URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Decembrie 2018, 14:33

Proiecte pentru Vârtop: Drumurile dintre cabane vor fi asfaltate, lângă pârtia Piatra Grăitoare va fi construită o parcare supraetajată

Proiecte pentru Vârtop: Drumurile dintre cabane vor fi asfaltate, lângă pârtia Piatra Grăitoare va fi construită o parcare supraetajată sursa foto: VisitVartop Nucet Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Nucet are planuri mari pentru satul de vacanţă Vârtop, care în timpul iernii este cea mai frecventată destinaţie din Bihor.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la CJ Bihor, primarul Adrian Tuduce a anunţat că turiştii care vor petrece Revelionul la munte vor avea parte de zăpadă din belşug, naturală şi artificială. "Aseară (n.r. joi seară) am pornit tunurile de zăpadă", a declarat Tuduce. Tunurile sunt o noutate pentru Vârtop, fiind o investiţie făcută în acest an de Primăria Nucet.

Parcări goale, maşini pe şosea

Întrebat de BIHOREANUL cum va soluţiona însă problema parcărilor din satul de vacanţă, ţinând cont că şi în zilele libere de Crăciun drumul care urcă la Vârtop a fost blocat ore în şir, din pricina maşinilor oprite pe marginea şoselei, Tuduce a anunţat că a luat măsuri.

"Drumul a fost blocat, e adevărat, două ore, dar parcările erau goale. Şoferii lasă maşinile pe marginea şoselei, în faţa cabanelor, pentru că nu vor să plătească taxa de parcare", a spus edilul, garantând că parcările amenajate de Primărie, cu 600 de locuri, ar putea rezolva aceste blocaje, dacă ar fi folosite de şoferi.

Tocmai pentru a-i stimula pe turişti să-şi lase maşinile în aceste parcări, Tuduce a comandat montarea de bariere cu aparate de tichete în parcări. Astfel, şoferii nu vor mai plăti o taxă de 15 lei pe zi, ci strict în funcţie de timpii de staţionare. Dacă vor continua să-şi lase autoturismele pe şosea, şoferii vor risca amenzi, a precizat Tuduce, amintind că pe marginea carosabilului există indicatoare care arată că oprirea este interzisă.

Se asfaltează

Pe de altă parte, Tuduce a anunţat că are pregătit studiul de fezabilitate pentru construcţia unei parcări supraetajate, cu două nivele, lângă pârtia Piatra Grăitoare. Noua parcare ar urma să aibă 400 de locuri, întinse pe o suprafaţă de 2.600 mp, şi va fi conectată cu un tunel de instalaţia de telescaun de la pârtie. "Trebuie să găsim sursa de finanţare", a declarat primarul, precizând că ar prefera să acceseze fonduri europene.

Până când această parcare va fi construită, însă, Tuduce speră că problemele de trafic vor fi rezolvate şi prin asfaltarea drumurilor dintre cabane. "Am preluat de la Primăria Câmpani 3,7 kilometri de drumuri dintre cabane şi îi vom asfalta, cu bani din PNDL", a spus edilul. Astfel, aceste drumuri vor putea fi şi deszăpezite şi, implicit, vor prelua din maşinile care azi rămân pe şoseaua principală. Lucrările de asfaltare vor începe la primăvară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@via
Nu te supara, dar incerc sa te corectez nu pic! 1. Daca ai fost la slovaci anul trecut atunci trebuie sa stii ca in Tatra inalta, pe Lomnicz, schipass-ul e 39 de eur nu 50 cum zici tu. E un picutz mai scump in Tatra joasa, la Jasna, cu cativa eur, parca 45 era, nu mai tin bine minte, dar nu era nicaieri 50 eur. 2. Pensiunea unde m-am cazat eu oferea masa (mic dejun si cina) si cazare la pretul de 24,5eur/zi/persoana, deci nu toate pensiunile din zona au schipass-ul inclus, nici nu ar avea cum la pretul asta. 3 De la Oradea pana acolo sunt aprox 400 de km, parcursi destul de usor pe autostrada, multumita ungurilor si slovacilor, care fac autostrazi nu fura banii. Anul trecut, slovacii deja terminasera toata autostrada spre Poprad, mai putin centura la Kosice si centura la Presov. Sper sa am surprize placute anul asta! In rest e cum zici tu la Piatra Graitoare: mizerie, inghesuiala, mancare pe genunchi in frig, km de partie putini, partie prost intretinuta, preturi mari, deci nu ai doar impresia ca esti intzepat, e certitudine. Sa va mai zic ceva: mi-am uitat la Jasna in telecabina, rucsacul in care aveam portofelul, cheile de la masina, bani, acte, carduri, etc. si ceva haine de schimb. Am coborat cat am putut de repede si am asteptat telecabinele la imbarcare. Nu am retinut numarul celei in care am urcat si m-am uitat in toate. Rucsacul era viu si nevatamat in una din ele! Dupa timpul parcurs de mine pe chiuri si de frecventa telecabinelor, mi-am dat seama ca in acea telecabina mai urcasera doua ture de schiori! Ce ziceti ca s-ar fi intamplat in Romanica noasta? Mai gaseam ceva in portofel? :)
Postat 29 Decembrie 2018, 06:59 de Kid
'domeniul' schiabil Vartop
In sfarsit acolo pare ca lucrurile iau o turnura buna. Se pare ca s-au convins cei din zona de cati bani se pot face din turism, bineinteles, promovat inteligent. Totusi, pe langa proiectele de viitor descrise in articol care nu sunt deloc rele, cam tarzii din punctul meu de vedere, dar, bine-i si-asa, ar fi cateva lucruri care odata rezolvate ar inzeci numarul turistilor si ar aseza Vartopul pe lista 'top 5 domenii schiabile din tara'. 1. Prelungirea partiei pana la Piatra Graitoare; 2. Chiar daca nu se reduce pretul unei ture cu telescaunul, sa se creeze un pachet de tarife care sa ispiteasca turistul sa ramana peste noapte sau, de ce nu, mai multe zile. Aici ar trebui ca toti cei din zona sa formeze o echipa, cand spun toti ma gandesc in primul rand la proprietarii spatiilor de cazare. De ex: sa gasesti cazari care de la anumite zile in sus sa includa skipass-ul sau cel putin un procent din acesta, care sa fie proportional cu perioada de cazare, sau, de ex. domeniul schiabil Tatranská Lomnica, Slovacia, care se afla la doar 200 km (160 km pe autostrada) de granita Romaniei, domeniu cu 12 km de pârtii, acoperiţi de 9 instalaţii pe cablu, skipass-ul pe o zi este 50 euro, iar pe doua zile 60 de euro, pe trei zile 70 de euro, etc. Acolo TOATE cazarile sunt cu skipass inclus!!! Ce vreau sa spun este ca la Vartop exista o problema majora, si anume, CONCURENTA. Comparativ cu alte domenii schiabile din zona(in limita a 300 km), la Vartop nu prea exista suprafata schiabila iar un schior care coboara de 50 de ori intr-o zi plateste cam la fel daca nu mai mult ca in Slovacia; 3. Nu exista aproape deloc restaurante in zona, cele existente sunt atat de mici si atat de sufocate incat nu le putem lua in calcul. Foarte multi turisti mananca in masina, pe genunchi, cu motorul pornit. Serios, nu ai fizic unde sa faci pauza de masa si sa servesti ceva cald altfel decat in picioare sau in frig. In fine, pana cand toti cei care intra in contact cu turistul nu vor lucra ca o singura echipa, lucrurile vor avansa foarte lent sau deloc. Acolo, pare ca toti prorietarii sunt inamici intre ei, ba mai sunt unii care chiar cred ca-i invidiaza si-i urasc de moarte pe toti turistii din zona. Pacat. De ce la Vartop ai mereu impresia ca esti tepuit? Fie de taxe, fie de serviciile primite in schimb, fie de preturile uneori de 3, 4 ori mai mari ca in alte parti cu partii impresionante?
Postat 28 Decembrie 2018, 18:01 de User anonimizat
Primăria Nucet?
Primăria Oradea are planuri mari pentru satul de vacanţă Vârtop...Tunurile sunt o noutate pentru Vârtop, fiind o investiţie făcută în acest an de Primăria Oradea.E o lezmajestate sa scrii ca mai misca si alte primarii pe meleagurile astea.
Postat 28 Decembrie 2018, 15:06 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON