URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 IULIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Doamna Vig Hajnalka Ildiko a fost numită şefă peste Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Asta, după ce la nivel local a fost când şefa supremă a Cadastrului, când adjunctă. Oricum tot ea a condus instituţia, pentru că celelalte partide s-au limitat să trimită nişte papagali care ori s-au comportat ca nişte mărunţi borfaşi, ori s-au mulțumit să-şi înhaţe leafa fără să facă nimic.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimii ani, în spaţiul public şi în mediul juridic, au existat discuţii interminabile despre efectele pe care o decizie a Curţii Constituţionale le produce în procesele aflate pe rol la acel moment. Inclusiv în aceste zile se discută foarte mult cu privire la efectele ultimei decizii a CCR cu privire la prescripţia penală în dosarele penale. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
01 Septembrie 2021, 15:00

PSD-istul Florian Bodog a pus la dispoziţia DNA banii încasaţi ilegal de consiliera lui angajată fictiv, dar pe Facebook pozează în inocent

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi fals, după ce a angajat fictiv o consilieră care n-a mers nici o zi la muncă, ex-ministrul Sănătăţii, orădeanul Florian Bodog a pus la dispoziţia procurorilor anticorupţie cei peste 75.000 de lei plătiţi ilegal de Minister. Informaţia se regăseşte în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, al cărui extras a fost transmis de instituţie la solicitarea BIHOREANULUI.

"La data de 26.08.2021 inculpatul Bodog Florian Dorel a depus extrasul contului bancar nr. (....), în care a consemnat suma de 75.741,25 RON (vol.3 fil.276). Prin ordonanţa nr.280/P/2019 din data de 26.08.2021 (vol.3 fil.277-280) s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, până la concurenţa sumei de 75.656 lei, asupra sumelor de bani existente în contul bancar nr. (....) deschis pe numele inculpatului Bodog Florian Dorel la (....) , în care a consemnat suma de 75.741,25 RON, măsura fiind adusă la îndeplinire prin procesul verbal din data de 26.08.2021 (vol.3 fil.281-282)", se arată în document.

Abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri

Bodog a fost trimis în judecată la începutul acestei săptămâni, în stare de libertate, acuzat de procurorii anticorupţie de abuz în serviciu (12 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (12 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (3 infracţiuni).

Baciu OliviaConcret, fostul ministru al Sănătăţii, în prezent senator PSD de Bihor, este acuzat că a angajat la Minister o consilieră din Oradea, pe numele ei Olivia Andreea Marcu (fostă Baciu - foto), dar care nu s-a dus nici o zi la muncă. Mai mult, Bodog a semnat în locul ei contractele de muncă, o declaraţie pe proprie răspundere şi foile colective de prezenţă. Marcu este la rându-i trimisă în judecată, pentru complicitate la abuz în serviciu.

"În perioada ianuarie-decembrie 2017, numitul Bodog Florian Dorel, în calitate de ministru al sănătăţii, cu încălcarea dispoziţiilor legale, deşi cunoştea că numita Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea, angajată în funcţia de consilier al ministrului sănătăţii, nu s-a prezentat la serviciu şi nu a prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, a semnat foile colective de prezenţă atestând în mod nereal prezenţa acesteia la locul de muncă. În acest mod, pe de o parte, numita Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea a obţinut foloase patrimoniale necuvenite, constând în plata drepturilor salariale în sumă de aproximativ 45.386 lei, precum şi operarea în carnetul de muncă a vechimii în muncă corespunzătoare, iar pe de altă parte a fost prejudiciat bugetul Ministerului Sănătăţii cu valoarea salariilor încasate de aceasta", se arată în rechizitoriu.

În acte, prezentă la UO

Tânăra, care atunci era asistent universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, a fost angajată la cabinetul lui Bodog cu jumătate de normă din 8 februarie 2017 până pe 30 ianuarie 2018.

"Potrivit celor două contracte individuale de muncă, activitatea urma să se desfăşoare la un loc de muncă fix, respectiv la Cabinetul ministrului sănătăţii Bodog Florian Dorel. Atribuţiile postului urmau să fie prevăzute în fişa postului, anexă la contractul individual de muncă, fişă a postului care, deşi a fost întocmită, nu a fost semnată de către inculpata Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea deoarece nu s-a prezentat nici o singură zi la locul de muncă", se mai arată în rechizitoriu.

În acel timp, însă, femeia era prezentă, cel puţin conform documentelor, la FMF Oradea, unde Bodog este prodecan în prezent şi unde Marcu s-a angajat când el era decan. În baza unei adrese transmise de Universitatea din Oradea, DNA a aflat că, din 18 noiembrie 2016 şi până pe 30 septembrie 2017, Marcu a predat, în regim de plata cu ora. Începând cu 2 octombrie 2017, a devenit cadru didactic titular.

"După cum se poate observa din analiza programului zilnic de activitate al inculpatei Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea în cadrul Universităţii din Oradea - Facultatea de Medicină şi Farmacie, conform orarului pentru anii universitari 2016/2017 şi 2017/2018, aceasta avea ore de activitate în fiecare zi a săptămânii, cu excepţia zilei de luni", au scris procurorii.

Clar, era imposibil să fie prezentă şi la cabinetul ministrului Sănătăţii, aflat la sute de kilometri depărtare...

Ce salariu lunar avea consiliera

Absenţa lui Marcu de la Ministerul Sănătăţii a fost confirmată în faţa procurorilor DNA şi de mai mulţi martori. Unul dintre aceştia a declarat chiar că, după ce l-a informat pe Bodog că Marcu este singura angajată care n-a semnat o declaraţie pe proprie răspundere privind locul unde îşi desfăşura activitatea cu normă întreagă, în jumătate de oră, ministrul i-a dat documentul, deşi consiliera lui nu era acolo!

"Deşi inculpata Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea nu se afla la locul de muncă, din cercetări rezultând că aceasta se afla în municipiul Oradea, inculpatul Bodog Florian Dorel, la scurt timp după discuţia purtată cu martora (....), aproximativ 30-40 minute, i-a transmis, prin intermediul martorei (....) (....), declaraţia solicitată în exemplar original", se mai arată în rechizitoriu.

Aşadar, Bodog a falsificat semnătura femeii fără jenă, ceea ce a permis ca femeia să încaseze, în total, salarii de 75.656 lei, din care valoarea netă a fost de 52.561 lei. Venitul lunar brut al consilierei a variat între 4.308 lei şi 6.637 lei. Bani primiţi fără să meargă la muncă măcar o zi, după cum au subliniat procurorii...

Au fost sau n-au fost?

În rechizitoriu, DNA mai consemnează că la acea vreme, munca de la distanţă nu era reglementată în România, ţara nu era în pandemie, aşa că nu exista niciun context legal în care Marcu să poată presta pentru Ministerul Sanătăţii de la Oradea. Când scandalul a ajuns public, Bodog a susţinut că Marcu a lucrat pentru el pe WhatsApp, dar rechizitoriul confirmă că nici în contractul de muncă, nici în fişa postului nu există prevederi care să o scutească pe femeie de prezenţa la Bucureşti.

Procurorii susţin că toţi ceilalţi consilieri ai lui Bodog erau prezenţi fizic la Minister. Totuşi, surse din cadrul instituţiei au susţinut pentru presa din Bucureşti că şi alte două angajate de la cabinetul ministrului au lipsit de la muncă, fiind vorba de Ana Maria Ciobanu (angajată din 17.01.2017) şi avocata orădeancă Dochiana Sabina Bejan (angajată din 15.03.2017 cu normă întreagă). Bejan a fost şi avocata lui Bodog, care l-a reprezentat pe acesta în toate procesele pe care le-a avut pentru plagiat, cu Ministerul Educaţiei.

Bodog vede dovezi...

Pe de altă parte, Bodog a comentat pe pagina sa de Facebook trimiterea sa în judecată, precizând că era o veste aşteptată.

"Voi avea ocazia cât mai curând, în faţa instanţei, să fiu declarat nevinovat, pentru că probele aduse împotriva mea nu atestă acuzaţiile făcute de procurori. Aşa cum am mai spus, activităţile prestate public de către consiliera mea de atunci sunt accesibile oricui pentru verificare, printr-o simplă căutare pe internet. De altfel, eu am prezentat deja probe clare! Este rândul procurorilor să îşi prezinte dosarul", a scris Bodog.

La ce activităţi prestate public se referă, PSD-istul nu lămureşte. Cert este că pe site-ul Ministerului Sănătăţii, numele orădencei apare doar la declaraţiile de avere, iar o căutare pe Google cu numele ei nu oferă alte rezultate decât pe cele privind scandalul de corupţie...

"Din punctul meu de vedere totul este cât se poate de limpede: nu am prejudiciat niciodată Statul cu nimic şi sunt, fără dubiu, nevinovat", a mai scris Bodog, fără a dezvălui sau explica de ce a pus banii la dispoziţia procurorilor. În schimb, încearcă să deturneze atenţia spre actuala guvernare, despre care susţine că "ascunde, într-o imunitate totală, numărul de morţi".

Procesul se va derula la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Bodog a fost discret și a pus banii jos, recunoscând astfel ilegalitatea.
Aș vrea să-l văd pe Bolojan când va pune jos banii, începând cu prejudiciul de la dealul Ciuperca (2 milioane Euro), până la cel privind neintroducerea apei de către CAO în comunele din nordul județului (34 milioane Euro). Între astea sunt lucrări întinse pe ultimele două mandate de primar, de peste 84 milioane Euro, care sunt incomplete, neconforme sau chiar inutile unele dintre ele. Nu-i mult pentru ce lasă în urma lui acest trib de așa-ziși liberali. O simplă gaură în bugetul public, de vreo 120 milioane Euro în ultimii 13 ani de "ghinion" la nivel local.
Postat 02 Septembrie 2021, 10:38 de KP
Consilier zilier
Toți deștepții își vor da cu presupusul: ba că domnul a făcut cutare și cutare ilegalitate, ba că doamna lucra la noua lucrare de doctorat, etc. Însă e evident pentru tot prostul că ministerele și parlamentul e plin de sinecuri. Dacă nu ar fi așa, domnul ministru ar trebui să fie premiat că și-a desfășurat activitatea, în absența consilierului, fără să-i simtă lipsa. Mă întreb, oare ce naiba a facut, zi de zi, la birou, un consilier al unui parlamentar care nu a avut nici o inițiativă legislativă, și care are interpelării în plen, din Paști în Crăciun?
Postat 01 Septembrie 2021, 20:10 de FaBULA
se trage sirena la psd
Să restituie piticul brancardier pe lângă banii delapidați și rochița pătată a sirenei de tip Lewinsky și tezele lui de doctorat cu care a prelucrat-o sado-maso peste bancheta de bmw-eu.
Postat 01 Septembrie 2021, 16:39 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7424 RON
  • 1 EUR = 4.9454 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON