După 4 luni de dezbatere publică, proiectul legislativ privind întărirea autorităţii poliţistului a fost aprobat, joi, în şedinţă de guvern, şi urmează să fie înaintat Parlamentului.
Noua formă a proiectului de lege are prevăzute reguli referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor și al vehiculului persoanei, conducerea la sediul poliției și utilizarea forței, pentru a face cât mai clar când și cum se derulează interacțiunea dintre polițist și cetățean, ce drepturi și obligații revin fiecăruia dintre aceștia.
Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, polițistul va avea dreptul, de pildă, să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când, de pildă, nu s-a putut stabili identitatea acesteia, ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală ori dacă din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor, ori bunurilor aflate asupra sa, se poate bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală.
Actul normativ propune înăsprirea regimului sancționator contravențional pentru o serie de fapte antisociale care aduc atingere intereselor comunității. „Una dintre prevederi se referă la majorarea cuantumului unor amenzi, precum cele pentru refuzul persoanelor de a da relații cu privire la identitate și cele pentru organizarea de petreceri private în spațiul public, în apropierea locuințelor”, se precizează în comunicat.
Astfel, se propune majorarea cuantumului amenzilor pentru refuzul de a da relații cu privire la identitate (de la 100 – 500 lei, limitele cuantumului devin 500 – 1500 lei), cele pentru organizarea de petreceri private în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe (de la 500 – 1.500 lei, limitele cuantumului devin 2.000 – 3.000 lei).
În caz de repetare, într-un interval de 24 de ore, a faptei constând în organizarea de petreceri private în spațiul public, amenda va fi cuprinsă între 3.000 și 6.000 lei. Dacă nici această amendă nu conduce la restabilirea ordinii publice, polițistul poate aplica sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității, urmând ca procesul-verbal de constatare a contravenției să fie înaintat, în cel mult 48 de ore, instanței competente.
Prin proiect se propune incriminarea faptei persoanei care, după ce a fost avertizată, împiedică în mod nemijlocit organul de ordine publică de a-și îndeplini, în condițiile legii, obligații de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat. Această infracțiune va fi pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă, cum ar fi, spre exemplu, ultrajul.
Forma finală a proiectului de lege aprobat, joi, de Guvern este rezultatul a patru luni de dezbatere publică, acesta fiind modificat în urma consultării societății civile, organizațiilor non-guvernamentale, organizațiilor sindicale și profesionale ale polițiștilor. La această formă a proiectului au contribuit, printre alții: Apador-CH, ActiveWatch, GRADO, Coaliția Națională pentru Modernizarea României.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.