URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2010, 15:49

PSD-istul Ioan Mang denunţă bugetele "nesimţite" pentru salariile din ministere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Austeritate pentru popor

Preşedintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, a declarat că anul acesta, la discutarea în plenul Parlamentului a proiectului bugetului de stat, a fost consemnată o premieră tristă pentru România ultimilor 20 de ani. "Pentru prima oară au fost respinse absolut toate amendamentele depuse în comisia de buget-finanţe a Parlamentului, chiar şi cele cu care în comisie au fost de acord reprezentanţii tuturor partidelor", a spus Mang.

Senatorul social-democrat a catalogat bugetul adoptat de Guvernul Boc drept o catastrofă. "Bugetul este iluzoriu, deoarece Guvernul a luat în calcul o creştere economică de 1,3%, care nu va avea loc de vreme ce consumul, în loc să crească, scade. Este un buget antisocial, pentru că salariaţii şi pensionarii sunt primii sacrificaţi, iar investiţiilor nu li s-au alocat sumele necesare, astfel încât să se stimuleze crearea unor locuri de muncă, ci, dimpotrivă, conţine toate datele pentru creşterea şomajului. Este un buget împotriva modernizării, fiindcă, de pildă, scăderea banilor pentru Educaţie pune în pericol viitorul tinerilor şi al societăţii. Este un buget antieuropean, pentru că închiderea de şcoli şi de spitale, mai ales în mediul rural şi în micile orăşele, duce la creşterea discrepanţelor dintre sate şi oraşe. În fine, este un buget clientelar, deoarece pentru unii este ciumă, dar pentru alţii este mumă", a spus preşedintele PSD Bihor.

Lux pentru clientelă

Pentru a-şi argumenta aserţiunea că bugetul este unul de criză pentru poporul de rând, dar foarte generos cu abonaţii principalului partid de guvernământ la funcţiile şi la banii publici, senatorul Ioan Mang a prezentat câteva exemple ce ilustrează creşteri şocante ale fondurilor destinate salariilor, primelor şi sporurilor funcţionarilor de la Preşedinţie şi din ministere, în special din acelea conduse de reprezentanţii PDL.

"Bugetul Preşedinţiei creşte cu 23% faţă de anul trecut. Bugetul Senatului scade cu 1%, dar al Camerei Deputaţilor, care este condusă de PDL-ista Roberta Anastase, creşte cu 4%, bugetul STS creşte cu 38%, iar al Secretariatului pentru problemele revoluţionarilor cu 27%", a spus Mang.

Liderul PSD Bihor a dat însă şi exemple mult mai revoltătoare: "Fondurile pentru sporuri ale Ministerului Transporturilor au fost mărite cu 18%, iar pentru îndemnizaţii de deplasare cu 546%. La Ministerul Dezvoltării Regionale şi Tuismului, sporurile au fost majorate cu 98%, iar capitolul "alte drepturi salariale" cu 25%. La Ministerul Administraţiei şi Internelor, fondurile pentru primele de vacanţă cresc cu 95%, iar la Ministerul Sănătăţii cu 282%. La Ministerul Comunicaţiilor, salariile de merit se majorează cu 900%, iar la Ministerul Muncii, cel care răspunde de şomeri, salariile de merit cresc cu nu mai puţin de 3.498%, adică vor fi de 40 de ori mai mari decât în anul trecut".

Concluzia senatorului Ioan Mang este clară: dacă poporul poate să strângă din dinţi, cum a cerut premierul, guvernanţii vor avea mai multe privilegii şi beneficii decât oricând până acum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON