Președintele interimar al PSD Bihor, medicul neurochirurg Aurel Mohan, și consilierul municipal Adrian Madar, de profesie economist, sunt candidații social-democrați pentru cele mai importante funcții din administrația bihoreană: președinția Consiliului Județean Bihor și, respectiv, conducerea Primăriei Oradea.
Într-o conferință de presă susținută marți, la sediul PSD Bihor, cei doi și-au anunțat și principalele obiective pentru județ și municipiu: dezvoltarea spitalelor, sprijinirea producătorilor locali, construirea de școli regionale și, respectiv, scăderea costurilor de trai din Oradea, anveloparea blocurilor și asfaltarea tuturor străzilor.
„Să creștem nivelul de trai”
Neurochirurgul Aurel Mohan (40 de ani), profesor universitar la FMF Oradea, fost consilier local în municipiu (între anii 2012-2020) și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății (2022-2023), a spus că PSD trebuie în primul rând să crească nivelul de trai din Bihor.
„În ultimele două luni, am relaționat cu foarte mulți cetățeni, care au venit cu multe doleanțe, rugăminți, și am observat că nu au fost și nu sunt ascultați cum trebuie. Nu spun că eu sau noi suntem perfecți, categoric nu, nu pot să spun că avem soluții la orice, dar ce vreau să vă garantez e că atât eu și colegul meu și colegii noștri vom ține cont și vom asculta toți cetățenii, ca tot ce vom face să țină cont de nevoile lor. Scopul nostru principal, în 2024, este să creștem nivelul de trai. Sunt necesare și proiecte de infrastructură, dar toate se limitează la nivelul de trai, la partea de creștere a calității vieții”, a declarat Mohan, precizând că programul local de guvernare este în curs de finalizare și va fi făcut public în perioada următoare.
„Nu suntem comuniști”
Totuși, așa cum era firesc, candidatul a vorbit despre câteva dintre intențiile sale. Amintind că PSD a sprijinit investițiile în sistemul sanitar bihorean, inclusiv viitorul spital de boli infecțioase pe care Primăria îl va construi pe strada Vlădeasa, șeful PSD Bihor a spus că modernizarea sistemului sanitar va rămâne o prioritate pentru el, dacă va deveni președintele CJ Bihor.
„Ca prim proiect pentru județul Bihor, aș dori să nu mai trambalăm pacientul de la Ana la Caiafa, adică din municipiile și orașele unde avem spitale. UPU (n.r. din Oradea) este supraaglomerată tot timpul, orice se trimite la Oradea, asta nu e corect, pentru că pui presiune pe colegii de aici și trebuie să implementăm și să punem în practică tehnologii revoluționare”, a spus candidatul PSD.
Alte promisiuni ale social-democratului sunt un parteneriat cu producătorii locali, care să aibă spații de depozitare a produselor și de vânzare a lor, un alt parteneriat cu Universitatea din Oradea, pentru intensificarea cercetărilor în tehnologie, și, tot la capitolul educație, construirea de centre educaționale regionale, pe modelul unor campusuri școlare, pentru elevii de gimnaziu din mediul rural.
Mohan a încercat și să se delimiteze de imaginea pe care o avea PSD, de partid învechit, completând și că lui nu i se poate reproșa nimic, din punct de vedere profesional: „Nu poate nimeni să ne spună că suntem comuniști, suntem o echipă nouă, care ne dorim dezvoltare și solicităm încrederea cetățenilor”.
Întrebat de jurnaliști ce scor vizează la alegerile locale, Mohan n-a dat un răspuns.
Adrian Madar (stânga) și Aurel Mohan (dreapta) cer votul bihorenilor, prezentându-se ca alternativă la actuala administrație liberală
Sunt mai bun ca Birta!
Nici economistul Adrian Madar (49 ani), care de 4 ani iese în evidență prin pozițiile pe care le ia în Consiliul Local Oradea, unde este liderul grupului PSD, nu și-a dezvăluit targetul în privința voturilor, dar a precizat că are mare încredere în aptitudinile lui de primar.
„Am credința că pot să fiu un primar mai bun decât domnul Birta, nu am nicio emoție când spun asta. Este o credință personală, îmi doresc ca cât mai mulți dintre orădeni să creadă la fel”, a declarat social-democratul.
Candidatul PSD la Primăria Oradea a spus că are 4 mari priorități. Una este scăderea costului vieții în Oradea, pentru că „orădenii nu-și mai permit să trăiască în orașul lor”, ceea ce se va face inclusiv prin eficientizarea energetică a blocurilor din oraș, „un proiect complet ratat de administrație” și montarea de panouri fotovoltaice în cartiere.
Fără centura de nord și fără blocuri între case
De asemenea, Madar vrea să elimine „suprataxările” impuse de Primărie în domenii în care deține monopolul prin societățile locale (apă și canalizare, servicii publice oferite de ADP și termoficare) care, a spus el, n-ar mai trebui să facă profituri de zeci de milioane de lei anual, să asigure utilități și asfalt pe toate străzile din Oradea, amintind că în oraș sunt 300 de străzi neasfaltate, câte erau și în 2012. „Mandatul domnului Birta din acest punct de vedere a fost un eșec”, a spus el.
Adrian Madar mai promite că drumuri de mare viteză nu vor trece prin cartiere, amintind în acest sens propunerea administrației liberale care vrea o centură de nord a Oradiei prin Podgoria și cartierul Tineretului, idee pe care social-democrații o resping, și că în cartierele de case nu va permite construcția de blocuri. Nu în ultimul rând, vrea să implementeze în Oradea politici sociale de secolul 21, cu facilități pentru vârstnici.
Urmează listele
Prezentându-se ca o alternativă demnă de luat în considerare, cei doi candidați au precizat că au susținerea conducerii centrale a PSD și că în perioada următoare vor finaliza și listele de consilieri cu care se vor prezenta în fața alegătorilor.
De asemenea, PSD Bihor urmează să anunțe și candidații la primăriile din restul orașelor și comunelor județene.
Întrebați dacă, în contextul alianței naționale între PSD și PNL, s-a pus problema ca în Bihor social-democrații să susțină candidații liberali, cei doi au răspuns că o asemenea discuție n-a avut loc. „Luați-o ca pe o glumă, dar de ce să nu susțină liberalii candidații social-democrați?”, a spus Madar.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.