URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Februarie 2018, 10:50

Proiectul de lege care întăreşte autoritatea poliţiştilor intră în Parlament: Noi reguli de intervenţie şi amenzi mai mari pentru gălăgioşi şi scandalagii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 4 luni de dezbatere publică, proiectul legislativ privind întărirea autorităţii poliţistului a fost aprobat, joi, în şedinţă de guvern, şi urmează să fie înaintat Parlamentului.

Noua formă a proiectului de lege are prevăzute reguli referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor și al vehiculului persoanei, conducerea la sediul poliției și utilizarea forței, pentru a face cât mai clar când și cum se derulează interacțiunea dintre polițist și cetățean, ce drepturi și obligații revin fiecăruia dintre aceștia.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, polițistul va avea dreptul, de pildă, să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când, de pildă, nu s-a putut stabili identitatea acesteia, ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală ori dacă din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor, ori bunurilor aflate asupra sa, se poate bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală.

Actul normativ propune înăsprirea regimului sancționator contravențional pentru o serie de fapte antisociale care aduc atingere intereselor comunității. „Una dintre prevederi se referă la majorarea cuantumului unor amenzi, precum cele pentru refuzul persoanelor de a da relații cu privire la identitate și cele pentru organizarea de petreceri private în spațiul public, în apropierea locuințelor”, se precizează în comunicat.

Astfel, se propune majorarea cuantumului amenzilor pentru refuzul de a da relații cu privire la identitate (de la 100 – 500 lei, limitele cuantumului devin 500 – 1500 lei), cele pentru organizarea de petreceri private în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe (de la 500 – 1.500 lei, limitele cuantumului devin 2.000 – 3.000 lei). 

În caz de repetare, într-un interval de 24 de ore, a faptei constând în organizarea de petreceri private în spațiul public, amenda va fi cuprinsă între 3.000 și 6.000 lei. Dacă nici această amendă nu conduce la restabilirea ordinii publice, polițistul poate aplica sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității, urmând ca procesul-verbal de constatare a contravenției să fie înaintat, în cel mult 48 de ore, instanței competente.

Prin proiect se propune incriminarea faptei persoanei care, după ce a fost avertizată, împiedică în mod nemijlocit organul de ordine publică de a-și îndeplini, în condițiile legii, obligații de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat. Această infracțiune va fi pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă, cum ar fi, spre exemplu, ultrajul.

Forma finală a proiectului de lege aprobat, joi, de Guvern este rezultatul a patru luni de dezbatere publică, acesta fiind modificat în urma consultării societății civile, organizațiilor non-guvernamentale, organizațiilor sindicale și profesionale ale polițiștilor. La această formă a proiectului au contribuit, printre alții: Apador-CH, ActiveWatch, GRADO, Coaliția Națională pentru Modernizarea României.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Legi si pedepse ca in occident=infractionalitate scazuta.
De ce nu legi si pedepse mai aspre si pt. coruptie si in general pt. orice fel de infractiuni ? Nu credeti ca in felul acesta nr. infractiunilor va scadea inclusiv cele impotriva autoritatii politistului ?
Postat 23 Februarie 2018, 12:28 de Ducustrigacucu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON