URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2021, 15:20

PSD acuză: Consiliul Local Oradea a "adoptat" o hotărâre în unanimitate, dar nici măcar nu a fost votată!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierul social-democrat Adrian Madar acuză Primăria Oradea că gafează chiar şi la proceduri simple, după ce pe site-ul municipalităţii a apărut o hotărâre presupus votată în unanimitate de consilierii oraşului, dar care în realitate n-a fost dezbătută.

Unanimitate... fără vot

Hotărârea cu pricina, cu numărul 20 din anul 2021, se referă la încetarea mandatului de consilier local al proapăt deputatului PNL Aurel Căuş. Potrivit documentului postat pe site-ul Primăriei Oradea, a fost adoptată pe 14 ianuarie, cu "unanimitate de voturi pentru".

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, Madar a declarat, însă, că acest lucru este fals, pentru că acest proiect de HCL a fost doar cuprins pe ordinea de zi, dar nu şi dezbătut de aleşi, sub pretextul că o demisie nu poate fi votată, ci doar adusă la cunoştinţa alegărilor.

PSD-istul susţine că a atras atenţia că aleşii orădenilor trebuie să se pronunţe în vreun fel, deoarece Codul Administrativ, la articolul 204, obligă Consiliile Locale să ia act de demisii şi, în termen de 30 de zile, să adopte o hotărâre prin care să constate încetarea mandatului şi vacantarea locului, hotărâre care apoi se trimite judecătorilor, care trebuie să valideze următorul ales local.

"Merge şi aşa"

Madar a semnalat acest lucru şi în şedinţa cea mai recentă, din 29 ianuarie, când a cerut ca CL Oradea să-şi repare greşeala şi să voteze o hotărâre prin care ia act de demisia lui Căuş, dar tot fără succes. "Pentru că aţi votat ordinea de zi, implicit aţi votat şi acel proiect care era pe ordinea de zi. Nu putem introduce pe ordinea de zi un proiect de hotărâre care a fost votat în şedinţa precedentă şi a fost trimis la Judecătorie", a declarat, în şedinţa de vineri, secretarul general al Consiliului Local Oradea, Eugenia Borbei.

Răspunsul acesteia a fost catalogat de Madar ca fiind "năucitor", pentru că după aceeaşi logică, la debutul şedinţei, când votează ordinea de zi, aprobă toate proiectele, ceea ce este, fireşte, neadevărat.

"O banală gafă susţinută politic generează un şir de ilegalităţi. Suntem în filmul "merge şi aşa"", a declarat Madar, convins că validarea înlocuitorului lui Căuş va fi atacabilă, tocmai pentru că eliberarea mandatului de consilier nu s-a făcut corect. De asemenea, PSD-istul crede că, fără ca CLO să corecteze situaţia, toate hotărârile care vor fi votate de viitorul înlocuitor al lui Căuş vor fi la fel de vulnerabile.

Prefectul, în vizor

PSD-istul a depus la Primărie o plângere prealabilă, prin care cere lămuriri privind HCL 20/2021 postată pe site-ul municipalităţii. "Solicităm să se reanalizeze contextul în care a apărut acest act administrativ (n.r. HCL 20/2021). De asemenea, am făcut o adresă către prefectul judeţului Bihor, prin care cerem să aplice toate prerogativele, pentru ca această HCL 20 din 2021, să fie revocată", a mai spus consilierul social-democrat.

Întrebat dacă cere şi sancţionarea vreunei persoane pentru această "gafă", Madar a zis că nu. "Cred că oricine poate să greşească", a mai spus el. În schimb, PSD-istul a spus că dacă prefectul va rămâne un "scut politic pentru PNL" şi nu va cere corectarea situaţiei, "ne va pune în situaţia să-i cerem demisia".

"O eroare"

Contactată de BIHOREANULUI, secretarul Consiliului Local Oradea, Eugenia Borbei, a declarat că demisia nu poate fi supusă aprobării, motiv pentru care în procesul verbal al şedinţei din 14 ianuarie se precizează acest lucru.

"Proiectul de hotărâre nu s-a retras de pe ordinea de zi, preşedintele de şedinţă a şi anunţat la momentul citirii proiectului că acesta se aduce la cunoştinţa deliberativului şi nu se votează", a declarat Borbei.

Aceasta a recunoscut însă că hotărârea nu trebuia redactată ca una votată şi că menţiunea că a fost adoptată prin vot unanim "a apărut din eroare".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
!?
treaba unui consilier, indiferent de culoare, este si sa sesizeze asemenea derapaje. mai ales in conditiile unei majoritati covarsitoare predispusa la asemenea iregularitati. felicitari!
Postat 03 Februarie 2021, 08:37 de User anonimizat
Altă Ligă ...
La acest nivel n-ar prea fi normal să se greșească de asemenea manieră. Poate că o fi de vină și graba cu care s-a făcut "schimbarea de ștafetă" la Secretarul (general al) Municipiului!!!
Postat 02 Februarie 2021, 22:11 de Sorin_din_Oradea
Jeni Borbei nu-l suportă pe Căuș Aurel ... altă explicație, în afară de amatorism, nu are !?!
De curiozitate am răsfoit prin online-ul Biroului Consiliului Local al Municipiului Oradea și am dat de titlul unei hotărâri conforme cu ce trebuia să facă Secretarul CL !?! Se intitulează "HOTĂRÂRE privind ÎNCETAREA MANDATULUI de CONSILIER LOCAL ... (bla-bla-bla) ... și DECLARAREA CA VACANT ... (bla-bla-bla) ...". A fost adoptată cu "25" voturi pentru, contra "0", abțineri "0", absenți "2", în ședința din ... (bla-bla-bla) ... semnează președinte de ședință ... contrasemnează secretar ... !?! Problema însă nu mai e a lui Borbei Eugenia, habarnista de serviciu a CL ... ci a lui Căuș Aurel, care este acum în incompatibilitate, având atât calitatea de consilier local cât și cea de deputat până la adoptarea unei Hotărâri valide și legale !?!
Postat 02 Februarie 2021, 20:38 de CrisDumi
PSD ȘI-A LUAT ,, CĂȚEL" ÎN COMUNICARE!!!! DUPĂ,,DUȘUL RECE" DE LA CENTRU LUI JANOȘ I SA BĂGAT PE GÂT ACEST ,,PAPAGAL" MADAR!!!!
În afară de a urla ca isterici HAUR, gen ȘOSOACĂ acești PSD - ISTI nu fac absolut nimic în funcțiile alese de consilier local.Sa vedem cu ce realizări va veni în fața cetățenilor la final de mandat acest domn.
Postat 02 Februarie 2021, 20:32 de User anonimizat
Măi, Jeni Borbei, ești dusă cu pluta ?!?
Madar are perfectă dreptate ... pentru că nu e vorba de a vota demisia unui consilier local, ci de redactarea unei hotărâri care se referă la actul de luare la cunoștință !?! Iar acest act se votează în plen, cu pronunțarea unei hotărârii de "constatare", însoțit de raportul de specialitate care are la bază expunerea de motive ce este, în acest caz, demisia voluntară a respectivului. Dacă nu pricepi asta, Jeni Borbei, înseamnă că ești "paralelă" cu știința juridico-administrativă și ar trebui să te întorci atât la școală cât și la origini !?! Există destule precedente din 1992 încoace, iar arhiva PMO colcăie de astfel de acte și hotărâri. Un caz mai apropuat ee zilele noastre este cel al lui Pop Claudiu, care a plecat prin demisie din CL, iar hotărârea cu pricina se regăsește, cu anexele aferente, în Prefectură la "juridic" ... în dulapul 3 compartimentul 6, rândul 2 de sus !?!
Postat 02 Februarie 2021, 19:55 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON