URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2021, 14:08

PSD-iștii din Bihor „mitraliază” tot, de la desființarea Ansamblului Crișana cu „tradiție și palmares”, până la înființarea companiei aeriene locale, care „poate fi corectă”, dar și să eșueze

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un consilier judeţean PSD, Felix Cozma, şi unul municipal, Adrian Madar, au luat la ţintă administraţiile conduse de liberalii Ilie Bolojan şi Florin Birta, acuzaţi - primul - de ilegalitatea desfiinţării Ansamblului folcloric Crişana, despre care a anunţat că partidul o va ataca în justiţie, iar al doilea pentru că a băgat municipalitatea în combinaţia celui dintâi pentru înfiinţarea unei companii aeriene locale. Culmea, Madar a spus că ar putea fi, totuşi, o idee bună, dar primarul "nu ştie nimic despre această afacere".

PSD, la Tribunal

Liderul grupului de consilieri judeţeni PSD, Felix Cozma, l-a provocat pe prefectul Dumitru Ţiplea să atace în contencios administrativ hotărârea CJ Bihor adoptată vineri prin voturile liberalilor ce vizează desfiinţarea Ansamblului Artistic Profesionist Crişana, anunţând că acelaşi lucru îl va face şi partidul pe care îl reprezintă.

"Nu se poate ca un ansamblu cu asemenea tradiţie şi palmares să fie desfiinţat doar pentru a se crea impresia că se face economie. Noi am spus că hotărârea este ilegală, va trebui să fie atacată, sper că Prefectura o va ataca, noi oricum o vom face", a spus Cozma, afirmând că HCJ privind desfiinţarea ansamblului trebuia adoptată cu două treimi din voturile consilierilor judeţeni, însă celor 23 de liberali le-a lipsit unul, în condiţiile în care cei 12 ai PSD şi UDMR s-au împotrivit.

Ulterior, cei 23 PNL-işti au votat înfiinţarea ansamblului Ţara Crişurilor, dar nu în subordinea Teatrului Regina Maria, cum era, ci a Centrului Cultural Bihor, însă proiectul a fost trântit la vot de aceiaşi consilieri ai PSD şi UDMR.

Pe de altă parte, liderul grupului PSD a afirmat că "nu ne oprim cu aceste palme pe care conducerea Consiliului Judeţean le dă culturii", criticând faptul că vechii directori ai instituţiilor de cultură sunt înlocuiţi prin "politizare" şi dând ca exemplu situaţia de la Muzeul Ţării Crişurilor, unde septuagenarul Aurel Chiriac a fost înlocuit, în urma unei evaluări la care a luat o notă insuficientă, cu istoricul Adrian Moisa (nemembru, însă, al PNL), şi de la Biblioteca Judeţeană, unde Ligia Mirişan a fost evaluată sub PNL-ista Ancuţa Şchiop.

"O afacere despre care nu se ştie nimic"

Consilierul municipal Adrian Madar a luat la ochi ideea înfiinţării companiei aeriene locale, anunţată joia trecută de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, şi primarul Oradiei, Florin Birta, şi aprobată prin vot, în aceeaşi zi, de consilierii judeţeni ai PSD.

Madar a spus că Bolojan "a venit în această combinaţie cu buzunarul doldora de datorii", iar Birta doar va plăti costurile pentru noua afacere, deşi este una "despre care nu ştie nimic", punând la bătaie "banii adunaţi de la orădeni, de multe ori la limita legii", ceea ce "este imoral, iar la un moment dat se poate dovedi şi ilegal", fără a motiva însă de ce anume.

Amintind că Oradea deja a alocat 800.000 euro ca ajutor de stat pentru reluarea curselor Ryanair, Madar a afirmat că la Sibiu Consiliul Judeţean, care subvenţionează cursele cu 1,6 milioane euro, a procedat mai bine, deoarece pe lângă Ryanair a mai atras o companie, şi anume Lufthansa. Acolo, susține el, "banii sunt folosiţi mult mai inteligent", deoarece "orice cursă este bonusată cu 1,3 euro pe loc", în schimb Oradea plăteşte banii "indiferent dacă are sau nu succes, iar Ryanair nu riscă nimic", acesta fiind singurul său rol "în acest binom" cu Bolojan, căruia nu ştie să-i spună decât "Yes, sir!".

Madar a interpretat anunţul de joia trecută privind înfiinţarea unei companii aeriene locale a municipiului şi judeţului ca fiind chiar "o dovadă că zborurile de la Oradea nu sunt rentabile", astfel că acuzele aduse de Bolojan foştilor capi ai judeţului, UDMR-istul Pasztor Sandor şi PSD-istul Ioan Mang, se dovedesc şi ele, în opinia lui, "neîntemeiate".

Bolojan "încearcă să iasă dintr-un balon"

PSD-istul a afirmat că Bolojan şi-ar fi dat seama de acest lucru şi de aceea a lansat ideea companiei aeriene locale, iar eventualul eşec al acesteia îl va scoate din politică: "Preşedintele Consiliului Judeţean încearcă să iasă dintr-un balon creat tot de dânsul, dar pe de altă eşecul acestui proiect s-ar putea să-i pună capăt unei cariere politice strălucitoare".

De asemenea, Madar a afirmat că în următoarea reuniune a Consiliului Local reprezentanţii PSD vor vota pentru înfiinţare numai dacă primarul Florin Birta le va răspunde la câteva întrebări. "Noi nu pornim de la premisa că această idee este greşită, ea poate fi corectă, dar primarul trebuie să răspundă la următoarele întrebări: Cine a făcut planul afacerii, ce experienţă are? Câţi bani va investi Oradea, căci primarul nu ne-a avansat nicio sumă? În ce alte municipii se mai foloseşte acest model? De unde şi în ce formă vor veni piloţii, nu cumva de la Ryanair? De ce nu se utilizează instrumentele de piaţă cum ar fi listarea la Bursă, pentru că poate ar fi sute de orădeni interesaţi să investească în această companie? Conducerea Primăriei realizează că, dacă acest proiect se va dovedi falimentar, din Oradea nu va mai zbura nimeni?".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
politica de jucarie
... sau cum sa faci politica de jucarie in genunchi... mari cretini si impotenti politic pesedistii astia... un partid inutil care mai nou nu mai foloseste la nimic nici macar membrilor.... ar trebui sa se transfere toti in alte judete in alte filiale, aici sint condamnati la mediocritate pe viata
Postat 11 August 2021, 09:21 de TanarSiNelinistit
disparitie asteptata
in afara de comentarii si critici negative, cu ce se mai ocupa lancedul psd de 2 ani incoace? ar fi cazul sa dispara din peisaj pentru totdeauna!
Postat 09 August 2021, 23:25 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON