URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2011, 14:44

PSD şi PDL au plâns de grija unui UDMR-ist pe care l-au mazilit în 2008. Szabo Odon: "Nu vă e ruşine?"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rocadă PNL-UDMR

Consilierii judeţeni au fost chemaţi, joi, să aprobe noua organigramă a Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, externalizarea unora dintre serviciile sociale asigurate până acum de către această instituţie în favoarea unor ONG-uri de profil, precum şi rocada convenită politic între PNL şi UDMR pentru ca locul managerului DASPC Szarka Arpad (foto) să fie luat de liberalul Ioan Puia, iar UDMR-istul să preia funcţia de director general adjunct deţinută până acum de reprezentantul PNL.

Deşi părea o simplă formalitate, întrucât încă din 2008, după alegerile locale, algoritmul dintre PNL şi UDMR prevedea ca şefa DASPC să revină liberalilor, chestiunea a suscitat discuţii şi chiar apostrofări tocmai din partea PDL şi PSD, formaţiuni care nu au niciun interes direct în acest subiect.

Cel care a dat tonul controversei a fost democrat-liberalul Ionel Avrigeanu, care nu a pierdut prilejul de a sublinia că Puia a fost chelner "la bază", şi care a spus că "domnul Szarka a fost şi este un profesionist desăvârşit, iar noi nu putem decât să deplângem această schimbare a sa din funcţia de manager al DASPC".

Lui Avrigeanu i s-a alăturat apoi şi social-democratul Mihai Bar, care - în stilul specific - nu doar că l-a elogiat pe Szarka, dar i-a şi criticat pe reprezentanţii PNL şi UDMR pentru rocadă. "Cine sunteţi, voi, fraţilor, să faceţi schimbări de felul acesta?", s-a revoltat Bar.

Neruşinare

Faptul că PDL şi PSD nu prididea să-i aducă elogii lui Szarka, deşi i-a măgulit pe reprezentanţii UDMR, i-a făcut totuşi şi să critice demagogia lui Avrigeanu şi a lui Bar.

"Nu vă e ruşine?", l-a întrebat Szabo Odon pe Bar, amintindu-i că în 2008, profesionistul Szarka era directorul general al Casei Judeţene de Pensii, ceea ce nu a oprit coaliţia PDL-PSD de atunci să-l schimbe cu Leontin Ţîrle. "N-aţi fost în stare să vă ţineţi de cuvânt ce aţi promis atunci, iar a-l plânge azi pe domnul Szarka nu e corect", a spus liderul grupului UDMR din CJ, amintind că atât PSD, cât şi PDL au promis în 2008 că nu se vor "atinge" de oamenii UDMR.

Tot Szabo Odon a precizat că funcţia de manager al DASPC a fost atribuită prin înţelegere politică PNL, în 2008, iar prin rocada făcută acum între Szarka şi Puia UDMR nu face decât să respecte vechea înţelegere. "Noi, chiar dacă ne doare uneori, respectăm cuvântul dat", a punctat Szabo Odon.

Dacă acesta l-a pus la punct pe Bar, vicepreşedintele Alexandru Kiss a făcut acelaşi lucru cu PDL-istul Ionel Avrigeanu. "Păcat că nu aţi făcut scandal şi în 2008, când l-aţi schimbat pe domnul Szarka, deşi aţi promis în scris că nu veţi face asta", a spus Kiss. De asemenea, vicele CJ a dat dovadă de eleganţă şi s-a referit şi la partenerul liberal: "De ce îi tăiem noi acum aripile domnului Puia? De unde ştiţi că va fi incapabil?", a întrebat Kiss, fără a primi niciun răspuns.

În cele din urmă, rocada a fost aprobată cu 22 de voturi din partea PNL, UDMR şi PSD, în timp ce reprezentanţii PDL s-au abţinut.

Reorganizare

Pe cât de vii au fost discuţiile despre şefia DASPC şi despre înţelegerile politice realizate ori încălcate de partide, pe tot atât de inexistente au fost dezbaterile privind reorganizarea acestei instituţii.

Practic, noua organigramă a DASPC a fost votată în unanimitate, în mai puţin de 30 de secunde. Ea prevede desfiinţarea unei funcţii de director general adjunct şi a altor şase funcţii de conducere, precum şi micşorarea cu 38 de posturi a aparatului propriu al instituţiei, astfel că numărul total de angajaţi va scădea de la 204 la 183. De asemenea, în centrele de plasament şi de îngrijire din subordinea DASPC Bihor au fost tăiate două de posturi de conducere şi alte 20 de execuţie.

Tot în mai puţin de 30 de secunde, şi tot în unanimitate, a fost votată şi externalizarea unora dintre serviciile sociale prestate până acum de către DASPC, astfel încât pe viitor ele vor fi asigurate de către ONG-uri specializate şi acreditate ca furnizori de servicii sociale.

Potrivit hotărârii adoptate, primele unităţi din subordinea DASPC unde se va trece la externalizarea serviciilor sociale sunt Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilităţi Oradea; Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilităţi Tinca; Centrul de Plasament pentru Copii cu Dizabilităţi Popeşti; Centrul de Plasament nr.2 Oradea; Locuinţă Moderat Protejată Apartament I Oradea; Locuinţă Moderat Protejată Apartament II Oradea; Locuinţă Moderat Protejată Apartament III Oradea; Locuinţă Moderat Protejată Apartament IV Oradea; Locuinţă Moderat Protejată Apartament V Oradea; Locuinţă Maxim Protejată Casa Franz Max Oradea; Locuinţă Maxim Protejată Casa Frankfurt Oradea.

Pentru externalizarea serviciilor sociale din aceste unităţi DASPC va organiza licitaţii, ONG-urile interesate să preia activităţile fiind obligate să asigure în continuare aceleaşi prestaţii şi cel puţin la acelaşi nivel de calitate, dar în condiţiile în care se vor mulţumi cu mai puţini bani decât cei pe care îi cheltuie în prezent DASPC.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Adevarul despre Arpi si Edit Szarka
Am fost colegi, o buna bucata de vreme cu cei doi. Este adevarat ca au facut si greseli, dar nu fiti nedrepti cu ei! Osoianu s-a folosit de ei ca sa ajunga si sa se mentina director.Apoi, influentat de unii si altii, i-a nedreptatit pe cei doi, acuzandu-i pe nedrept de fapte neadevarate. Fiecare si-a urmat calea sa. Dar e nedrept sa-i faceti prosti si incompetenti ,este nedrept! Sunt doi oameni inteligenti ,capabili si competenti care s-au dedicat profesiei. Si pe deasupra sunt si sufletisti! Cel mai usor este sa improsti pe cineva cu noroi asa ca sa te afli in treaba, mai bine renuntati si fiti onesti.
Postat 01 Iulie 2011, 23:26 de o veche cunostinta
basme
@omu si @safe...nu stiti ce vorbiti...sau daca vorbiti doar din povesti (adunate din popor) spuneti sa stim si noi...
Postat 01 Iulie 2011, 13:24 de cinevacuvalva
Adevar incontestabil.
La inceputul anului 1990, sotii Szarka erau repudiati pentru comportament si incompetenta de colegii de la Directia Muncii, dar directorul de atunci, Dumnezeu sa-l ierte, prieten cu Bar, era zilnic cu doamna Edith in brate si cu sticla de alcool in mana, reusind sa-i mentina in structura pe cei doi nepriceputi. Cu siguranta, nostalgia vremurilor trecute il face pe Bar sa sara in apararea lui Szarka sau cine stie! Bar are mult trecut in spate si putin viitor in fata. Trist,dar adevarat!
Postat 30 Iunie 2011, 21:18 de safe
rusine
szarka e un incompetent....la casa de pensii nu a facut nimik, cand nu se mai descurca apela la tarle...la directia la care este acum totul merge pe dos...angajatii sunt niste nesimtiti, cei care lucreaza la birourile de relatii cu publicul se comporta mizerabil cu oamenii...ASTA NU VEDETI DOMNILOR CONSILIERI JUDETENI? rusine sa va fie la toti cu szarka in frunte
Postat 30 Iunie 2011, 20:54 de omu
Avertizare de bun simt.
Domnilor, faceti ce vreti cu Szarka, dar nu-l comparati cu Tarle, nici macar in gluma!
Postat 30 Iunie 2011, 20:45 de Zero
Lovitura UDMR-ista
Cine lucreaza in sistem stie cat de deplorabil "arata" Directia Copilului inainte de Szarka...si asa e plina insitutia aia de incompetenti tinuti in brate de partide...sa continuam sa punem si fost barmani, femei de serviciu si lucratori de la rer in functii de "directori generali" (a se citi papusi manuite de papusari) ca atunci sigur vom fi pe drumul cel bun... iar Cris...cand nu-l pupi in poponet pe tirle iti indrepti atentia spre kiss...oare celalalt vicepresedinte CJ nu se simte ignorat?
Postat 30 Iunie 2011, 18:45 de cinevacuvalva
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON