URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2024, 16:55

PSD și-a anunțat candidații la CJ Bihor și Primăria Oradea: medicul Aurel Mohan și economistul Adrian Madar

PSD și-a anunțat candidații la CJ Bihor și Primăria Oradea: medicul Aurel Mohan și economistul Adrian Madar Cei doi candidați PSD au deja mai multe afișe publicitare în Oradea, prin care se promovează în fața electorilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele interimar al PSD Bihor, medicul neurochirurg Aurel Mohan, și consilierul municipal Adrian Madar, de profesie economist, sunt candidații social-democrați pentru cele mai importante funcții din administrația bihoreană: președinția Consiliului Județean Bihor și, respectiv, conducerea Primăriei Oradea.

Într-o conferință de presă susținută marți, la sediul PSD Bihor, cei doi și-au anunțat și principalele obiective pentru județ și municipiu: dezvoltarea spitalelor, sprijinirea producătorilor locali, construirea de școli regionale și, respectiv, scăderea costurilor de trai din Oradea, anveloparea blocurilor și asfaltarea tuturor străzilor.

„Să creștem nivelul de trai”

Neurochirurgul Aurel Mohan (40 de ani), profesor universitar la FMF Oradea, fost consilier local în municipiu (între anii 2012-2020) și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății (2022-2023), a spus că PSD trebuie în primul rând să crească nivelul de trai din Bihor.

„În ultimele două luni, am relaționat cu foarte mulți cetățeni, care au venit cu multe doleanțe, rugăminți, și am observat că nu au fost și nu sunt ascultați cum trebuie. Nu spun că eu sau noi suntem perfecți, categoric nu, nu pot să spun că avem soluții la orice, dar ce vreau să vă garantez e că atât eu și colegul meu și colegii noștri vom ține cont și vom asculta toți cetățenii, ca tot ce vom face să țină cont de nevoile lor. Scopul nostru principal, în 2024, este să creștem nivelul de trai. Sunt necesare și proiecte de infrastructură, dar toate se limitează la nivelul de trai, la partea de creștere a calității vieții”, a declarat Mohan, precizând că programul local de guvernare este în curs de finalizare și va fi făcut public în perioada următoare.

„Nu suntem comuniști”

Totuși, așa cum era firesc, candidatul a vorbit despre câteva dintre intențiile sale. Amintind că PSD a sprijinit investițiile în sistemul sanitar bihorean, inclusiv viitorul spital de boli infecțioase pe care Primăria îl va construi pe strada Vlădeasa, șeful PSD Bihor a spus că modernizarea sistemului sanitar va rămâne o prioritate pentru el, dacă va deveni președintele CJ Bihor.

„Ca prim proiect pentru județul Bihor, aș dori să nu mai trambalăm pacientul de la Ana la Caiafa, adică din municipiile și orașele unde avem spitale. UPU (n.r. din Oradea) este supraaglomerată tot timpul, orice se trimite la Oradea, asta nu e corect, pentru că pui presiune pe colegii de aici și trebuie să implementăm și să punem în practică tehnologii revoluționare”, a spus candidatul PSD.

Alte promisiuni ale social-democratului sunt un parteneriat cu producătorii locali, care să aibă spații de depozitare a produselor și de vânzare a lor, un alt parteneriat cu Universitatea din Oradea, pentru intensificarea cercetărilor în tehnologie, și, tot la capitolul educație, construirea de centre educaționale regionale, pe modelul unor campusuri școlare, pentru elevii de gimnaziu din mediul rural.

Mohan a încercat și să se delimiteze de imaginea pe care o avea PSD, de partid învechit, completând și că lui nu i se poate reproșa nimic, din punct de vedere profesional: „Nu poate nimeni să ne spună că suntem comuniști, suntem o echipă nouă, care ne dorim dezvoltare și solicităm încrederea cetățenilor”.

Întrebat de jurnaliști ce scor vizează la alegerile locale, Mohan n-a dat un răspuns.


Adrian Madar (stânga) și Aurel Mohan (dreapta) cer votul bihorenilor, prezentându-se ca alternativă la actuala administrație liberală

Sunt mai bun ca Birta!

Nici economistul Adrian Madar (49 ani), care de 4 ani iese în evidență prin pozițiile pe care le ia în Consiliul Local Oradea, unde este liderul grupului PSD, nu și-a dezvăluit targetul în privința voturilor, dar a precizat că are mare încredere în aptitudinile lui de primar.

„Am credința că pot să fiu un primar mai bun decât domnul Birta, nu am nicio emoție când spun asta. Este o credință personală, îmi doresc ca cât mai mulți dintre orădeni să creadă la fel”, a declarat social-democratul.

Candidatul PSD la Primăria Oradea a spus că are 4 mari priorități. Una este scăderea costului vieții în Oradea, pentru că „orădenii nu-și mai permit să trăiască în orașul lor”, ceea ce se va face inclusiv prin eficientizarea energetică a blocurilor din oraș, „un proiect complet ratat de administrație” și montarea de panouri fotovoltaice în cartiere.

Fără centura de nord și fără blocuri între case

De asemenea, Madar vrea să elimine „suprataxările” impuse de Primărie în domenii în care deține monopolul prin societățile locale (apă și canalizare, servicii publice oferite de ADP și termoficare) care, a spus el, n-ar mai trebui să facă profituri de zeci de milioane de lei anual, să asigure utilități și asfalt pe toate străzile din Oradea, amintind că în oraș sunt 300 de străzi neasfaltate, câte erau și în 2012. „Mandatul domnului Birta din acest punct de vedere a fost un eșec”, a spus el.

Adrian Madar mai promite că drumuri de mare viteză nu vor trece prin cartiere, amintind în acest sens propunerea administrației liberale care vrea o centură de nord a Oradiei prin Podgoria și cartierul Tineretului, idee pe care social-democrații o resping, și că în cartierele de case nu va permite construcția de blocuri. Nu în ultimul rând, vrea să implementeze în Oradea politici sociale de secolul 21, cu facilități pentru vârstnici.

Urmează listele

Prezentându-se ca o alternativă demnă de luat în considerare, cei doi candidați au precizat că au susținerea conducerii centrale a PSD și că în perioada următoare vor finaliza și listele de consilieri cu care se vor prezenta în fața alegătorilor.

De asemenea, PSD Bihor urmează să anunțe și candidații la primăriile din restul orașelor și comunelor județene.

Întrebați dacă, în contextul alianței naționale între PSD și PNL, s-a pus problema ca în Bihor social-democrații să susțină candidații liberali, cei doi au răspuns că o asemenea discuție n-a avut loc. „Luați-o ca pe o glumă, dar de ce să nu susțină liberalii candidații social-democrați?”, a spus Madar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Ironic dar e de bine
asta e singura sansa a PSD in Bihor, sa mearga Bolo la centru, dar sustinem Bolojan prim-ministru. Sper sa vad ca si PSD Bihor il sustine!
Postat 10 Aprilie 2024, 15:22 de unu
Talent
Ii păcat de talentul lui Bolohan (exproprierierile) să rămână pe aici, mai bine s-ar face drumar national, nu de alta dar mai avem nevoie și de altceva pe aici.
Postat 10 Aprilie 2024, 06:11 de boris
O completare la commentul meu de mai jos
"Candidatul PSD la Primăria Oradea a spus că are 4 mari priorități. Una este scăderea costului vieții în Oradea, pentru că „orădenii nu-și mai permit să trăiască în orașul lor”, ceea ce se va face inclusiv prin eficientizarea energetică a blocurilor din oraș, „un proiect complet ratat de administrație” și montarea de panouri fotovoltaice în cartiere." 1) reducere costuri + 2) avenlopari + 3) panouri voltaice. IS 3 MA, TREI :D https://www.youtube.com/watch?v=8vdeQSEBiQg
Postat 10 Aprilie 2024, 01:31 de Szaby_Oradea
Niste amatori picati de pe Luna...
Nu o sa intru in detalii ca nu merita efortul, dar sa luam cateva repere, macar de distractie: „Să creștem nivelul de trai” = asta nu se poate face din pix sau din vorbe pt prosti, ca nici tu Mohan si nici tu Madar NU POTI OBLIGA sa vina Samsung sa isi faca fabrica si centru de inginerie cu salarii de 3000 EUR net pe luna la Oradea. Crede-ma ca si eu mi-as dorii sa existe asta, dar in viata reala lucrurile nu functioneaza asa. Ai nevoie de un minim de infrastructura pusa la pct (rutiera/aeriana/feroviara) + niste stimulente pt mediul de business atat cat permite legea si puterea Oradei + o UNIVERSITATE competenta. De primele doua s-au cam ocupat destul de ok (pastrand proportiile) Bolojan si apoi Birta. Dar a 3-a, universitatea, acolo PMO nu se mai poate baga. Si trebuie toate astea 3 sa functioneze concomitent ca „Să creștem nivelul de trai”. Intelegeti bai imbecililor????????????????????? Asa functioneaza din Lisabona si pana in Cluj si Timisoara treaba. Intrebati pe tatuca vostru Mang, ce realizari stintifice a realizat la UO, ca sa ii mai creasca nivelul, mai ales ca si el si sotia lui au fost tot in domenii avansate gen IT si energetica. Va spun eu. N-au facut nimic doar si-au luat leafa, da-o incolo de evolutie stiintifica. Si mai am una: "Candidatul PSD la Primăria Oradea a spus că are 4 mari priorități. Una este scăderea costului vieții în Oradea, pentru că „orădenii nu-și mai permit să trăiască în orașul lor”, ceea ce se va face inclusiv prin eficientizarea energetică a blocurilor din oraș, „un proiect complet ratat de administrație” și montarea de panouri fotovoltaice în cartiere." Ok. Suna iara totul bine in teorie. 1) Dar cum scazi costurile vietii in Oradea? Acordan subventii tot din banii oradenilor. Si banii aia de unde ii iei, de la alte servicii publice / investitii necesare pt oras :)))? 2) Anveloparea blocurilor - n-as zice ca e complet ratat, dar se putea si mai bine, aici is de acord.3) "montarea de panouri fotovoltaice în cartiere"..Unde? Pe blocuri? Pe saptiile verzi? Multe blocuri nu au o orientare ok. Iar cu energia produsa ce faci? Alimentezi blocul respectiv? O vers toata in reteaua de la Electrica? Poate sa o preia aceasta? Si decontarile cand le faci? Ca sunt zone din RO unde Electrica nu a facut inca compensari din 2023? Vorbe pt prosti! Zic si ei chestii ca sa zica un ceva... .
Postat 10 Aprilie 2024, 01:21 de Szaby_Oradea
:::::))))))
Bă PSD tu ai fost cu MANG si PASZTOR acolo, a fost un mandat de Bolojan, și tu ne fraieresti ca e mai bine cu tine ::::::))))) ma piș de râs ::::::))))) tu PSD nu ai facut nimi, și acum vrei votul meu, nu-ți e rușine ????? Cu tine PSD o sa ne depășească Bangladesh si Pakistan, pt ca am văzut asta. Am văzut domnule PSD ca ai pus piedică oe A3 , și A3 nu e gata, deci tu ii arunci lui Selina ca el e de vină, când de fapt tu PSD ești de vină, dar ai nesimțirea sa vi la Oradea sa tai PAMBLICI. Rusine PSD, cu toții candidații tăi, nu faceți decat sa împroșcați VENIN In oameni, sa faceti sânge rece între oameni, ca voi sa luați puterea. Eu va votez, nu-i problemă, dar nu am văzut nimic concret de la voi inafara de BLABLABLA.
Postat 09 Aprilie 2024, 23:17 de Sandu2100
asta este pesedeu..
imi aduc aminte de fostul ministru al constructiilor sau transporturilor, un constantean gras, deformat care ne explica(acu vreo 10 ani) el cu un aer doct ca Romania, romanii nu au nevoie de autostrazi ca ele vor aduce saracie pentru romani.....asta este adevaratul psd, o gasca de borfasi care au distrus tara. Am votat cu pnl ca raul cel mic, acu nici cu ei nu pot voata ca s-a infratit cu raul cel mare si au ajuns si ei raul cel mare, nu am sa votez cu putreda coalitie canceroasa psd-pnl ca duhneste!
Postat 09 Aprilie 2024, 23:07 de scortosul
sa nu uitam ca...
sa nu uitam ca America in marea criza economica s-a salvat cu bretelele de autostrazi care o strabat si in ziua de ai "ROUTE 66" si barajul HOOVER, aceste mari investitii in infrastructura sunt cele ce au scos America din criza. Stiti cat praf au generat aceste inverstitii in infrastructura? Mult dar si azi ele dainuie!
Postat 09 Aprilie 2024, 22:57 de scortosul
sunt multi..
Sunt multi deranjati de construirea de drumuri...puteti sa va imaginati traficul prin Oradea faca centurile actuale, puteti? Cam asta(imaginatia) ar fi azi cu vesnicii pesedei-pedei care ani de zile nu au facut nimic, dar nimic. Acum avem acces la fonduri, nu e lunga lunga cand se vor termina caci marii contribuitori sunt cam in picaj cu industria si atunci vom duce dorul investitiilor! Eu zic ca e de bine ca sunt santiere, investitii caci avem speranta la progres. In 1989 investitiile in Romania tindeau puternic spre zero, ca nici intr-un an santieristii nu avea bugetate lucrari pentru 1990 singurele care mai erau se gaseau la casa poporului si blocurile de la Bucuresti, erau vesti foarte proaste lipsa investitiilor, anii urmatori in care am trait doar din amintiuri au dus tara intr-un declin economic asa ca eu zic sa va bucurati pana sunt investitii, santiere! Mai exista o speranta de mai bine!
Postat 09 Aprilie 2024, 22:38 de scortosul
Alternativa
Dacă și echipele de consilieri vor fi la fel de bune, chiar le dau o șansă. PSD avea nevoie de o schimbare. Cu toate că această schimbare s-a lăsat așteptată prea mult timp, până acum putem spune că a meritat.
Postat 09 Aprilie 2024, 21:49 de boris
.
Succes
Postat 09 Aprilie 2024, 21:44 de boris
lansare candidaturi PSD
Dupa ce patru ani a dat la gioale vorbind prostii Adrian Madarcontinua in acelasi stil.Strazi neasfaltate din 2012?O sa mentionez cateva.cartierul Grigorescu cel mai mare cartier de case asfaltat in proportie de 90 lasuta.Cartierele Ceyrat,PRIMA,toate asfaltate dupa 2012.S-a asfaltat zona gutemberg,multe strazi in IOSIAsi multe altele.Credeti ca liberalii nu vor asfalta in urmatirii patru ani.Auzi blocuri intre case??GRIGORESCU iar cel mai mare cartier fara nici un bloc.in alte cartiere de case s-a u facut ,,plombe,,de unu doua etaje la nivelul caselor invecinate.Ce sa mai zic de drum de mare viteza nu pot sa spun decat RUSINE.
Postat 09 Aprilie 2024, 21:41 de fiecine
:::::))))))
Nici Saau nu o sa mai iasa consilier :::::))))
Postat 09 Aprilie 2024, 20:53 de Sandu2100
bihoooirel aka bogdan1
la anu ptr cine vei lupta?ptr EST sau ptr WEST?
Postat 09 Aprilie 2024, 20:19 de florea
Votez alternativa!
În sfârșit, după ani de zile în care am votat PNL atât la PMO, cât și la CJB, am să votez alternativa. Dacă până acum nu exista asaceva, acum există. Eu unul m-am săturat să mă plimb cu mașina prin oraș prin praf, să dau în gropi și drept mulțumire să plătesc o factură la căldură de mă doare capul. Poate fi Oradea frumoasă, datorită istoriei pe care o are la bază, dar eu ca cetățean vreau să trăiesc liniștit și să am un nivel de trai decent. Nu mă interesează partidul, ci oamenii, atât Madar, cât și Mohan prezintă încredere, oameni cu școală, nu cu facultatea absolvită pe la Arad.
Postat 09 Aprilie 2024, 19:06 de bihooorel
O alternativa de bun simt.
Ma bucur ca exista o altrenativa decenta la PNL,imi place discursul avut de Mohan.Pe mine ma convins si stiu ca e un om cu mult bun simt,sper sincer sa castige.Bravo
Postat 09 Aprilie 2024, 18:55 de bogdan1
O alternativa de bun simt.
Ma bucur ca exista o altrenativa decenta la PNL,imi place discursul avut de Mohan.Pe mine ma convins si stiu ca e un om cu mult bun simt,sper sincer sa castige.Bravo ????
Postat 09 Aprilie 2024, 18:54 de bogdan1
destul de decenta lansarea, apreciez ca nu sunt prea violenti si doar anti, precum Mang
Cred ca majoritatea oradenilor abia asteapta centura de nord a orasului, asa ca din nou par putin prea anti-lucruri-bune daca se opun si asteia. Eu unu prefer si blocuri intre case, ca doar asa pastrezi imobiliarele accesibile ca sa isi permita oradeanul rata la apartament. Altfel, faci Oradea oras de case, se umple pamantul si oamenii merg in Paleu, iar de-acolo stau blocati in trafic si plang dupa drumurile de legatura, dupa retele de utilitati, dupa investitii edilitare, scoli, dupa centura de nord.. E mai eficient ca primarie sa sustii densificarea orasului, daca iti pasa de buget si vrei taxe mai mici, e mai eficient sa tragi o teava de 200m si sa dea apa la 200 de apartamente, decat una de 4 km si sa dea apa la 20 de case.
Postat 09 Aprilie 2024, 17:45 de unu
iar demonizam profitul ca fiind ceva rau
e rau ca firmele de utilitati fac profit, ar trebui sa mearga pe pierdere, si sa bagam bani publici din taxele tuturor ptr a acoperi apa si gunoiul consumat de unu anume? Mai bine sa plateasca consumatorul pretul serviciului decat toti oradenii din taxe. Sau e promisiunea ca firmele de utilitati isi cumpara masini de serviciu daca au profit peste 5% sa para in acte ca au cheltuieli mari cu delegatii la hoteluri si masini de servici si sa scada profitul? Din profitul ala pe anul trecut se fac anul asta investitii de zeci de milioane, extindere de retele de apa, canal si altele!
Postat 09 Aprilie 2024, 17:41 de unu
pacat
din pacate nu ii vor “bate” pe liberalii florinel si ilie. din pacate pentru cetateni. l-am cunoscut pe doctorul Mohan in urma cu destul de mult timp cand un membru al familiei i-a fost pacient… nu pot decat sa ii multumesc lui Dumnezeu ca am intalnit asa om! cred cu tarie ca ar fi o alternativa extrem de buna pentru judetul nostru. despre madar, nu stiu prea multe. il urmaresc la luarile de cuvant din consiliu si apreciez ce incearca sa obtina pentru cetateni, caci actualul primar nu da doi bani pe noi, cetatenii. apare de indata sanducu si ne va spune de vaslui si sa ne mutam in alt oras daca nu avem bani de oradie mare!
Postat 09 Aprilie 2024, 17:26 de denis
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON