pacatuila adresa BOR, in loc de Gala Bihorel mai bine facea-ti o colecta judeteana de ajutoare si donati din buna inima si suflet bun de roman familiilor nevoias Hai ca facem aici o colecta pt pomelnice de blesteme preotesti pentru blasfemie la adresa Biserici Ortodoxe Romane pe care le vei primi de la preotii ortodocsi pe numele tau jurnalist Adrian Cris .HAI sanchi !Hai SICTIR ! Ce jurnalist fanatic ateu Adrian Cris !:))=)) Mai bine te inecai cu cafeaua in gat si zice-am Doamne ierte-l ca nu stie ceo facut si ce face !:))=))Acesta este opinia lui Romanul Simplu
Postat 03 Aprilie 2013, 15:18 de Romanul Simplu
.
"cu o habotnicie aproape medievală, au finanţat mai degrabă ctitorirea de noi biserici decât renovarea vechilor mănăstiri, ca să nu mai vorbim de construirea unor noi spitale, şcoli şi cantine" Excelent dle Cris, si din pacate prea adevarat!
Postat 03 Aprilie 2013, 14:25 de Cristian
ai dreptate
Dumnezeu sa ne ierte, dar ce se intampla acum, in Biserici si in randul preotilor e dea dreptul revoltator. Nu instiga nimeni la nimic, oamenii vad, rabda, incearca sa se impotriveasca, dar acest sistem este prea mare pt a se mai poate face ceva. sper sa ajung ziua in care banii credinciosilor vor fi folositi pt ridicarea sau intretinerea caminelor de batrani sau copii. pana atunci sa ne rugam la Dumnezeu. nu ne rascumparam pacatele cu bani.
Postat 03 Aprilie 2013, 13:48 de jiji
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON